Johnna fortæller om sin barndoms jul i familiens skød

JUL: Johnna Kollenberg Baggers, der er opvokset i Tårnby Villaby, fortæller om sin barndoms jul og adventstiden i familiens skød

Der pakkes gaver op i Tårnby

Af Lene Dam Jørgensen

Det er første søndag i advent – og vi er kommet ind i julemåneden. 78-årige Johnna Kollenberg Baggers, der er opvokset i Tårnby Villaby, fortæller om sin barndoms jul og adventstiden i Tårnby Villaby i 1950’erne.

Den første søndag i advent var hun og hendes fire søskende, mor og far, mormor og morfar og moster og onkel samlet til adventshygge. Det første lys i adventskransen blev tændt og adventssalmen blev sunget.

De hyggede sig sammen og spiste småkager og julebag og fik varm kakao.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Johnna i dag

”Vi havde inden den første søndag i advent været hos Frugthandler Simonsen på Ambra Allé og købt en grankrans, som vi selv pyntede med røde bånd, grankogler og hvide lys. Første søndag måtte der kun tændes et lys, anden søndag to og så videre,” fortæller Johnna.

Julepynt
Det var også den søndag, at julekassen blev hentet frem. Så blev der sat kravlenisser på billederne – og der blev pyntet op.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Johnna er blevet større – men er stadig glad for en julegave

Familien lavede julepynt, hjerter, kræmmerhuse, kurve, Jacobsstiger og guirlander. Både det gamle og den nye julepynt blev hængt op, og der blev også lavet nisselandskab på vat med en lille spejlsø med svaner og en kirke.

Julekalenderen
Forinden varmin far kommet hjem med en julekalender, som vi skulle hjælpe ham med at samle. Dengang kunne man købe julekalendere, som man selv kunne bygge. Jeg husker, at julekalenderen et år var en model af rutchebanen i Tivoli. Vi måtte skiftes til at åbne lågerne,” fortæller Johnna.

Julebagning og konfekt
Og der var travlhed i køkkenet: Der blev bagt vaniljekranse, finsk brød, jødekager og pleskner, og der skulle koges klejner. Senere blev der lavet konfekt. Der blev trillet havregrynskugler og lavet marcipan. Johnna og hendes søskende kunne specielt godt lide at lave ”marcipansmørrebrød”, der lignede rigtigt smørrebrød.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Johnna i barndomshjemmet med juletræet

”Havregrynskuglerne blev sat oven på et klædeskab og selvfølgelig kunne det ikke ses, hvis man bare tog en – men én blev til så så mange, at der måtte laves en portion til,” fortæller Johnna og fortsætter:

Juletræet
”Det var en højtidsdag, når juletræet skulle hentes hos Frugthandler Simonsen. Lige så snart, der kunne købes juletræer, kom vi. Vi børn gik sammen med min far op efter det og bar det hjem sammen. 24. december om morgenen blev det sat ind i “gårdværelset”, hvor vi senere skulle danse om juletræet. Vi måtte først komme derind, når far havde tændt alle lysene,” husker Johnna.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Johnnas lille bror Jens er stærkt optaget af en julegave

Juletræet var blandt andet pyntet med hjemmelavet julepynt og engle  – og der var en stjerne i toppen. Det havde været en tradition i hendes mors barndom, at der juleaften lå et tæppe over gaverne, så de ikke kunne ses – og den tradition blev beholdt.

Risengrød og flæskesteg
Juleaften tilbragte Johnna med sine fire søskende, far og mor – og som regel bedsteforældrene og hendes moster og onkel.

Der blev spist risengrød samt flæskesteg med alt, hvad dertil hører – og citronfromage til dessert. Risengrøden kom ind i et stort fad og mandlen blev lagt i risengrøden, da den stod på bordet, så alle kunne se, at det gik ærligt til. Børnene var mest optaget af, hvem der fik mandlen. Den yngste tog først en portion – og så gik det efter alder. Den yngste var kun to år.

Mandelgaven var altid en marcipangris og i benene i marcipanen var anbragt tændstikker…

Juletræet blev tændt
Når de voksne var færdige med at spise, blev der taget af bordet og gjort klar med kaffe og julegodter. Børnene fik hver deres juletallerken med et æble og en appelsin og forskelligt af det konfekt, som de havde lavet, herunder havregrynskugler.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Familien i gang med julemiddagen

Derefter tændte Johnnas far juletræet og åbnede døren. Der blev danset om træet og sunget de traditionelle julesange og salmer. Der blev også altid sunget en tysk julesang, da Johnnas oldemor var født i Tyskland.

Julegaverne og grangrenen
Efter at der var blevet danset om juletræet, blev der delt gaver ud. Den yngste af børnene hentede den første gave under træet, og når den, der havde fået gaven og havde pakket den op, blev næste pakke fundet frem.

(Artiklen fortsættes under billedet)

“Børn, nu er jeg blevet træt…” Johnnas mor får et tiltrængt hvil juleaften

Johnna husker, at hendes far altid satte en grangren bag billederne de bedsteforældre, der ikke levede mere. Det var en fast tradition.

God jul
Johnna husker juleaften som dejlig familieaften, der altid sluttede med, at Johnnas far kyssede hendes mor og takkede hende for en god jul.

En anden tradition var, at Johnnas mormor mellem jul og nytår læste op af eventyret ”Grantræet” af H.C. Andersen.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Johnnas lillesøster pakker en gave op

Johnna fortæller til sidst, at hun husker, at familien altid var til juletræsfest på Store Magleby Kro, hvor der var et stort juletræ med julemand og julebal.

Selve juletræet i hendes barndomshjem blev stående i hjemmet til Hellig Tre Konger – et lille stykke ind i  januar. 

Barndomshjemmet i Tårnby Villaby lå på Volmer Kjærs Allé 28.  Her har tre generationer, fra 1904 til 1968, ejet det samme hus.

Johnna Kollenberg Baggers er forfatter til flere spændende bøger, hvoraf flere handler om livet i Tårnby og Dragør.