Den eventyrlige jul er blevet aflyst – men gaver og julemad alligevel…

Jacob Balling bor på Amager og har siden 2017 været frivillig juleaften sammen med andre frivillige i foreningen Eventyrjul, der normalt holder juleaften for socialt udsatte børn og voksne. I år er festen blevet aflyst på grund af Corona…..

Jacob Balling – ingen julefest, men mad og gaver alligevel…

 

Af Lene Dam Jørgensen

Folkeskolelærer Jacob Balling fra Amager er tovholder i underholdnings- og lokationsgruppen “Eventyrjul”, der normalt står for at arrangere en festlig juleaftenen for socialt udsatte familier i Marketenderiet i Valby. Jacob har valgt juleaften til at lægge al sin energi i arrangementet og dermed hjælpe andre til at få en dejlig jul.

”Jeg blev fanget af det. At se glæden hos familierne juleaften og se dem pakke gaver op. Det bliver man berørt af…”, fortæller Jacob til Amagernyt.dk.

Men i år er den hyggelige juleaften i Marketenderiet blevet aflyst. Men julegæsterne bliver ikke snydt: Julemaden og gaverne køres bare ud til til deltagernes egne hjem.

Udsatte børnefamilier

I alt er det ellers 250 gæster og over 100 frivillige, der tilbringer juleaften sammen.

“Vi er i alle aldre, og der deltager omkring 170 børn – fra nul til 18 år”, fortæller Jacob Balling og fortsætter:

”Vi får vores gæster fra Mødrehjælpen, kirkerne og herbergerne. Altså de organisationer og foreninger, der har kontakt til familierne. Det ikke er os, der udvælger, det gør organisationerne selv.”

(Artiklen fortsættes under billedet)

Sådan er der normalt dækket op til den store julefest

 

Jacob fortæller videre: ”Vi forsøger at undgå gengangere to år i træk og dermed give nye familier mulighed for at komme. Så kan det være året efter, at der kommer gengangere og de er hyggelige at møde, fordi de kan genkende mig på mit lange hår og mit skæg.

Juleaften med familierne

Jacob fortsætter: ”Juleaftensdag 24. december mødes vi frivillige under normale omstændigheder om morgenen kl. ni. Vi har også været ude Lillejuleaften og pyntet op og dækket bord. Kl. 14 juleaftensdag ankommer familierne. Der er nogle juleværter, der fører familierne ned til deres borde. Børnene bliver underholdt, så forældrene også kan få lidt fred og aflaste dem lidt. Kl. 16 er der Disneys Juleshow og bagefter vises TV2’s julekalender.

Tegnekonkurrence og Anders And

Der er en tegnekonkurrence, hvor der uddeles en præmie, og den er meget populær. ”Vi har også et boghjørne, hvor børnene sammen med deres familie komme ned og få gratis børnebøger. Der er alt fra Anders And til Illustreret Videnskab” fortæller Jacob.

Julemad for enhver

Jacob siger: ”Vi har både vegetarer og veganere, og vi har rigtig mange gæster med anden etnisk baggrund end dansk. Der er der mange, der kun spiser halalkød og ikke spiser svinekød. Men alle får, hvad de har bestilt. Og ris’alamande til dessert. Det er et kæmpe puslespil, der skal gå op.”

Julegaver og juletræ

Jacob fortsætter: ”Så kommer julemanden, og  der danses om juletræet. Derefter bliver gaverne delt ud omkring kl. 20.”

(Artiklen fortsættes under billedet)

I år bliver julegaverne kørt hjem privat til de mange familier.

Gaverne har Eventyrjul fået doneret og sponsoreret. Børnene får 10 gaver hver, så de frivillige skal pakke ialt 1.700 gaver ind. Det er svært at finde nøjagtig det, som alle børn ønsker sig, men Jacob oplever, at børnene er rigtig gode til at bytte indbyrdes. Der er også mange, der kender hinanden, fordi der er nogle gengangere, der også ses privat.

Kl. 22 slutter julefesten, og så skal de frivillige begynde at rydde op og er først færdige efter midnat.

De store følelser

Jacob kan fortælle om en episode, der gjorde indtryk: “Det er en familie, som jeg har mødt to juleaftener, og det er en mor, hendes søn og mormor. De kunne huske mig fra året før, og jeg sad og snakkede med dem i lang tid om alt muligt. Jeg havde mulighed for at give dem en ekstra julegave, og så fik de et par gavekort til Matas og til SportsMaster. Sønnen blev så glad – og mormor begyndte at græde. Det var en stærk oplevelse,” fortæller Jacob.

Aflyst…desværre!

I år er julefesten desværre blevet aflyst. Men gæsterne får julemad og gaver alligevel. De lægges med navn på i gavesække og køres ud til familierne og så er det kasser med mad, der er pakket ind i foliebakker, gløgg, gaver, kaffe, te og snask.

“Men vi kommer til at mangle hyggen, sammenholdet og den gode stemning, hvor børnene leger med hinanden,” slutter Jacob, der til daglig arbejder som skolelærer på en specialskole for børn med autisme og AHDH.

Seneste artikler

 

Fik du læst?