Smil smitter – det samme gør passion

Du skal ikke bevæge dig ret langt ind i sportens Dragør, før du støder på navnet Jan Larsen. Men vidste du, at manden bag blandt andet Dragør-løbet og medejeren af ProWorkout oprindeligt er uddannet glarmester? Mød en iværksætter i evig bevægelse.

Jan Larsen, iværksætter og passioneret ildsjæl. Foto: DragørNyheder.dk

Synet af mennesker, der lige har trænet. Som de står der, svedige, udmattede, men stadig med et smil på læben. Så bliver det ikke meget bedre, mener Jan Larsen. Selv har han gennemført tre ironman. Han løber, cykler og træner morgenfriske damer klokken 06 hver onsdag og klokken 08 om lørdagen. Professionelt betragter han sig selv som en holdspiller, både som medejer af ProWorkout, arrangør af Dragør løbet, medarrangør af Dragør Tri og senest medindehaver af sportstøjmærket HumanSpeed.

“Nogle er gode til at kaste bolden op. Andre kan få den langt på banen. Jeg kan godt lide at sætte ting i gang, men jeg er ikke nogen ”lone-rider”. Ubevidst tror jeg altid, jeg har fundet sammen med folk, der kunne gøre mig bedre, og forhåbentlig har jeg så også kunnet gøre det samme den anden vej,” forklarer han, da vi sidder på hans kontor lige indenfor til venstre, ovre i ProWorkout på A.P Møllers Allé.

Kontor og Workout i samme bygning på A.P. Møllers Allé. Jan Larsen har kombineret alt det han brænder for ét og samme sted. Foto: DragørNyheder.dk

Fra tre nej´er til ja
Men i virkeligheden starter vi et helt andet sted. Jan Larsen fortæller, at han oprindeligt er uddannet glarmester.
“Efter 9. klasse var jeg træt af skolen. Droppede ud forskellige steder, kom i militæret og tog så en glarmesteruddannelse for at have papir på et eller andet.”
Vinduer var dog ikke lige ham. At arbejde med mennesker, service og bruge sin udadvendthed appellerede mere, så Jan Larsen bliver sælger indenfor glarmesterfaget i stedet.
“Siden skiftede jeg til kopimaskinebranchen, som var en god skole, hvis man virkelig ville udfordres som sælger. Der var mange om buddet, så det gjaldt om at være lyttende, kreativ og vedholdende. Jeg begyndte for alvor at tænke over, hvordan mennesker kommunikerer. Hvis du har fået tre nej´er, hvad kan du så gøre for at få et ja?”
Det er vi sikkert mange, der gerne vil vide?
“Så kan du for eksempel spørge: “Men kunne du ikke tænke dig at spare nogle penge?” Det er der ikke ret mange, som svarer nej til, og så har du allerede vendt den potentielle kundes tankegang over i en mere positiv retning.”

Mental træning af golflandsholdet
Fra kopimaskinesalg springer Jan Larsen i 1998 med på IT-bølgen, stadig som sælger, og efter tre år starter han sin egen virksomhed “Mind4it”, der ender med at være to virksomheder i en.

“Jeg var også passioneret golfspiller og boede en periode i Odense, hvor jeg mødte landstræneren, Magnus Landstrøm. På det tidspunkt begyndte sportsfolk som for eksempel kanoroeren Arne Nielsson at undervise erhvervslivet i at få succes med værktøjer hentet fra sportsverdenen.”

Jan Larsen har mange kasketter i spil. Engang som mentaltræner for golflandsholdet. Privatfoto.

“Jeg havde selv taget en del kurser i coaching og mentalt træning og tænkte, at os fra erhvervslivet også kunne lære sportsfolk noget, så jeg foreslog landstræner Magnus Landstrøm, at jeg skulle være mental træner for golflandsholdet. Det syntes han var en sjov ide. Han kunne godt lide min udadvendthed og anderledes tilgang.”

Smil når du er presset
Seks år arbejder Jan Larsen med mental træning af golfspillere, sideløbende med at han driver sin it-virksomhed.

Hvad var det, du lærte golfspillerne?
“Det handlede meget om, hvordan hjernen reagerer, når noget er svært, og hvordan du kan få den til at reagere anderledes, for eksempel ved at smile, når du føler dig presset. Det er ikke særlig nemt, men når det lykkes, forplanter det sig ud i kroppen, så du genvinder evnen til at tænke positivt. Jeg skrev også to bøger, der handlede om at finde sin mentale medspiller.”

1200 medlemmer
Det går godt med Mind4it, og en dag køber Jan Larsen Dragør Fitness, der ligger ovenpå Netto.

