Besøg hos Lena. Del 2

Lena Just Lund flyttede til Dragør i 1996. De sidste seks år har hun været leder af Dragør Turistkontor, men nu er det slut.

3. august 2019. Lena, som de fleste af os kender hende. Aktiv på turistkontoret, til møder om turisme eller rundt i byen for at lave aftaler. Her i samtale med Henning Nørgård Nielsen, der også er tilknyttet turistkontoret. (Foto: Dines Bogø).
Af Dines Bogø

Vi har et rigtig fint samarbejde med kulturelle aktører, biblioteker, erhvervsdrivende, Dragør Havn og foreninger i hele Dragør.

Vores opgave på turistkontoret er at få gæsterne til at føle sig hjertelig velkommen, formidle alle fine tilbud i hele kommunen og bede gæsterne tage hensyn ti beboerne, mens de går rundt i den gamle bydel.

Vi har valgt at holde åben alle dage i sæsonen – også mandage, hvor flere udbydere holder lukket.

Når turistkontoret holder åben, så kan mandagsgæsterne altid komme ind til os.

I 2020 har omkring 11.000 gæster besøgt Dragør Turistkontor. Pga. Covid -19, har vi primært haft danske gæster, der har valgt at besøge Dragør og vi har nydt en anderledes og rolig sommer.

Lena fortæller også, at beboerne har kommenteret det fredelige år. Modsat tidligere år, hvor der har været mange krydstogtgæster, som har købt billet til en bustur, hvor bl.a. Dragør indgår i turen.

Busgæsterne har ikke speciel valgt at tage Dragør og måske derfor går de mere støjende rundt i byen, fornemmer Lena.

I Tv-Byen kom Lena ud for mange forskellige ekstra opgaver. I Tivoli, hvor der skulle laves en optagelse til en børnedramatik udsendelse i 2000. (Privatarkiv).

Lena og turisme i Dragør

Lena fastholder, at vi skal passe på hele Dragør. Dragør må ikke smuldre.

UNESCO er i øjeblikket en del omtalt.

Lena siger, at som mange andre i kommunen, ved hun heller ikke, hvad der vil ske, hvis Dragør Havn og gamle by får UNESCO status –MEN, vi kender heller ikke udviklingen – hvis vi ikke bliver optaget?

Skræmmebillederne er store, og det er forståeligt. Dragør havn og gammel by allerede har været på tentativlisten siden 2018 og det har ikke betydet flere gæster

Hvilke turister skal vi satse på? Hvordan kan Dragør regulere tilstrømningen af turister?

Mit eget personlige svar er firkantet, siger Lena. Busselskaberne, som kører turister til Dragør skal booke plads og købe billet til byen, som man gør andre steder i verden.

I år har vi haft besøg af en-dagsturister, børnefamilier, campister, sejlerne og gæster på hotellerne.

Skal der mere Tv-overvågning på havnen?

Det er desværre nødvendigt pga. mange tyveriet både i gl. og ny havn.

Jeg ønsker en arbejdende havn, en brugshavn med plads til værft, fiskere, sejlere, Lodsstation, røgeri, skurby, foreninger og arbejdende værksteder mm. – ikke et ”kunstigt” miljø baseret på turisme eller kulturhus.

Tro mig, jeg har i syv år kørt på turne i hele Danmark, og har set mange virkelig tarvelige forsøg på at pifte et havneområde op.

Er der nogen områder, hvor tingene kunne gøre bedre i Dragør?

Der er altid plads til forbedringer, hos mig, på turistkontoret og i hele Dragør. F.eks. manglende toiletforhold. Det nye toilet ved sejlklubben åben for alle, blev straks hærget, vandhaner blev stjålet og der var gjort forsøg på at stjæle stålbord m vask. Manglende P-pladser mm.

Der er lang vej endnu og Dragør er en meget fin og meget lille kommune.

Kan man være beskæftiget som turistkontorleder hele året eller har du andre jobs?

Der er kun turistkontoret der lukker om vinteren. Administrationen (mig) holder åben hele året.

Vinteren bruges til at besvare mails og opkald. Der kan bestilles byvandringer året rundt, pleje kontakter, og forbedre os til sommersæsonen. Jeg er opvokset på en gård, det var aldrig et 9 -16 job og det har hængt ved hele mit liv.

Fra 2014 – 2019 havde jeg to arbejdspladser for at økonomien kunne hænge sammen.

Jeg kørte aftenvagt hver anden uge i en privat hjemmepleje. Uden at gå i detaljer, er arbejdet i hjemmeplejen, nok det fineste mest følsomme arbejdsområde, som jeg nogensinde har haft. At køre aftenvagt hver anden uge, var en super god løsning, der gav masser af tid til at passe turistkontoret i dagtimerne.

Den 1. januar 2019 indgik Dragør Turistråd og Museum Amager en forpagtningsaftale. Turistkontoret indgik i Museets stordrift og jeg blev ansat af Museum Amager.

Hvad kunne du godt tænke dig fremover?

I 2021 kommer nødvendige ændringer. Det betyder, at arbejdet for den daglige leder også omlægges

Lena fortsætter. Den omlægning, kan jeg ikke se mig selv i, hvorfor jeg trækker mig og måske er det bare tid til at give plads til andre kræfter.

Når man, som jeg har besluttet at stoppe, må man også vide, at køen for at overtage opgaven som daglig leder og som turistvært, vil være meget lang.

Arbejdet med turisme, er set med mine øjne, det mest attraktive job i Dragør.

Jeg smækker ikke med døren, men skal bare finde en ny vinkel. Jeg vil fortsat være med til at passe på Dragør og meget gerne være en del af turistarbejde.

Tak til Lena. En lidt overraskende afslutning!

Samtalen kunne være fortsat længe, fordi Dragør bliver man aldrig træt af at tale om.

Første del af samtalen findes her.

Seneste artikler

 

Fik du læst?