Amager-bedemænd leverer “stærkt befriende og tabufrit tv”

Ekstra Bladet har anmeldt den nye serie om Øens Bedemænd. Og den får rosende ord med på vejen - i hvert fald som tv-produktion.
Øens Bedemænd nyder en cigaret i ligvognen. Foto: Lasse Rahbek/TV 2
Øens Bedemænd nyder en cigaret i ligvognen. Foto: Lasse Rahbek/TV 2

TV 2 har lanceret den nye dokumentarserie “To kolde fra kassen”, der følger livet som bedemand i den familiedrevne begravelsesforretning ‘Øens Bedemænd’ på Amager.

Serien, som netop har haft premiere med sit første afsnit, skildrer et umiddelbart skævt, men ægte indblik i bedemandsbranchen gennem Søren Steen Riber og hans søn, Simon, der tager seerne med på en rejse gennem deres dagligdag med døden som konstant følgesvend.

Nu har Ekstra Bladet anmeldt serien til 5 ud af 6 stjerner – og mener, at dokumentarserien virker som satire.

Anmelder René Fredensborg bemærker, at det fra første scene står klart, at Søren og Simon ikke er dine gennemsnitlige bedemænd. Deres rustvogn er ikke kun et transportmiddel men et røgfyldt samlingspunkt, hvor de to nyder de både guldbajere og cigaretter.

“Vi ligner jo ikke de typiske bedemænd,” indrømmer Søren i programmet, og det er både seriefortællingens styrke og potentielle akilleshæl.

Kritik og karisma

Formiddagsavisen beskriver serien som “stærkt befriende og tabufrit tv”, der giver en sjælden ærlighed på skærmen. Mens nogle seere på TV 2’s Facebook-side har udtrykt deres misbilligelse og kaldt serien respektløs, er der også dem der knuselsker den bramfrie og menneskelige fremstilling af et ellers alvorligt fag.

Denne ufiltrerede fremstilling er kernen i seriens appel. Øens Bedemænd viser, at humor kan være en copingmekanisme – ikke kun for de efterladte – men også for dem i bedemandsbranchen.

Hovedpersonerne står også over for personlige og professionelle udfordringer. Det bliver blandt andet illustreret ved Sørens modvilje mod digital teknologi og Simons lange læretid på otte år, som han selv beskriver som et “tvangsægteskab” med faget.

Seriens første afsnit hinter også om fremtidige dilemmaer med Sørens helbred, da han oplever en blodprop, hvilket tvinger Simon til at genoverveje deres metoder og muligvis deres forretning.

Øl med de pårørende

“Vi er ikke blege for at drikke en øl med de pårørende,” siger sønnen Simon i et citat, der understreger deres uformelle og kontroversielle tilgang til jobbet. Denne menneskelighed og vilje til at bryde normer gør serien til fascinerende – om end polariserende – tv, mener Ekstra Bladets anmelder.

Spørgsmålet om Søren og Simons kvaliteter som bedemænd forbliver ubesvaret i serien. Er de gode bedemænd? Måske ikke traditionelt set. Er de godt tv? Absolut. Serien “To kolde fra kassen” belyser en verden, hvor døden er både en del af hverdagen og en mulighed for at fejre livet – skønt det er en måde, der kan synes uortodoks for mange.

Er det respektløst, eller er det simpelthen ægte menneskelighed i en branche omgærdet af tabuer? Det forbliver det centrale spørgsmål i serien om Øens Bedemænd, og det fungerer i hvert fald som tv, mener Ekstra Bladet.

 

Seneste artikler

Kampen mod vandet begynder i år

En ny »etape 0« i strategien for kystsikring skal hjælpe Søvang mod vandet allerede i år. Der vil primært blive fokuseret på at få vandet væk igen.

 
 

Fik du læst?