Mange ledige butikslokaler på Amager

Andelen af udbudte butikslokaler er steget kraftigt i hovedstaden i slutningen af 2020. Især indre by og København S har mange lokaler til leje, mens situationen i Tårnby og Dragør er mere stabil.

Der er stadig rigtig mange butikker på Amager, men der er også rigtig mange butikslokaler til leje…(Foto: Finn Edvard)

Årsagen til de mange ledige butikslokaler i København S er ifølge erhvervsmæglere det voldsomme dyk i turister og forretningsrejsende.

Ved indgangen til førstekvartal 2021 var andelen af udbudte eller ledige butikslokaler i Københavns Kommune steget kraftigt til 6,1 procent af det samlede antal butikskvadratmeter – fra 5,2 procent i fjerde kvartal 2020.

Det fremgår af den kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks-statistik over udbudte erhvervslokaler, udgivet fælles af erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.

Meget stor stigning

Målt i kvadratmeter er stigningen på 11.500 kvadratmeter, og det svarer til tre Føtex- eller Kvickly-varehuse.

”Det er en meget stor stigning, og København har nu det største udbud af butikslokaler i de 18 år, vi har ført statistikker over erhvervslokaler i Danmark.

Her er det stabilt

I nabokommunerne Frederiksberg, Tårnby og Dragør – ja, nærmest i det meste af landet – er antallet af udbudte butikslokaler ellers nogenlunde stabilt,” siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

Mangel på turister er forklaringen på det øgede udbud af ledige lokaler. Hovedstadens indbyggere har ikke skruet mærkbart ned for privatforbruget, men en frisk analyse fra Wonderful Copenhagen viser, at Danmark i 2020 tabte 31 mia. kr. i turistomsætning i forhold til 2019 – og heraf manglede hele 28 milliarder i kasseapparaterne hos hovedstadens spisesteder, butikker, hoteller og turistattraktioner.

Vi mangler turister

”Der er ingen tvivl om, at manglende turister er årsagen til, at København har fået flere ledige butikslokaler. Faldet i omsætning har ået nogle kæder til at gå ned fra måske fire butikker eller afdelinger i København til to-tre stykker. Når chokket har lagt sig, kommer der nok til at ske en tilpasning, hvor de københavnske udlejere må være mere fleksible for at få lejere ind, sådan som vi har set i flere jyske byer,” siger Frank Heskjær, detailchef i EDC Erhverv, Poul Erik Bech.

Lige nu er 242 lokaler til butikkercafeerspisesteder og takeaway-forretninger i København udbudt via Ejendomstorvet.dk.

Næsten halvdelen – 109 lokaler – ligger i det centrale København K, derefter følger Vesterbro (København V) med 33 lokaler og Amager (København S) med 28.

Spisesteder hårdt ramt

”Butikker og spisesteder i København er hårdt ramt af de udeblevne turister, for her mangler måske 30 procent af omsætningen, mens det kun er to procent i Aarhus. Og Strøget og andre centrale dele af byen med mange turister er hårdere ramt end f.eks. Gl. Kongevej på Frederiksberg,” påpeger Peter Winther, administrerende direktør og partner i Colliers International.

”I modsætning til under finanskrisen er butikstomgangen i København tydeligt et symbol på en lokal og forhåbentlig midlertidig udfordring. Vi forventer, at tingene normaliserer sig, når restriktionerne bliver hævet, og turisme, forretningsrejser og kongresser blusser op til gavn for handelslivet,” siger Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Danmark har 18,3 millioner kvadratmeter lokaler til butikker og spisesteder, og heraf ligger knap 1,3 millioner kvadratmeter i Københavns Kommune. 76.900 kvadratmeter var udbudt til leje eller salg i hovedstadskommunen ved indgangen til 2021.

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?