Frem med kurven – nu er det brombærtid

Også stenalderfolket spiste de lækre, sorte bær, der kan nydes i blandt andet smoothies, men også friske fra fadet helt som de er.

Brombærret har en lang tradition og historie

Det er nu de sorte, skinnende sensommerbær propfyldt med vitaminer og antioxidanter (bare et af nyere tids buzz words) kan findes i buske og hegn på naturrige Amager. Så nu skal der sankes, hvis man vil nå at fylde fryseren eller bare nyde bærrene friske.  Brombærret er langt fra et one-hit-wonder eller et uddateret buzz word i fødevareverdenen. Det har nemlig en meget lang historie.

Brombær i årtusinder

Brombær hedder på latin Rubus fructicosus og hvis man vil sanke uden for mange rifter på arme og hænder kan det godt betale sig at tage de lange bukser på og få havehandskerne med. Vi har mæsket os i brombær i årtusinder, man kan finde rester af dem i norden helt tilbage jægerstenalderens bopladser. Man har fundet brombærkerner i arkæologiske udgravninger, så man ved, at folk også dengang nød de vitaminrige bær. De har nok ikke haft de store muligheder for at konservere dem, så man skal nok forstille sig at stenalderfolket spiste bærrene friske evt. sammen med nødder og kerner.

Medicinsk bær

I dag bruger vi brombær i et utal af desserter, i drinks, i smoothies, og de tørrede blade og bær i te, ydermere kan man lave sig en brombæreddike til salaten. Og hvad er så egentlig fordelen ved brombær ud over nydelsen af de ubeskrivelige lækre sprøde, søde og syrlige bær. Jo, i middelalderen brugte man bærrene medicinsk mod et utal af dårligdomme, fra forkølelse til diarré, impotens og lav fertilitet. Og munkene fremstillede desuden blæk af saften.

Kom på mode, gik af mode og kom på mode igen

I det 17 århundrede gik bærrene pludselig af mode, folk fra overklassen mente, at de forårsagede humørsvingninger og at man fik dårlig mave af at spise dem. Måske skyldte det dårlige rygte bare, at en enkelt person havde mæsket sig for meget. Simple bønder fortsatte med at nyde brombærrene. Og bærrene fik genoprejsning i det 18. århundrede hvor folk begyndte at spise brombær igen.

Bærret er altså traditions- og historierigt, så på med vanten, og pluk de berømte bær, før alle de andre sanketyper er kommet dig i forkøbet.

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?