Rovmordet på Amager Landevej. Del 1

Midt i tresserne skete der et rovmord på Amager, som blev omtalt på forsiderne af landets aviser. Det særlige, der var med til at adskille det mord fra andre var, at det var en ældre kvindelig købmand, der var blevet myrdet.

10. marts 1966. Amager Landevej 152, Kastrup. Købmand, benzinstation og privatbolig. Til venstre ligger Gemmas Allé. (Foto af gerningsstedet er taget af Politiets tekniske afdeling).

Af Dines Bogø

Severine Mikkelsen (1898-1966) åbnede normalt sin forretning og benzintank om morgenen ved 7-tiden. Hun havde tanken åben til kl. 22.15. Hun lukkede først efter, at hun havde lyttet til Pressens Radioavis.

Marie Jensine Severine Olsen født i 1898. Faderen Johan Olsson kom fra Sverige. I 1916 blev hun student fra pigeskolen, der senere er kendt som Rystensteen Gymnasium. En flot præstation efter datidens forhold. (Foto i privateje).

Fru Mikkelsen havde passet tanken siden 1926. Hendes mand var snedker og overofficiant ved artilleriet Alfred Mikkelsen (1893-1957).

1912 Tårnbyvej: Severine Olsen (tv) og veninder på vej til latinundervisning hos sognepræsten i Tårnby. (Foto B4739 udlånt af Tårnby Stads- og Lokalarkiv).

Severine og Vilhelm Alfred Mikkelsen var blevet gift 1917 i Tårnby Kirke. De første 4-5 år boede de til leje i Carl Høyers villa ved Dragør Kirke (nuværende menighedsbørnehave). De fik ingen børn, bl.a. fordi Severine var blevet fejlopereret i forbindelse med en blindtarmsbetændelse, medens hun var gravid.

Tårnby kirke. 18. oktober 1917. Student Severine Olsen er viet til artillerisergent Vilhelm Alfred Mikkelsen. På det tidspunkt er Mikkelsen stadig i “Sikringsstyrken” med kvarter i Skovskanserne i Kongelunden. (Farvelagt foto i privateje).

Hun havde to brødre og søsteren Gudrun boede få minutters kørsel væk i Store Magleby.

Hendes forældre, der var indvandret fra Skåne, havde haft en gård på Amager Landevej 150. Forretningen med benzintanken var udstykket fra det gamle areal.

Et par nevøer og en nabo hjalp af og til på tanken.

Der havde været købmand på stedet fra 1925 og året efter var der etableret en BP-tank.

Ca. 1937. Amager Landevej. Langs gartnerier ses Lufthavnsvejen. Lige over for Lufthavnsvejen ligger Mikkelsens købmand- og benzinstation. (Foto: Det Kgl. Bibliotek).

Rovmordet

Købmand og benzinforhandler Marie Jensine Severine Mikkelsen født Olsen blev myrdet sent om aftenen onsdag den 9. marts 1966.

Ejendommen der stadig eksisterer, ligger på hjørnet af Gemmas Allé lige over for Den gamle Lufthavnsvej. Da motorvejen til lufthavnen åbnede i 1960, blev lufthavnsvejen lukket.

I.flg. rygter havde politiet hæftede sig ved, at naboerne ikke havde hørt hendes hund gø. Det var rygter uden hold i virkeligheden, som meget andet, da Severine ikke havde ikke haft hund siden sin mands død.

11. marts 1966. At det var en kvindelig købmand var medvirkende til, at sagen fik særlig meget opmærksomhed på forsiderne i landsdækkende aviser.

Severine Mikkelsen må være slået ned omkring kl. 22.30. Hun havde ikke fået indført oplysninger om dagens benzinsalg i sin kalender, som hun plejede, når tanken blev lukket efter hun havde lyttet til Radioavisen.

Avisforside 10. marts 1966. Første udrykningsvogn på stedet var KM 22.351, Tårnby Politis lysegrønne Volvo 544 “Radiokaldesignal: Ø40”. Patruljevognen var meget omtalt året før den 18. september. To unge betjente fra Tårnby Politi blev skudt og dræbt i den vogn ud for Kastrup Fort. Gerningsmanden Palle Mogens Foged Sørensen blev idømt fængsel på livstid dagen efter Severine Mikkelsen blev begravet. Palle Sørensen blev løsladt 1998 og døde 20 år senere.

Gerningsmanden havde kun fået ca. 400 kr. i udbytte. Det var ikke lykkedes for ham, at få fat i de lidt over 16.000 kr. (ca. 160.000 nutids kr.), der lå forskellige steder i villaen. Pengeskabet var sikret med en privat alarm. I første omgang kunne det ligne et rovmord, mente politiet!

1958. Området ved Amager Landevej set mod Øresund. Gerningsstedet er markeret med gul cirkel. I baggrunden ser man, at Vilhelm Lauritzens terminal er under anlæg (indviet 1960). Udgravning til motorvejen mellem Lufthavnen og Det gamle Vandtårn er begyndt. Forlængelsen af Bane 12 er allerede godt igang. (Foto: Det Kgl. Bibliotek).

Oplysninger til pressen

Tårnby kriminalpoliti ønskede et tæt samarbejde med pressen. Aviserne fik meget hurtigt oplyst stort set alt, hvad de ønskede.

23. juni 2019. Facaden er lidt sværere at se i dag. Bag selve hovedbygningen er der en meget stor dyb baghave. Fra et havevindue kunne man se fru Mikkelsen ligge livløs på gulvet i stuen. (Foto: Kortforsyningen).

Dog tilbageholdt politiet selvfølgelig, som sædvanligt, enkelte detaljer fra drabsstedet. Af mangeårig erfaring ved man, at der ofte dukker flere op, der tilstår, at de er gerningsmanden.

8. juli 2002. Amager Landevej 152. Tidligere BP-tank og købmand. (Foto: Dines Bogø).

Fortsættes 9. oktober 2020

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?