Når vrøvl tager overhånd…

Vrøvleriet fortsætter i den danske kunstverden: Forleden hørte jeg operachef Elisabeth Linton fra Det Kgl. Teater fortælle, at der er nogle mennesker  i operaverden, der vil forbyde opsætning af Puccinis “Madame Butterfly”, der iøvrigt sættes op på Det Kongelige Teater søndag.

Årsagen er, bl.a. at Puccini var en hvid mand – og at han aldrig havde været i Japan eller USA, hvorfra operaens to hovedpersoner stammer. Og så burde han naturligvis ikke skrive en opera om de mennesker, forstod man.

Andre mener, det er helt hen i vejret og synes, man bør opføre operaen, som den er skrevet  – og i den orginale scenografi. Operaen er iøvrigt tilmed baseret på en sand historie. Svært at ændre på.

Operachefen selv havde et standpunkt, der ligger midt i mellem, oplyste hun.

Det er et klogt standpunkt at indtage. Så er det svært at blive uvenner med nogen. Men ikke særligt chefagtigt.

Og ærlig talt: Hører hysteriet ikke snart op?

Giacomo Puccini levede fra 1858 til 1924. Født i Lucca i Italien, død i Bruxelles. Og ja, han er skyldig, han var en hvid mand, uha – og han skrev en opera med en handling, der foregår i Japan – uden selv at have været der.

Og hvad så?

Er operaen ringere af den grund? Naturligvis ikke. Absolut et af operahistoriens mesterværker, så smuk og bevægende, at jeg næsten ikke kan lide at se den – musikken vækker de stærke følelser.

Og dette mesterværk skulle man forbyde?

Las os se, hvad konsekvenserne af denne holdning vil være: Samtlige film om rejser til og fra månen forbydes: Manuskriptforfatterne har jo ikke været der.

Hergés “Månen tur/retur” med TinTin og Kaptajn Haddock skal forbydes og fjernes fra alle boghandlere. Hergé var – mig bekendt – ikke selv på månen, og iøvrigt er både kaptajnen og TinTin hvide mænd. Så blir det ikke værre…

Kriminalfilm forbydes: Forfatterne er jo ikke kriminelle.

Karen Blixens “Babettes gæstebud”? Væk med den, Karen Blixen var jo ikke kok. Og så var hun også hvid, det gør det ikke bedre.

Film om dødsstraf? Kan naturligvis ikke laves, både forfattere og de medvirkende er jo endnu  lyslevende.

Titanic?

Kan ikke filmes. De medvirkende var jo ikke ombord.

Så:

Husk det nu: Man bør ikke vurdere fortiden med nutidens briller. Men vi kan tage ved lære. Og har vi ikke gjort det?

Lad mig sige straks: Jeg skal være den første til at glæde mig over, at alle  andre end “hvide mænd” nu er med til at skabe alverdens kunstværker. Og har lige adgang til at lave bøger, film, musik m.m. Det var på tide, der er ikke to meninger om det. Så er det slået fast!

Sorte musikere har nu i mere end 100 år sat standarden for blues og jazz. Der er nu ikke en film, uden alle arter og typer er repræsenteret – det er lige før, lige før, det er for meget. Angsten for ikke at være politisk korrekt kommer i første række. Den kunstneriske frihed i næste…

Nu kommer Puccinis “Madame Butterfly” i en ny opsætning.

Det har man naturligvis lov til. Men så skal man ikke reklamere med, at det er Puccinis opera. For det er det ikke.

Operachefen har store betænkeligheder…

Og det er i hvertfald helt på månen…

God weekend til alle, hvide, brune, tykke og smalle…

 

 

 

Seneste artikler

Der blev kørt om sjællandsmesterskaberne på Københavns gokartbane på Kraftværksvej. Foto: TorbenStender.

Sjællandsmesterskaber i gokart

I den forgangne weekend summede Københavns gokartbane på Kraftværksvej af aktivitet, da gokartklubben LUG afholdt sjællandsmesterskaberne i gokart

Eleverne i 1.g får et velfortjent hvil indenfor til Ørestad Gymnasiums sprogdag.

Sprogdag fylder Byparken

Det var koldt, men angiveligt sjovt og lærerigt, da eleverne fra Ørestad Gymnasium havde utraditionel sprogundervisning i Byparken.

 

Fik du læst?

Badebro på plads

Søvangs helt eget sjak af frivillige brobisser var sidste weekend på hårdt arbejde med at sætte den imponernede 279,1 meter lange badebro.

Læs mere »