Amager Bio fejrer 25 års jubilæum

Amager Bio på Øresundsvej kan mandag 28. februar fejre 25 års jubilæum som spillested. Derfor inviteres alle til jubilæumskoncert med sangeren Goss kl. 20.

25 år med musik i Amager Bio. (Foto: Finn Edvard)

 

Af Lene Dam Jørgensen

Spillestedet Amager Bio på Øresundsvej 6 kan mandag 28. februar fejre 25 års jubilæum. Festen starter allerede om eftermiddagen med en reception for særligt indbudte, men om aftenen fra kl. 20 går det virkelig løs for publikum, når der er jubilæumskoncert.

Amager Bio byder ved jubilæumskoncerten på noget af den bedste, nutidige popmusik fra Danmark, nemlig sangeren Goss, og der venter også en surprise med en hemmelig, dansk stjerne.

Der bliver fest

Jubilæumsåret bliver fejret med flere store koncerter inden for flere forskellige musikalske genrer og perioder – det er netop det, der kendetegner Amager Bio. Den kommende tid vil byde på koncerter med store danske musiknavne som blandt andet Magtens Korridorer, Lis Sørensen, Mike Andersen Band og Ude af Kontrol, men mange andre kendte navne gæster i løbet af året i anledning af jubilæet også spillestedet.

Engang en biograf

Amager Bio var engang en biograf, men i 1986 lukkede den. Den blev i første omgang solgt til A.P. Møller og Dansk Supermarked, der ville oprette en Netto-butik der. Det førte til et ramaskrig i lokalbefolkningen og mange protesterede. Der kom noget positivt ud af disse protester, da daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen i 1989 overdrog lokalerne til lokalrådet  – og Amager Kulturråd blev dannet.

I 1993 blev der bevilget ti millioner kroner til ombygning og indretning af Amager Bio.

En ny epoke

Amager Bio slog dørene op som spillested 28. februar 1997 med stilarterne: klassisk, rock, opera, korsang, performance, film, projektioner og marionetteater. Selve forankringen i det folkelige var det, der skabte Amager Bios særlige stemning. Her var der tale om lokale ildsjæle og kulturelle iværksættere, der havde høje ambitioner om en kulturel scene med plads til flere kunstarter og vækstlag.

Ombygning og gennemrenovering

I årene 2018 til 2019 gennemgik spillestedet en gennemgribende renovering og ombygning. Toiletterne blev fjernet fra koncertsalen, hvilket gav mere plads til publikum på gulvet og på det nye balkonområde. Der blev også bygget nye barer, toiletter og garderober.

Græsrødderne og stjernerne

Spillestedet spirede blandt de ama’rkanske græsrødder og blev til en scene, hvor de helt store stjerner optrådte. Kim Larsen er en af de kendte, er har givet koncert. James Browns besøg i 2006 og Princes besøg i 2010 og 2011 er noget helt særligt i Amager Bios historie. Det fik også i den grad sat Amager på verdenskortet.

Gennem årene er repertoiret blevet udvidet og spænder fra de mere klassiske håndspillede genrer til nye og hitlistebesøgende navne, som sidenhen har optrådt på de helt store stadioner.

Amager Bio kan karakteriseres som stedet, hvor både unge og ældre kan opleve kvalitetsmusik, og sammen opleve nuet og føle sig i live. Det er den ånd, der hersker i Amager Bio.

5-øren gør sit indtog

Her i jubilæumsåret er det både 25 år siden, at Amager Bio kunne byde Musikforeningen 5-øren velkommen og også tage imod sit eget publikum. Musikforeningen 5-øren har i årenes løb været meget aktive i forbindelse med koncerter. Antallet af koncerter har varieret og spænder fra 15 til over 130 koncerter om året med Musikforeningen 5-øren og dens mange frivillige som medarrangør.

Klar til fremtiden

Efter 25 år er Amager Bio stadig et spillested. Biografen skulle have været et supermarked, men takket være lokale ildsjæles kamp blev den til et spillested for de ufortyndede toner, den lækre lyd og det frisættende fællesskab i musikkens tegn.

I dag er spillestedet en moderne musikarena på den rytmiske musiks landkort, men det er også et spillested, hvor koncertgængere kan komme helt tæt på verdensnavne og store nationale bands, som er glade for at spille på den brede scene, som der er i Amager Bio.

Kom til jubilæumskoncert

Dørene åbner allerede klokken 19 og klokken 20 er der jubilæumskoncert. Det koster 275 kroner at overvære koncerten. Billetter kan bestilles på Amager Bios hjemmeside, men kan også købes på spillestedet til 295 kroner.

Seneste artikler

 

Fik du læst?