Rovmord, dobbeltmord og justitsmord. Del 1

Hvordan kunne afdøde enkefru Ellen Schmidt fra Sundbyvester blive involveret i så dramatiske begivenheder?

1922 foran Dragør Skole (farvelagt). Fra venstre Marie og Ane. Yderst th. Ellen Alvilda Schmidt (1895), der blev gift med en lokal slægtning. (Historisk Arkiv, Museum Amager).

Af Dines Bogø

Ellen Alvilda Schmidt blev født i Dragør i 1895. Familien Schmidt var også dengang bredt repræsenteret i Dragør.

Da hun blev gift i 1923 med den et år ældre Reiner Schmidt behøvede hun ikke skifte efternavn, som man brugte dengang. Reiner var i slægt med Ellen, når man kigger på anetavlerne i Dragør tilbage til 1800-tallet.

Ellen og Reiner Schmidt i Dragør

Bryllup foregik i Dragør kirke den 15. juli 1923. Allerede i efteråret fik de deres eneste barn. Det var dengang, at graviditetsperioden for førstefødte var kortere end de ellers obligatoriske ca. ni måneder.

Reiner var medhjælper i viktualieforretning i Dragør og Ellen var husbestyrerinde også i Dragør.

Peter Bangs Vej

De flyttede til en lejlighed på Vesterbro og da der i 1932 på Peter Bangs Vej 74 blev opført en ny ejendom, etablerer de sig der med forretningen ”Torvehallen”.

Dengang lå der også mange forretninger i ejendommene på Peter Bangs Vej. Ved siden af deres grøntforretning lå der et mejeriudsalg, indlevering til vask og farvning og en trikotageforretning.

Reiner Schmidt var ikke særlig politisk indstillet, men måske blev han påvirket af sin svoger købmanden i Store Magleby, der havde indmeldt sig i ”DNSAP” Danmarks National Socialistiske Parti.

Peter Bangs Vej 74. Frugtforretningen “Torvehallen” ses til højre. Tegning viser kontorchef Vilhelm Jacobsen, der den 19. februar 1948 mødte to mænd, der tvang ham med op i lejligheden, hvor hustruen lå hårdt kvæstet. (Tegning: John Lundgren).

Det var en forretning på Frederiksberg med stor omsætning og Reiner Schmidt hentede selv varer med egen vogn på Grønttorvet. Hustruen Ellen var i forretningen og frk. Olsen ekspederede for dem i mange år.

Da datteren Anne Marie var blevet gammel nok, kom hun efter skoletid og hjalp til.

Familien var flyttet fra Vesterbro til en lejlighed ved Peter Bangs Vej station, kun 200 m fra forretningen.

Medlem af Nazistpartiet og uregerlige modstandsfolk

Flere lokale vidste, at Reiner Schmidt havde været medlem af ”det forkerte parti”. Ikke noget man ellers hæftede sig ved. Over 50.000 danske var også medlem i det lovlige parti.

Familien Schmidt fra Dragør. Anne-Marie, Reiner og Ellen. (Privatarkiv).

Reiner Schmidt havde udmeldt sig af partiet i 1943.

I tilknytning til den store modstandsorganisation Holger Danske var der nogle grupperinger, der af og til hjalp med særlige opgaver.

En af grupperne gik under tilnavnet ”Bjørnene”. Sven Aage Geisler ”Storebjørn” og Ingolf Asbjørn Lyhne ”Lillebjørn” er blevet særdeles kendt, fordi de er sat i forbindelse med flere meget omtalte aktioner.

”Bjørnene” var allerede under besættelsen kendt for, at de udover de opgaver, de fik af Holger Danske, selv fandt på opgaver i Frihedsbevægelsen navn. Det var også en af årsagerne til, at de ikke blev optaget som egentlig medlemmer af Holger Danske.

Bjørnene havde fra en kammerat fået et tip om, at grønthandler Reiner Schmidt altid betalte kontant på Grønttorvet og at han gik med en meget velspækket tegnebog.

Rovmordet

Tirsdag den 8. august 1944 planlagde ”Bjørnene”, at grønthandler Schmidt skulle skydes. Man mente, at han havde været stikker. Senere sagde ”Bjørnene”, at de havde fået ordren ”Oppefra”.

De hyrede en Taxa sammen med en tredje mand og kørte til ejendommen ”Lindegården”, hvor ”Bjørnene” forlod vognen, der holdt ud for Windsor Bio på Emil Slomanns Vej tæt ved grøntforretningen på Peter Bangs Vej 74.

11. august 1944. Et par dage efter rovmordet skrev de censurerede aviser om sagen.

I forretningen trak ”Storebjørn” sin revolver og skød mod grønthandleren, der var i forretningen med hustruen og medhjælperen. Pistolen fejlede, hvorefter ”Lillebjørn” affyrede et dræbende skud mod Reiner Schmidt. Da hustruen Ellen gav et skrig fra sig, skød han mod hende og sårende hende alvorligt i armen.

Fortsættes i Del 2

Seneste artikler

 

Fik du læst?