Vist er der forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager

“Der er forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager…”

Sådan sagde en kær kollega fra en nu hedengangen avis, hvis en kage eller et lille glas gik hendes næse forbi.

Hvem Jørgen Hattemager er, har jeg ingen anelse om, men udtrykket er anvendt ganske meget i den danske kulturskat, bl. a. et digt af Jens Baggesen i 1866 – også Ludvig Holberg gjorde brug af udtrykket, ligeså Johan Ludvig Heiberg i en Vaudeville  – ligesom Henrik Pontoppidan skrev et formidabelt digt, hvori han tydeligt anvender talemåden som tema.

Udtrykket er også titlen på en dansk dokumentarfilm fra 1940, hvis handling beskrives som “en film, belyser problemet vedrørende jævn fordeling af kunstgødning til korn og roer, og på grundlag af spredningsforsøg ved Statens Redskabsprøver anbefaler den Vilmosgødningssprederen.”

Hvad titlen “Der er forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager” har med kunstgødning at gøre fatter jeg ikke, det må arkiveres under livets mange, virkelige  besynderligheder.

Mens Jørgen Hattemager således formentlig kun er kendt i danske kredse, ser det ganske anderledes ud med Kong Salomon, min personlige helt i Gamle Testamente. Alene hans betragtninger, dersom det virkelig er ham, der har skrevet det, i “Prædikerens Bog” må gøre ham fortjent til titlen som en af verdenshistoriens klogeste individer.

Om han overhovedet har levet – for det ved vi jo reelt ikke, de stærkt troende må undskylde…

Når jeg trætter Dem denne weekend med disse betragtninger omkring udtrykket, er det fordi, at  det endnu ikke har mistet sin betydning.

Eksemplerne herpå er mange.

For nylig viste DR en dokumentar-udsendelse om forlængst afdøde Simon Spies. Den afslørede nogle seksuelle skyggesider af “Formanden”. Jeg kender lidt til det, fordi jeg selv medvirkede i udsendelsen. Ikke som anklaget, så langt fra, men som en af flere medvirkende.

Senere har en gruppe journalister gransket programmet nøje  – og har afvist de groveste af beskyldningerne mod Spies, som der tilsynladende ikke er dokumentation for.

Men lad den historie ligge – forbindelse til kongen og hattemageren ligger i i stedet i brylluppet 21. maj 1983 mellem den 61-årige rejsekonge og den 21-årige Janni.

Parret blev gift i Holmens Kirke  – ligesom daværende kronprinsesse Magrethe og Prins Henrik – og efter vielsen stod det halve København udenfor og jublede. Ældre damer smed blomster efter de nygifte – og herrerne lettede på hattene.

HURRRRRRA!!

Men de fleste af disse mennesker ville have fået kaffen galt i halsen, hvis deres 21-årige nabodatter havde giftet sig med en arbejdsløs, 61-årig murerarbejdsmand. Det kan jeg garantere for.

For der er åbenbart forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager.

Og med fare for at få uvenner blandt majoriteten af læserne:

Det lille nummer, vores daværende kronprins og nuværende Kong Frederik IX udførte i Madrid med en mexicansk skønhed kort inden kroningen, det ville de færreste kvinder i et ægteskab stå model til. De ville smide fyren på porten under stort bifald fra familie, venner og bekendte.

Men det skete ikke i kronprinsens tilfælde. Der blev i stedet jublet og lykønsket både konge og dronning på slotspladsen. Blomster fra damerne og herrerne lettede på hattene.

For der er helt sikkert forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager.

Det siger Henrik Pontoppidan sæ’l…

God weekend…

 

 

 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?