Filmkonkurrence sætter fokus på unges alkoholvaner

Seks 1.g-klasser fra Ørestad Gymnasium har deltaget i filmkonkurrencen, “Drik mindre-oplev mere”, der er sat i gang af Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden. Eleverne skulle producere korte kampagnefilm med det formål at påvirke unge til at drikke mindre.

Repræsentanter fra vinderholdet, der lavede filmen “Vodka”, der løb med førsteprisen.

 

Af Trine Hvam Madsen

Forud for produktionen af elevernes kampagnefilm deltog de seks klasser i en workshop med “Lommefilm” – en organisation, der lærer børn og unge at skabe små film, kun ved hjælp af deres mobiltelefoner. Lommefilm har i over ti år, hjulpet både store og små organisationer med at få budskaber ud til de unge. Og denne gang var budskabet altså, at unge skulle drikke mindre.

Máney Birta Skourup Kirkeby og Andrei-Stefan Ursea fra 1.k, synes at dagen med filmproduktion er givet godt ud. De har i deres film valgt at fokusere på budskabet om at drikke mindre og opføre sig fornuftigt, når man indtager alkohol, frem for ikke at drikke overhovedet. “Vores film handler om, at man ikke skal gå alene hjem, når man er fuld,” fortæller Máney. “Det synes vi, er et vigtigt budskab, fordi man kan være til fare for sig selv, hvis man færdes alene, når man er meget fuld,” supplerer Andrei-Stefan.

Falder i kanalen

Máney og Andrei-Stefans film handler om en gymnasieelev, der drikker for meget til en fest og går fuld hjem, men ender med at falde i kanalen. “Jeg håber virkelig, vi vinder konkurrencen, for jeg føler jeg ofrede mig ret meget, da vi skulle indspille den scene,” påpeger Andrei-Stefan, der trodsede vinterkulden og lod sig falde ned i den kolde kanal foran gymnasiet for at give filmen et ekstra lag af drama.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Andrei-Stefan Ursea måtte en tur i baljen, da en af filmene skulle optages.

Eleverne startede dagen med at deltage i Lommefilms korte workshop og brugte derefter resten af dagen på at udtænke og producere deres film. “Det har været en intens, men superhyggelig dag,” fortæller Magne. “Det er dejligt en gang imellem at bryde skemaet op og få lov at arbejde kreativt med noget en hel dag,” mener hun.

“Vi har også haft mulighed for at blande os lidt på tværs af klasserne, bl.a. lånte vi noget udstyr af en mediefagsklasse, og kom derigennem til at snakke mere med dem. Det var rigtig fedt,” siger Andrei-Stefan.

Bedste film

Dagen sluttede af med en prisoverrækkelse, hvor først en vinder blev fundet i hver klasse. Derefter skulle eleverne stemme om den bedste film på årgangen. Bertil Lykkeberg, Julius Vindal Andersen, Isabella Koldby, Ella Mejlholm og Lærke Lucia Sigaard Sørensen fra 1.i blev dagens heldige vindere med deres kreative film “Vodka?”. De blev belønnet med biografbilletter til hele gruppen.

De fem elever er netop startet på Medielinjen på Ørestad Gymnasium, men har endnu ikke nået at lære at klippe film i undervisningen. Ella og Lærke havde dog erfaring med at klippe film fra tidligere, og stod derfor for den del, mens resten af gruppen havde ansvar for historien og det kreative udtryk.

Et godt budskab

Eleverne synes, det har været fedt at bruge dagen på at få et godt budskab ud til andre unge. “Det er dejligt at have fået så frie rammer, så vi selv kunne bestemme, hvordan vores film skulle laves,” fortæller Ella. “Og så har vi haft det megasjovt imens,” indskyder Bertil.

Eleverne kan selv relatere til, at det kan være svært at styre, hvor meget man kan tåle at drikke. Derfor synes de, budskabet er vigtigt. “Der er mange kampagner, der fokuserer på helt at forbyde alkohol til unge, men det synes jeg er urealistisk,” forklarer Lærke. “Derfor synes vi, det var vigtigere at fortælle de unge, at man godt kan drikke med måde, og stadig kan hygge sig og have det sjovt.” Julius indskyder; “Det er jo også lidt skræmmende, at danske unge er dem i verden, der drikker mest. Derfor er det vigtigt, at vi unge begynder at tænke lidt mere over vores adfærd ift. alkohol.”

Glad for hæderen

Gruppen havde ikke regnet med at vinde konkurrencen, men er meget glade for hæderen. “Det er megafedt at have vundet, så det er vi ret stolte over,” siger Ella.

Gruppens vinderfilm kan ses på Ørestad Gymnasiums Facebook side. De øvrige film, der deltog i konkurrencen kan ses på lommefilms hjemmeside, lommefilm.dk.

Seneste artikler

 

Fik du læst?