Hjem til Dragør. Del 2

Redaktør Kjeld B. Nilsson er vendt hjem til Dragør efter mange års udstationering i Paris.

20. juli 2014. Skånsk flagdag fejres i Dragør. På Strandstien, Nordre Mole og Dragør Fort kunne man se det rød-gule flag. Foreningen Skånsk Fremtid, der stod for flagningen i Dragør, havde fået tilladelse til at hejse flaget ved fyrtårnet på Strandstien, hvorfra foreningen i mange år blev ledet af dens stiftende formand, Kjeld B. Nilsson. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

Ægteskaber

Det giver næsten sig selv, at han mødte mange spændende piger, der var ansat i diverse luftfartsselskaber. I 1959 blev Kjeld B. gift med Inge Garnum (datter af læge Otto Garnum, der havde bopæl og praksis på Amagerbrogade, samt sommerhus i Dragør).

Stort kirkebryllup i Vor Frelser kirke med efterfølgende fest i Domus Medica på Østerbro.

De flyttede ind i helt ny lejlighed på 2.sal med havudsigt i det nybyggede ”Strandpark 1” på Krudttårnsvej. Huslejen var på 800 kr. om måneden. Det lyder ikke af meget, men i dag svarer det til ca. 11.000 kr. i månedlig husleje. Det gik dog fint, når man havde to gode indtægter og ingen børn m.v.

I Dragør gl. bydel var der en ledig grund i Strandstræde 33A. Her opførte Inge og Kjeld B. i 1962 et hus, der passende ind i bybilledet.

Det var dog ikke helt nemt. I efteråret 1944 havde Statens Civile Luftværn anlagt en beskyttelsesbunker på grunden. Det lykkedes, at få tilladelse til at fjerne den, som også andre tilsvarende anlæg fra 1944 var blevet fjernet i Dragør.

Kjeld B. mødte Kirsten, der var ansat i SAS’s pressetjeneste. Kirsten flyttede ind i Strandstræde i 1967. Da Fyrtaarnet, Strandstien 84 blev sat til salg, var både Kirsten og Kjeld B. interesseret. Spændende ejendom fra 1877, der oprindelig var bygget som et fyr.

Ikke nok med det. Kjeld B’s oldefar Jens Jacob Tønnesen havde været fyrpasser på fyret. I 1906 blev fyret nedlagt og ombygget til beboelse, Lige efter besættelsen købte Kjeld. B.s moster Tove og hendes mand herreekviperingshandler Jørgen P. Bacher ejendommen.

Familien Nilsson købte i 1968 ejendommen af onklen Jørgen Bacher. I daglig tale omtales ejendommen som “Det gamle Fyrtaarn”.

De ønskede, at bruge bygningen som helårshus, og et større isolerings- og kloakeringsarbejde blev sat i gang. Samme år blev sønnen Klaus Bo Nilsson født. En større udbygning blev først foretaget i 1974.

I 1974 flyttede Kirsten med sønnen til Nordsjælland og franskfødte Simone flyttede ind.

Kjeld B. var blevet Billed Bladets internationale royale reporter, så bopæl var i mange år både Paris og Fyrtårnet på Strandstien i Dragør. Simone og Kjeld B. blev gift i Paris, hvor de havde en lejlighed i udkanten af Paris.

Kjeld B. har altid været mindst tosproget. I trediverne var det Jysk og Københavnsk. Kjeld B. var med i den forreste udsmykkede hestevogn, der kørte over den nye Vilsundbro. De strøede blomster ud på ruten. Indvielsen søndag den 16. juli 1939 blev overværet af kongefamilien og Statsminister Stauning. Hos fotografen inden ser man blomstergartnerens søn Sigurd, samt amtsmanden og borgmesterens døtre Vibeke og Inge. Kjeld B’s farfar, der var skrædder, havde syet thybodragten, da han var på sommerferie hos familien.

I mange år er ferier også tilbragt i familiens sommerhus i Ringkøbing. Rejselysten var stadig i behold og det blev til mange oplevelser rundt i Europa.

Klaus Bo Nilsson overtog sit barndomshjem på Strandstien i 1996.

15. august 2016. Fuglekonge 2015-16, Æresstorsridder og ex-konge, Dines Bogø (tv) og Æresoldermand, ex-Statsminster Kjeld B. Nilsson (th) dagen efter tronskiftet. Søndagens arrangement evalueres. (Foto: Lene Bogø).

Bøger, artikler m.v.

Gennem de mange år er det selvfølgelig blevet til mange tusinde artikler.

Kjeld B. har også haft tid til at udgive flere bøger. ”Piger på højt plan” i 1966, hvor Kjeld B. giver et fint billede af ansatte i flyselskaberne. Bl.a. gennem sine første ægteskaber og som luftfartsjournalist, fik han et indgående kendskab til forholdene. Det virker ikke som om man keder sig i den branche.

”Vin af rang” tyve år senere og selvfølgelig også en bog om Skåne. Vort glemte land, som Kjeld B. skriver i titlen.

