Skoleelever i Dragør til Demokratidag

SKOLEN: Der blev taget stilling til adskillige dilemmaer, da alle Dragørs 9. klassere blev inviteret til Demokratidag på Store Magleby Skole.

Dragørs 9. klasser til Demokratidag. (Foto: UngDragør)

Af Ida Elva

Refleksion og argumentation – dette er to ting, de unge 9. klassere fra Dragør kunne forvente at skulle bidrage med på årets Demokratidag, der blev holdt fornylig på Store Magleby Skole i samarbejde med Ungdomsbyen.

Demokratidag er meget mere end blot endnu en skoledag. Det er en mulighed for de unge at blive klogere på den politiske farvepalette, og dens komplekse univers af samfundsforhold og ideologier. Det kan være svært i en ung alder at skulle tage stilling til samfundets store spørgsmål, og derfor skal demokratidagen inspirere de unge til at indgå i en politisk dialog.

De unges debat
Skal aktiv dødshjælp legaliseres i Danmark? Skal abortgrænsen flyttes? Hvor hårdt skal vi straffe voldsforbrydelser? Dette var nogle af de dilemmaer, som eleverne blev bedt om at undersøge holdninger til. De unge blev bedt om at udvælge få dilemmaer, som de skulle fordybe sig i, for at kunne argumentere for og i mod.

Her ønskes der at lære de unge at bruge argumenter, og nuancere deres syn på problemstillinger, som er større end dem selv. Samtidig vil de lære at respektere og forstå forskellige holdninger og perspektiver, ved at indgå i en åben og respektfuld politisk dialog til slut.

Politisk brobygning
Martin Sleimann, som har været medansvarlig for begivenheden, mener, at et særligt interessant aspekt ved demokratidag er: ”at den bygger bro mellem lokalpolitik og nationalpolitik, eftersom de valgte dilemmaer kan findes i lokalavis såvel som de nationale nyhedskanaler”.

Der blev for eksempel inkorporeret et dilemma om diger, som især er aktuelt ovenpå den første efterårsstorm. De unge får derved lov til at øve, dét at være demokratisk, ved at undersøge og reflektere over de aktuelle politiske emner og dilemmaer.

At forme fremtidens borger
Både politikere og Dragørs borgmester, Kenneth Gøtterup, var troppet op, spændte på at høre de unges tanker og holdninger. Martin Sleimann siger i den forbindelse:

”Det er et samarbejde, der forhåbentlig både gavner de unge, der føler sig hørt, og politikerne, som får indsigt i de unges ønsker for fremtiden”.

Derudover har både pædagoger og lærere været med på dagen, som ”giver mulighed for at føre det demokratiske arbejde videre både i, og uden for klasselokale, således at demokratidagen får endnu større indvirkning”, siger Martin Sleimann.

Seneste artikler

 

Fik du læst?