Xenia fra Amager som bjergrytter i de franske alper

Eventet “Cykelnerven” har siden 2014 samlet 40 millioner kroner ind til forskningen i sclerose: ”Det er stort at være en del af”, fortæller Zenia Rasmussen fra Amager

Zenia (tv) i bedste Tour de France-stil i de franske alper

 

300 frivillige cykelentusiaster er netop hjemvendt fra de franske Alper, hvor de har cyklet nogle af de mest legendariske Tour de France-bjerge. Rytternes arbejde på den tohjulede er ikke kun for motionens skyld; de deltager nemlig i Scleroseforeningens cykelevent Cykelnerven, der samler penge ind til forskningen i sclerose.

En af de frivillige cykelryttere er Zenia Rasmussen fra Amager, og i samarbejde med de andre ryttere er det lykkes hende at samle 7.200.000 kroner ind. Et imponerende beløb, der betyder, at Cykelnerven siden 2014 i alt har samlet over 40 millioner kroner ind til forskningen i sclerose.

Tour de France

Cykelnerven er Scleroseforeningens årlige cykelevent, der hvert år tager udgangspunkt i årets Tour de France-bjerge. Cykelnerven sender hvert år hundredvis af dedikerede ildsjæle fra hele landet afsted mod de franske bjerge som afslutningen på et helt års træning og indsamling for en verden uden sclerose.

I år gik turen til de franske alper, hvor bjerge som Alpe d’Huez, Col de la Croix-de-fer og Lacets de Mountvernier var på menuen de fire dage, hvor rytterne cyklede og samlede ind for en verden uden sclerose.

Tour de France-bjergene i Frankrig var derfor guleroden efter et helt års hårdt arbejde og indsamling, hvor rytterne gennem f.eks. online indsamlinger, salg af produkter samt virksomheds- og højdemetersponsorater har formået at samle hele de mange penge ind til forskningen.

“Fantastisk og rørende”

Vi snakkede med Zenia efter hun havde besteget det sidste bjerg – Alpe d’Huez – på årets tur. Hun fortalte, at særligt stemningen og holdånden er dét, der gør Cykelnerven til en fantastisk oplevelse i den gode sags tjeneste:

“Det har været helt vildt fantastisk og rørende at være med på Cykelnerven og møde så mange mennesker, der samler ind for en verden uden sclerose. Det er tydeligt, at folk er helt færdige, når de kommer i mål, men de giver den bare en ekstra skalle, fordi de har nogle højdemetersponsorater, som de skal nå. Man kan mærke, at de giver den gas og gør det for alle dem, der ikke selv kan. Det går direkte i hjertet, og jeg er så stolt og glad for at være med. Jeg ved, at det gør en kæmpe forskel,” fortæller Zenia, der cykler med for første gang i år.

“Der er rigtig mange, som er kommet hen til mig og har fortalt mig, hvor sej jeg er, når jeg deltager med sclerose. Det er jeg virkelig beæret over. Det har været en stor oplevelse og på trods af mange udfordringer, gennemførte jeg i dag, og det gør mig stolt,” fortæller Zenia, der til dagligt arbejder for Campione, som har produceret årets Cykelnerven-tøj til rytterne.

Indsamlet 40 mio. kr.

Afslutningen på dette års Cykelnerven er ekstra mindeværdig, eftersom det indsamlede beløb i år medfører, at Cykelnerven runder et vigtigt hjørne; siden 2014 er der blevet samlet 40 millioner kroner ind til forskningen i sclerose. Beløbet er en helt fantastisk milepæl, der har gjort en kæmpe forskel for de mere end 17.000 danskere, der hver dag lever med sclerose.

Rytternes indsamling

Kampen for en verden uden sclerose er også en fortælling om mange år med forskellige forskningssejre. For bare 25 år siden kunne sclerose ikke behandles, men de seneste par år er der sket fremskridt inden for forskningen. Fremskridt, der aldrig kunne være opnået, hvis ikke der var blevet doneret støttekroner til både danske og udenlandske forskere.

Og 2022 har været et ekstraordinært og banebrydende år for forskningen i sclerose. I januar fremgik det nemlig af et studie med mere end 10 millioner deltagere, at der er en sammenhæng mellem den såkaldte Epstein-Barr-Virus og multipel sclerose. Netop dette forskningsresultat er et, som flere tusinde danskere med sclerose tæt inde på livet har ventet på i flere år; for det kan formentligt betyde, at vi i fremtiden kan stoppe udviklingen af sclerose.

Også i 2023

Den vellykkede forskning er blot et eksempel på, hvad de dedikerede ryttere på Cykelnerven har været med til at bidrage til økonomisk. Og det er resultater som dette, der giver dem motivationen, når benene syrer til og toppen af Tour-stigningen synes langt væk for rytterne.

Cykelnerven bliver holdt hvert år i juni. Mange af rytterne har allerede meldt sig klar til Cykelnerven 2023, der igen finder sted i juni – som altid få uger inden, Tour de France-feltet skal kæmpe sig op ad bjergene. Ruten planlægges nemlig altid efter årets officielle Tour de France-rute, når denne offentliggøres i oktober. Der er dog allerede nu mulighed for at tilmelde sig Cykelnerven 2023.

Seneste artikler

 

Fik du læst?