Flere borgere får akuthjælp i eget hjem

Regionerne afprøver nye løsninger, der kan forebygge unødvendige indlæggelser af borgerne og lette presset på akutmodtagelserne.

Ældre hjælpes i højere grad i eget hjem, hvilket letter presset på akutafdelingerne på hospitalerne.

 

En ældre mand er utilpas og svimmel og har derfor ringet 112. Den sundhedsprofessionelle vælger at sende en ambulancebehandler ud til manden for at afklare, om han har brug for at komme på hospitalet akut, eller om han bedre kan hjælpes på en anden måde.

Ambulancebehandleren foretager målinger og får feedback fra en læge, og der viser sig ikke at være behov for en akut indlæggelse. Manden skal gå til egen læge næste dag i stedet for at køre med ambulancen til hospitalet.

Forløbet er et eksempel på, at undersøgelser ude i borgernes eget hjem også give behandling og samtidigt lette presset på ambulancetjenesterne og akutmodtagelserne.

Stigende pres 

Ambulancer bliver sendt ud fra regionernes vagtcentraler, og her er presset stigende. I 2021 var der lidt over 450.000 sundhedsrelaterede opkald til 1-1-2. Det er en stigning på 10 procent sammenlignet med 2018, og ifølge tal for første kvartal 2022 fortsætter det.

I 2021 var der over 1,6 mio. akutte patientkontakter på hospitalerne. Med det stigende antal ældre med flere kroniske sygdomme bliver presset på hele det akutte område fra ambulancer til akutmodtagelser kun større i fremtiden. Samtidig er der også mangel på medarbejdere mange steder på det akutte område, og det presser hele det øvrige sundhedsvæsen.

Slipper for indlæggelse

Derfor har alle regioner søsat indsatser, så ressourcerne på tværs af det akutte område bruges anderledes. Hvis borgerne f.eks.i højere grad kan blive undersøgt derhjemme, vil nogle, som den ældre man i eksemplet, slippe for at blive indlagt akut.

I stedet kan de komme til læge eller på hospitalet næste dag eller få sundhedsfaglig rådgivning om, hvordan de trygt kan være derhjemme. Formålet er bedre behandling af borgerne og mindre pres på hospitalernes akutafdelinger.

V ser muligheder

F.eks. kan ambulancepersonale tilknyttet Odense Universitetshospital som noget nyt undersøge og behandle borgere ude i eget hjem i samråd med en speciallæge. Den første evaluering viser, at det kan forebygge cirka hver 10. indlæggelse, og næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose (V) ser et stort potentiale ved mere behandling i borgernes eget hjem:

“Vi skal blive endnu skarpere til at visitere akut syge borgere, så de får den rette hjælp på rette sted. Flere akutte undersøgelser kan foregå ude i borgernes hjem, hvor veluddannede og erfarne ambulancebehandlere rykker ud og afklarer sygdom og skade. Det er en fordel for bl.a. ældre borgere at blive tilset under rolige forhold derhjemme. Det er mindre stressende end at komme med udrykning på hospitalet og blive indlagt akut, siger hun og tilføjer:

God akutbehandling

“Alle regioner er i gang med indsatser, der kan styrke den akutte hjælp tæt på borgerne. Det sker med løsninger, der passer til befolkningsgrundlaget og geografien. Vi gør det for at give patienterne en god akutbehandling og samtidig lette det store pres, som vi oplever på hele det akutte område. Derfor vil vi blive ved med at udvikle samarbejdet på tværs af hele sundhedsvæsnet, så vi kan bruge vores ressourcer og kompetencer endnu bedre.”

 

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?