“Det var nok en lidt ubevidst handling for at komme videre. Jeg kunne mærke, at jeg ikke længere brændte for at stå op hver morgen og gøre en forskel i Mind4it. Sådan noget kan jeg ikke leve med.”

Cirka et år efter købet af Dragør Fitness, sælger Jan Larsen Mind4it til IT-konsulentvirksomheden Visma. Han fortsætter dog som CEO de næste 14 måneder.
Vennen Thomas Jørgensen, der er indehaver af Pro Treatment, taler om at bygge fysioterapi på A.P. Møllers Allé. Han og Jan Larsen bliver enige om at gå sammen, og at Dragør Fitness skal flytte med. Navnet ændres til ProWorkout.

ProWorkout er et topmoderne træningscenter som Jan Larsen driver sammen med en partner. Foto: DragørNyheder.dk

“Her et år efter har vi 1200 medlemmer. Det er meget imponerende, og jeg er så stolt af den rejse, jeg har været på,” konstaterer Jan Larsen, der kalder sig selv en “stilsiddende partner.”
Der er nemlig en daglig leder ansat i ProWorkout, men det virker alligevel ikke som om, Jan Larsen sidder særligt stille.
“Jeg har taget den frihed at involvere mig og være meget til stede i centret. Jeg underviser og træner selv her og synes, det er sjovt og spændende.”

Dragør-løbet lige om lidt
Smil smitter. Det samme gør passion, mener Jan Larsen. Passion er også årsagen til, at han ikke kan lade være med at involvere sig. I alt muligt.

“Når jeg kan se, at der er et behov for noget, og ingen andre tager initiativ, gør jeg det selv,” bemærker han. Sådan er han blandt andet blevet manden bag Dragør-løbet og Dragør Tri. Han er også involveret i cykelløbet Skagen-Dragør, hvor 46 ryttere over tre dage skal cykle penge ind til Stafet for Livet, der afholdes 26. maj på Dragør Skole.
“Dragør-løbet kan godt være lidt af en udfordring, fordi folk melder sig til i allersidste øjeblik,” konstaterer han og spørger om vi ikke lige kan skrive i artiklen, at det i år er 17. juni, altså lige om lidt.

Skagen-Dragør er et charity cykel løb til fordel for Stafet for livet i Dragør. 50 cykel ryttere krydser Danmark fra Skagen til Dragør den 24-26 maj for at samle penge ind i den gode sags tjeneste.

Værdien i at samle folk
Følelsen af, at nu må nogle andre simpelthen tage over, kender han godt, men har den ikke længere.

“På et tidspunkt arrangerede jeg hvert år et gokart løb for mine venner. Der var stor tilslutning, og vi havde det virkelig sjovt, men jeg blev rebelsk og tænkte, nu må det være de andres tur til at stå for det. Så skete der bare ikke rigtig noget, og jeg indså, at så gik jeg jo også glip af oplevelsen. Siden har jeg bare kastet mig ud i at stå for det ene og det andet og set værdien i at være den, der samler folk, også selvom frivilligt arbejde kan være ret tidskrævende.”

Ekstraordinære Dragør
For nyligt fik Jan Larsen med egne ord nogle slag over snuden, da ideen om en paddle tennishal i Dragør måttedroppes på grund af politisk uvilje.

Hvor der er vilje er der vej. Indenfor et år kommer der en Paddle tennis hal i Dragør siger Jan Larsen. Foto: DragørNyheder.dk

“Jeg er sikker på, at vi nok skal få den paddle-hal inden for et års tid. Det bliver bare i en anden konstellation. Der er så mange ildsjæle og iværksættere i Dragør. Derfor er jeg også glad for, at kommunen er begyndt at fejre det frivillige arbejde med en årlig initiativpris.”
Hvad vil du selv gerne være kendt for i Dragør?
“At være med til at skabe en kultur om, at vi herude er ekstraordinære. Hvis vi kan blive sat på landkortet for det, vil det være fantastisk.”

Og husk så lige at Dragør-løbet i år finder sted den 17. juni. Tilmeld dig her:

Om Jan Larsen
48 år, har en kæreste og tre børn.
Opvokset i Dragør siden fjerde klasse.
Medindehaver af ProWorkout. Arbejder også mental coach for sportsfolk, medejer af Human Speed, initiativtager til blandt andet Dragør-løbet og medarrangør af Dragør Tri.
Har skrevet to bøger om mentalt træning og også skrevet tekst til to sange, der gerne skulle blive en trilogi. De to første er udgivet (“At Miste” og “At Elske” titlen på den sidste er “At Leve”). Den ene, “At Miste” blev sidste år spillet ved Stafet for Livet.

Jan Larsen er altid klar til at slå et par ekstra bolde – også som personlig træner hvis man ønsker det. Foto: DragørNyheder.
 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?