I mange år var Kjeld B. redaktør på bladet. ”Skånsk Fremtid”. Medlemsblad siden 1992 for en den danske søsterforening til den skånske forening af samme navn. En forening, som Kjeld B. var blevet opfordret til at starte.

Billed Bladet er jo Danmarks Royale ugeblad og gennem tiden har Kjeld B. været med til at fastslå det slogan, som fakta.

Hans nære kontakter til Det danske Kongehus bevirkede, at han tit fik ”nogle gode historier” og så gjaldt det om, at vurdere, hvad der skulle videre til læserne eller hørte til privatlivets fred.

Danske Flyvejournalister kunne i 2010 fejre 75 år jubilæum. I jubilæumsbogen ”Som tiden flyver” fortæller Kjeld B. om den prestigefyldte Luftfartspokal, som formanden Gunnar ”Nu” Hansen skulle overrække Prins Henrik tilbage i 1968.

Man fløj i et mindre piper-fly fra Skovlunde med kurs mod Aarhus. Undervejs skulle Gunnar ”Nu” samles op tæt ved sit sommerhus i Rørvig. Panik. Gunnar ”Nu” havde glemt pokalen. Den stod på hans kontor i Radiohuset på Frederiksberg.

Efter kontakt til medarbejdere i Rosenørns Allé blev pokalen sendt med taxi til Skovlunde, hvor til selskabet havde returneret. ”En pokaloverrækkelse uden pokal er en ret mangelfuld ceremoni”, var man enige om.

Godt forsinket landede man ved Aarhus, hvor rejsen fortsatte med taxi videre mod Marselisborg.

Pludselig råbte Gunnar ”Nu” Hansen stop, da de passerede en række forretninger.

Han kom tilbage efter 5-6 minutter med en flad pakke og mumlede. ”Vi kan da ikke komme uden en gave”.

De kom en del forsinket til Marselisborg, hvor Prins Henrik tog imod dem i havestuen.

Prins Henrik fik nogle velvalgte ord og historien om, at pokalen kun var tildelt en gang tidligere, nemlig til en anden prins. Det var Prins Axel tilbage i 1953, da prinsen havde fået sit flyvercertifikat.

Efter det mere formelle var klaret i munter tone fik prinsen overrakt den lille flade pakke, som Gunnar ”Nu” havde købt. Alle kiggede spændt på, hvad pakken indeholdt.

Det var en flyverdragt, som skulle være en gave til den nyfødte lille kronprins. Kronprinsens første flyverdragt. Kronpris Frederik tog selv senere flyvercertifikat, så han har mange gange siden 1968 været iført ”flyverdragt”.

Foreninger

”Som du ved alt om, har jeg været aktiv i Dragør Borgerlige Skyttelag i mange år”.

DB: Jo på din 90 år fødselsdag var jeg med til at udgive jubilæumsbogen, hvor du og øvrige konger blev behørigt omtalt. Som noget særligt er du yderligere Skyttelagets Æresoldermand, men også tidligere formand ”Statsminister”. Mere om det i bogen ”Glimt af Dragørs historie – fortalte gennem Kongeskjolde”.

”Jeg er stadig medlem af Danske Flyvejournalister, men nu udelukkende af selskabelige grunde”.

”Den gamle forening Kjøbenhavns Journalistforening er jeg også medlem af. Nu hedder organisationen Den Danske Publicistklub.

I Frankrig er der ca. 30 foreninger for ”danske i Frankrig”. Jeg er medlem af flere af dem, men det er nok tvivlsomt om jeg kommer der mere.

Fremtiden

Nej jeg skal ikke giftes igen, siger Kjeld B.

Det er en rigtig god lejlighed her. Jeg ved godt, at kommandanten og overtjeneren har planer om, at modernisere endnu mere.

14. oktober 2020. Kjeld B. Nilsson er yderst tilfreds med lejligheden og de gode omgivelser på Dragør Fort. (Foto: Dines Bogø).

Jeg har telefon, PC med god Wi-Fi forbindelse, Tv, køkken, toilet. Sønnen Klaus Bo har sørget for reoler til de mange bøger. Venner og bekendte er betydelig nærmere her end i Paris. Jeg savner ikke Frankrig og jeg har ingen planer om at flytte til noget større.

Desuden lever jeg i en ”beskyttet bolig”. Afspærret område med adgangskoder og vagt uden for åbningstid.

Min nyerhvervelse, en 4 hjulet retro el scooter er jeg meget glad for. Den kan rigelig nå rundt i Dragør.

Jeg er efter 93 år nu vendt permanent tilbage til Dragør.

I 1960 startede Kjeld B. Nilsson projekt “Nyt beboelseshus i Strandstræde 33A”. I 1964 forelå bygningsattest. Under udgravning i 1944 og igen i 1961 fandt man tydelige spor af de kampe, der var foregået den 10. oktober 1658 mellem dansk og svensk rytteri. (Foto: Kjeld B. Nilsson).

Flere detaljer om, hvordan det lykkedes Kjeld B. Nilsson i 1962-63, at få opført en ny ejendom i en af Dragørs ældste stræder.

Første afsnit om redaktør Kjeld B. Nilsson.

Seneste artikler

 

Fik du læst?