Besøg hos Lena. Del 1

Hvad kan være mere spændende end et besøg hos en, der brænder for Dragør og Dragørs historie. Turistkontorets afgående leder Lena Just Lund bor midt i Den gl. Bydel.

Lena i 1989. Mange år på forskellige arbejdspladser med alsidige ansvarsområder. (Privatarkiv).
Af Dines Bogø

Lena bor i Bymandsgade og inden vi kommer i gang med den ”formelle” snak, er vi allerede på historiske afveje.

Fakta

Lena er vokset op på en gård på Midtsjælland, som mindste efter bror og søster. Efter obligatorisk skolegang i den stråtækte og senere centralskole fortæller Lena, at hun startede på efterskole efterfulgt af nogle år som au pair i Nordengland og Schweiz.

Så det sproglige er helt i top, når der kommer turister, der ikke taler dansk. Lidt schweizertysk kan også klares, når der kommer gæster fra ”Alperne”

Lena Emilie Just Lund er opkaldt efter faderens mor og bedstemor. Yderligere hed Lenas far Just til fornavn og Lund til efternavn.

Lena har boet mange steder, lige fra Hellebæk over Storkøbenhavn til Dragør, inkl. fire år på en motorsejler i GammelHumlebæk Havn. Igen gled samtalen af sporet. Der er også spændende områder uden for Dragør.

Lena kom til Dragør i 1996 og hun har boet i den gamle by alle årene. Dragør er også det sted, hvor hun har boet længst gennem tiden.

De lidt yngre dage

Måske kan nogen huske Lena fra receptionen i Hotel Royal og Hotel Penta (Europa)? På Hotel Penta var Lena også i regnskabsafdelingen, men der var af praktiske årsager. Pladsen i receptionen var trang og som højgravid fylder man noget mere.

Lena har en datter, en søn, 3 børnebørn og hunden Paddy.

Da samtalen falder på de større arbejdsopgaver, fortæller Lena, at hun i 28 år var ansat som regissør, produktionsleder og planlægger i Danmarks Radio, i Børne – & Ungdomsafdelingen, hos den legendariske chef Mogens Vemmer.

B&U var en fantastisk arbejdsplads med meget stor brede, fra nyheder, til klassisk og rock og små og store dramatiske produktioner, både på TV og radio. Mogens Vemmer, var en meget favnene og stærk chef, som altid gik i spidsen for os medarbejdere. Han tog ansvar for alle programmer, både når der var ris og ros. En evt. skideballe, fik vi på hans kontor, udadtil tog han skraldet.

Som mange husker fra debatter dengang. Var udsendelser for ”røde” var det galt og var de modsat var det også galt.

Lena fortæller, at begrebet Tv-BYEN skal tages bogstavelig. Der var alt i Byen af forskellige fagfolk ud over de medarbejdere, der direkte producerede Radio- og Tv. En stor spændende broget flok. Meget var stadig nyt og eksperimenterende. På sådan en post er det godt med en bred viden, kombineret med god portion humor og diplomatisk sans.

Intet varer evigt, heller ikke i DR – og heldigvis, for det gav plads til nye opgaver.

Presseansvarlig i Cirkus Arena, Nordens største cirkus. Et tilbud som jeg ikke turde takke nej til. Det måtte opleves og hvor er jeg glad for at jeg turde.

Gennem tv-optagelser med Kaj & Andrea, lærte jeg Cirkus Arena at kende. Fra 2007 – 2013, turnerede jeg hvert år i 117 danske byer fra april til og med september, sammen med 110 dygtige artister, teknikere, dyrepassere og ikke mindst sammen med dejlige elefanter, søløver, dromedarer, heste og hunde.

Efterår, vinter og forår bestod arbejdet i at pressedække forlystelsesparken Cirkusland. Jeg blev så rig på et utal af spændende oplevelser, som jeg aldrig ville være foruden.

Chefen for Cirkus Arena, direktør Benny Berdino gik, ligesom min gamle chef i B&U, i spidsen for alle medarbejderne, tog imod ros og ris og gav en evt. skideballe hjemme i kontorvognen.

Turisme

Dragør turistkontor er nok Danmarks mindste.

Fra den 1. december 2014 til 31. december 2020 har Lena været daglig leder af Dragør Turistkontor på Strandlinien 2, der nu flytter til Havnepakhuset, Gamle Havn 14.

15. december 2020. På besøg hos Lena i Bymandsgade, hvor Paddy var en sød og eksemplarisk hvalp. (Foto: Dines Bogø).

Lena fortæller, at turistkontoret fik vokseværk og blev en stor opgave for Dragør Turistråd.

Et stort ønske blev opfyldt og Turistkontoret blev en del af Museum Amager, som omfatter Amager Museet med tre gårde og et sprøjtehus i Store Magleby, Dragør Museum, Havnepakhuset, Danmarks Lodsmuseum, Museumskutteren K571 / Elisabeth, Lodsbåden Ravnen, Mølsteds Atelier og senest Historisk Arkiv.

Arbejdet på Turistkontoret varetages af 55 dedikerede medarbejdere. 35 turistværter, arbejder i 2 -hold skift, 12 rundvisere, går de daglige rundvisninger og 8 guider går Tema-byvandringerne. Alle arbejder på frivillig basis. En kæmpestor tak for jeres indsats

Turistkontoret holder åben daglig kl. 10 -16, fra 1. maj- 30. september, samt i skolernes efterårsferie.

Den daglige leder indhenter tilsagn og skriver vagtskema turistkontorets værter og rundvisere. Indkøber varer til butikken, i samarbejde med Museum Amagers indkøber.

Lena fortæller engageret videre om opgaverne.

Der er det daglige regnskab, månedlige aktivitetslister, koordinering af billetsalg til Dragør Museum, Tema-byvandringer, guidede ture og rundvisninger. Samarbejde med Dragør Turistråd, input til hjemmesiden www.visit-dragoer.dk, og til turistkontorets Facebookside. Daglig at være standby, hvis der er behov for hjælp eller sygdom på turistkontoret.

Fortsættes

Del 2 af samtalen findesher.

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

 
 

Fik du læst?

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

Læs mere »