Ny Øresundsaftale løser gamle udfordringer

Nu bliver livet lettere for arbejdsgivere og pendlere i Øresunds-regionen. Det betyder, at mange flere vil kunne ansætte og tage job på tværs af grænsen.
Øresundsbron.
Øresundsbron.

Det svenske og danske samarbejde har længe været præget af Øresundsaftalen, der siden 2003 har været grundlaget for skatte- og pensionsregler på tværs af grænsen. Men tiden har krævet en opdatering, især synliggjort under pandemien, hvor mange grænsehindringer blev tydelige. De gamle barrierer i Øresunds-regionen er nu på vej til at blive løst med den nye Øresundsaftale, som er blevet forhandlet på plads og er klar til underskrift til sommer. Aftalen, der træder i kraft i 2025, har vakt begejstring hos både Greater Copenhagen og Dansk Industri.

Øresundsregionen står over for store gevinster, idet den nye aftale ventes at bringe 1,3 mia. kr. i samfundsøkonomiske fordele, sammen med andre arbejdsmarkedstiltag.

»Jeg er meget glad for, at vi har fået en ny skatteaftale, der gør det nemmere og mere attraktivt at arbejde og bo på tværs af regionen. Med aftalen har vi taget yderligere et skridt mod at fremtidssikre regionen som en attraktiv metropol for både mennesker og virksomheder,« fortæller Lars Gaardhøj, formand for Greater Copenhagen og regionsformand i Region Hovedstaden.

Arbejdsmarkedets dynamik har ændret sig markant siden den første aftale, og der har længe været behov for en opdatering. I Danmark mangler der arbejdskraft, mens Sverige døjer med højere arbejdsløshed. Den nye aftale skal gøre det lettere for virksomhederne at ansætte på tværs af Øresund og dermed udnytte potentialet bedre.

»Vi har ventet meget længe på en ny Øresundsaftale, så det glæder mig virkelig meget, at Danmark og Sverige har indgået en hensigtserklæring om en ny skatteaftale. Den vil gøre det lettere for virksomhederne at ansætte medarbejdere på tværs af Øresund. Det er i den grad på tide, at to nabolande med en bro imellem endelig finder ud af at integrere deres fælles arbejdsmarked – det er til glæde både virksomheder og medarbejdere,« udtaler Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri (DI).

Ændringer til fordel for pendlere og virksomheder

En af de store ændringer i den nye aftale er bedre betingelser for hjemmearbejde. Tidligere regler har begrænset arbejde på afstand, men den nye aftale udvider denne periode til 12 måneder. Derudover bliver det lettere for pendlere, der bor i Sverige men arbejder i Danmark, at arbejde på distance i Sverige.

»Det er en rigtig god nyhed, som vi har arbejdet hårdt for i Greater Copenhagen. Det er først og fremmest en sejr for regionens pendlere, arbejdsgivere og virksomheder. Fjernelsen af denne grænsehindring betyder, at vi kan fortsætte med at udvikle det integrerede arbejdsmarked på tværs af Øresund, hvilket vil være af stor betydning for regionens vækst og udvikling,« forklarer Carl Johan Sonesson, næstformand i Greater Copenhagen.

Den nye aftale lover godt for regionens fremtid, og den er en nødvendig opdatering, der imødekommer både nutidens og fremtidens krav til et fleksibelt arbejdsmarked. Sophie Hæstorp Andersen, næstforkvinde i Greater Copenhagen, understreger dette: »I København mangler vi arbejdskraft, mens Sydsverige har høj ledighed. Det skal vi simpelthen udnytte bedre, og derfor har vi i Greater Copenhagen arbejdet hårdt på at gøre det endnu lettere at kunne ansætte og tage job på tværs af Øresund. Den nye skatteaftale muliggør netop det, og derfor er det her en rigtig god nyhed for København.«

 

Seneste artikler

Gymnasieelever til kinesisk efterårsfest

På Ørestad Gymnasium kan eleverne vælge kinesisk som valgfag. Det er atypisk at kunne studere kinesisk allerede i 1.g. Men gymnasiets elever er ikke i tvivl; kinesisk er et spændende fag, der åbner mange døre. I september var kinesiskelever fra 1.g til efterårsfestival i Kinesisk Kulturcenter, hvor de fik anledning til at prøve deres kundskaber af i praksis.

 
 

Fik du læst?