35 millioner til Den Blå Planet

Manglen på internationale turister siden corona-pandemiens start har gjort Den Blå Planet konkurstruet. Nu kommer Realdania og Knud Højgaards Fond sammen med Tårnby Kommune Danmarks nationale akvarium til undsætning med en langsigtet økonomisk plan.

Foto: Den Blå Planet

Af Pia Melander Guilbert

Allerede under den første nedlukning i foråret stod det klart, at corona ville blive en stor udfordring for Danmarks nationale akvarium, Den Blå Planet, der normalt får cirka 60 procent af sin indtægt fra besøg af internationale turister.

I foråret blev der godt nok samlet 2,3 millioner ind af cirka 11.000 danskere, men det står nu klart, at der er brug for en mere langsigtet løsning, hvis akvariet skal overleve pandemien.

Langsigtet plan

Derfor har Tårnby Kommune i samarbejde med Realdania og Knud Højgaards fond nu lagt en mere bæredygtig strategi for de kommende år, og Realdania og Knud Højgaards fond har valgt at støtte med henholdsvis 20 og 15 millioner. Det skriver Tårnby Kommune i en pressemeddelelse.

Foto: Den Blå Planet

“Vi er virkelig taknemmelige over for Realdania, Knud Højgaards Fond og Tårnby Kommune, som med denne ekstraordinære hjælp sørger for større sikkerhed for vores drift i en vanskelig tid. Vi er en erhvervsdrivende fond og vil allerhelst klare os selv, og det kan vi faktisk også under normale omstændigheder. Men som andre akvarier er vi desværre presset af meget høje faste driftsomkostninger, der ikke ændrer sig, uanset om vi har åbent eller lukket”, udtaler Jon Diderichsen, administrerende direktør på Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Han tilføjer:

“Vi er også meget taknemmelige for den store opbakning og støtte, vi har modtaget fra private donationer, fonde, foreninger og statens hjælpepakker. Men før turisterne vender tilbage til København, bliver vores økonomi ikke bæredygtig. Jeg appellerer derfor til, at staten fortsætter med deres hjælpepakker i 2021, så der også er et rigt kulturliv i Danmark på den anden side af corona-krisen.”

Løsningen omfatter samtidig en ændring af garantistillelsen i forhold til Bygningsfonden Den Blå Planets realkreditlån, så Tårnby Kommune og Knud Højgaards Fond hver fordobler deres garantistillelser, til henholdsvis 60 og 20 millioner kroner, mens Realdania helt udtræder som garantistiller. Foreningen Realdania indgik i sin tid undtagelsesvist – og bl.a. begrundet i finanskrisen – i driftsorganisationen for Den Blå Planet i de første år efter etableringen. En grundig analyse og fælles forståelse mellem parterne bag akvariet har nu resulteret i en model for en langsigtet drift ved at konvertere Realdanias garantistillelse til kontante midler. Således indbefatter aftalen at Realdania, udover bidrag til driften, nedbringer Bygningsfonden Den Blå Planets realkreditlån med 20 millioner kroner, oplyses det i pressemeddelelsen.

Seneste artikler

 

Fik du læst?