Dragørs borgmester vil have en Hovedstadsminister

Hovedstaden bør have en hovedstadsminister, mener Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup (V). Der er for meget fokus på provinsen, lyder argumentet.

Dragørs borgmester er med i front i en ny kampagne som opfordrer regeringen til at udnævne en ny minister for hovedstaden. Der skal mere fokus på hovedstadsområdet – noget Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup mener hele landet kan få glæde af, både direkte og indirekte.

“Lige meget om man vil det eller ej, så flytter Danmarks befolkning mod de store byer. Vi skal fokusere på den vækstmotor, som hovedstaden er for vores land. Det gør vi ved at skabe en bedre infrastruktur og bedre vækstmuligheder for virksomhederne, så vi kan følge trit med de andre europæiske hovedstæder” siger Dragørs borgmester Eik Bidstrup til TV 2 Lorry.

Klik på billedet for at se indslaget på TV 2 nyheder d. 1 april 2018.

“Der er behov for investeringer i hele landet, så selvfølgelig skal der være fokus på, at hele Danmark blive rigere. Men for os borgmestre i hovedstaden er det vigtigt, når vi nu ser hele denne decentralisering, at der også fortsat er fokus på hovedstaden, som jo er en vækstmotor for resten af landet”, Eik Dahl Bidstrup til TV 2 Lorry.

I Dragør gik det ikke ubemærket hen med borgmesterens ministerplaner. Den politiske borgerkrig holdt ikke påskeferie og længe gik der ikke før debatten blussede op på Facebook.

På borgmesterens Facebook side skriver han den 2. april:

Lige meget om man vil det eller ej, så rykker Danmarks befolkning mod byerne. I stedet for at se det som sin fjende og forsøge at tvinge folk til at blive i landområderne, bør man i stedet for udnytte den vækstmotor som hovedstaden er. I stedet for at dræne hovedstaden for penge, infrastruktur, uddannelser og virksomheder, bør man sætte endnu mere fokus på hvordan hovedstaden kan blive en vækstmotor for hele landet. Det kan man gøre ved at sætte politisk fokus på det ved en hovedstadsminister.

Jeg har foreslået en hovedstadsminister først og fremmest fordi:

– Vores regering og den til enhver tid siddende regering både bør have kontinuerligt fokus på at skabe balance i Danmark, men også anerkende, at uden en stærk hovedstad, så bliver Danmark som land svækket.

– Selv om en del af udkantsdanmarks borgmestre forsøger at male et billede af Danmark er bedre stillet med en total decentralisering, så må man som Folketing komme op i helikopterperspektivet og se på hvad balance egentlig er. Er det at alle i decentraliceringens navn bliver lige svage? Det mener jeg ikke.

– Vi skal anerkende at over 36 pct. af Danmarks indbyggere bor i hovedstadsområdet. Og at de tilsammen skaber mere end 43 pct. af Danmarks BNP.

-Omkring 85 procent af de udenlandske investeringer, der ender i Danmark, tiltrækkes til hovedstaden.

– Omkring halvdelen af den danske eksport skabes af virksomhederne i hovedstadsregionen.

– Ifølge en undersøgelse fra Instituttet for Økonomisk Forskning i Köln ville hver eneste dansker være 13,3 procent fattigere, hvis ikke det var for København.

Hvis Danmarks hovedstad hægtes af i kapløbet om at blive Nordeuropas vækstcenter – og dermed ikke fungerer som en stærk vækstmotor for hele landet – så vil det sundhedssystem, uddannelsessystem, og de sociale tilbud, som danskerne møder, blive relativt ringere (Kilde og citat KL).

Så for at vi ikke alle skal blive fattigere for at nogle partier kan score stemmer i udkantsdanmark, så må der altså et større fokus på at hovedstaden kan være en vækstmotor for hele landet.

Flere venner har i løbet af dagen skrevet og spurgt om jeg kan klare de mange internettrolde der sandsynligvis uden at læse andet end overskrifter sviner mig til med perfide og nedladende bemærkninger på FB.
Nu er jeg lokalpolitiker i Dragør og er derfor vant til lidt af hvert. Så no worries?… Og hovedstaden og ikke mindst dens borgere er så vigtige, at nogen må råbe vagt i gevær.

I en kommentar til DragørNyheder.dk uddyber Ebbe Kyrø (T) sin påskehilsen på Facebook da vi spurgte om hans kommentarer til “Hovedstadsminister” emnet:

-Når Dragørs borgmester taler om en hovedstadsminister, finder jeg det lidt komisk, for der er i forvejen så mange interesseorganisationer, som konstant arbejder for at få alt muligt til Københavnsområdet: Copenhagen Capacity, Greater Copenhagen osv. Desuden er det jo borgmesterens eget parti, Venstre, som er regeringsansvarlige, og som er arkitekten bag udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen. Derfor troede jeg i første omgang, at der måtte være tale om en aprilsnar.

Men emnet er jo interessant nok, og det handler om to ting: udligning og udflytning. Med hensyn til udligning mener jeg, at udligningsskruen har fået en omdrejning for meget, da vi på trods af store skatteindtægter skal sidde og vende og dreje hver en femøre i Dragør Kommunalbestyrelse. Hvorfor skal vi diskutere, om vi overhovedet har råd til en svømmehal eller en nødvendig vedligeholdelse og udvikling af havnen, når pengene fosser ind i kommunekassen? Hvorfor skal vi have et af Danmarks billigste skolevæsener, når der er så stor fokus på uddannelse blandt kommunens borgere? Det kan virke meningsløst. Men som kommunalbestyrelse orienterer vi os jo også i forhold til de andre kommuners forhold, og i en sammenligning hermed, er vi ret godt kørende, da Dragørs borgere generelt tjener godt og har en høj beskæftigelse. Desuden har vi ret få virkelig udgiftskrævende borgere, hvilket i høj grad skyldes, at vi forebygger i tide.

Med hensyn til udflytning af arbejdspladser til provinsen er det et mere landspolitisk emne. Personligt mener jeg, at der i mange tilfælde kan være gode grunde til at flytte arbejdspladser ud. Det kan styrke sammenhængskraften i samfundet på samme måde som da værnepligtige blev flyttet til den modsatte del af landet. Her blev rekrutten måske forelsket i pigen fra Varde, og så var der pludselig et nyt netværk at forholde sig til og at kære sig om. Dette har været medvirkende til, at vi i Danmark har en kulturelt helt enestående sammenhængende befolkning på tværs af landsdelene. Til gengæld sker der nogle nogle helt meningsløse dispositioner, som f.eks. at flytte Dansk Sprognævn til Bogense. Der bør være en nærhed til f.eks. universiteter, så der kan være en god rekruttering og et fagligt miljø omkring de udflyttede institutioner. Det er hele tiden en balancegang, for trafikken går i høj grad fra provinsen til Storkøbenhavn, f.eks. opretter provinsens universiteter afdelinger i København.

Ebbe Kyrø (T)

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?