Fra dengang De Blå Engle fejrede triumfer i 70’erne…

Skøn bog om danske fodboldmestre og andet godt genopfrisker mange store fodboldminder, som Fremad Amager også har været en stor del af…

Fremad Amagers succesrige hold fra 70’erne. (Foto fra Fremad A.’s hjemmeside)

 

Lad det være sagt straks: Den herlige fodboldbog “Danske fodboldmestre 1929-1990” med undertitlen “Den gamle 1. division før Superligaen” handler ikke om Fremad Amager. Den handler, som titlen siger, om den “gamle” 1. division, der var landets fineste række, inden Superligaen blev opfundet.

Og det var, mens alle kunne finde ud af turneringernes organisering  med 1., 2., 3. og 4. division.

Fodboldhistorie

Det er forfatter Arne Lybech, der har fået den glimrende idé at fortælle historien om 1. division, og det er såmænd en fortælling om samtlige danske mestre i den periode. For alle fodboldelskere, fodboldhistorikere eller bare fodboldinteresserede er det spændende læsning og med et væld af statistiske oplysninger, der er med til at genopfriske gamle fodboldminder.

Og her er det, at Fremad Amager kommer ind i billedet: For Fremad har skam også været med i forreste række i dansk fodbold, både i 1. division og såmænd også senere i Superligaen.

I Superligaen

Oprykningen til Superligaen kom iøvrigt i  1994, hvor Tonni “Numme” Nielsen- en legendarisk Fremad-spiller og mangeårig fodboldtræner, var træner for Fremad. Og det er også i den forholdsvis nye fodboldbog om 1. division, at man kan læse, at selvsamme Tonni Nielsen fik fighterpokalen, da Fremad Amager i 1972 var i pokalfinalen mod Vejles danske mestre, der med Allan Simonsen i spidsen vandt 2-0.

Fremad skulle dermed i Europa Cup (datidens Champions League), fordi Vejle skulle deltage i turneringen for mesterhold.

Og herefter kom det, at Fremad Amager i dag er den eneste klub i Danmark, der kan sige at være ubesejret i Europa Cup. Fremad mødte i to kampe albanske Besa og kampene endte 1-1 og 0-0 – og så var Fremad ude på reglen om udebanemål. Men ubesejrede, det er Fremad i den turnering…

Så kom Superligaen…

Sidste år var det sidste år 30 år siden, at dansk fodbold blev omorganiseret. Danmarksturneringen 1929-1990 blev nedlagt. Erstattet af Superligaen.

Der kom samtidigt mange flere penge ind i fodboldsporten og de glade amatørdage, afløstes af sæsoner med halv-og helprofessionelle tilstande.

Årene fra den spæde start i 1929 med otte hold i 1.division, domineret af hovedstadsklubberne frem mod provinsklubbernes markante deltagelse skildres i denne bog, hvor fokus er på de danske mestre, sæson efter sæson. Der præsenteres en lang række velkendte navne, lige fra Pauli Jørgensen til Harald Nielsen, Ole Madsen, Michael Laudrup, Allan Simonsen, Morten Olsen, Preben Elkjær.

KB har rekorden

Der blev dog allerede spillet om det danske mesterskab siden 1913, og tæller vi med fra den årgang, så er KB stadig den klub med de fleste danske mesterskaber, 15 i alt.

Arne Lybechs bog er en guldgrube af informationer – også om DM-finalen i Københavns Idrætspark (nuværende Parken) hvor KB tog imod B.1909. Den kamp har endnu publikumsrekord i dansk turneringsfodbold med 43.400 tilskuere – og der stod ligeså mange udenfor, som der kommer til en Superligakamp i dag.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Arne Lybechs spændende bog om den gamle 1. division.

B.1909 vandt øvrigt kampen 0-1 og blev dermed danske mestre.

Bogen indeholder et væld af hyggelige fotos samt oplysninger om Årets Træner, Årets Spiller, topscorere m.m.

En herlig bog til sommerferien – eller mørke vinterdage.

“Danske fodboldmestre 1929-1990”
Arne Lybech
278 s./ Pris: Kr. 199,95
Forlaget Legimus

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?