Dragørhjørnet (Højerup) – en kendt ejendom i byen

Filmselskaber har gennem tiden lavet mange optagelser i Dragør, specielt i den gamle bydel. Når man genser de film med optagelser fra Dragør, høres det fra salen ”Det er jo købmand Hansen eller se familien Petersens hus, du ved”.

1. november 1940 blev filmen ”Sommerglæder” vist i den nyåbnede ”Amager Bio” på Amagerbrogade. Dette blev markeret med en nostalgisk forestilling i samme sal 70 år efter. Mange af scenerne i filmen er optaget i Dragør og mest genkendelig er ejendommen ”Højerup” på Stationsvej 2-6. I filmen forestiller det ”Brasens Hotel”.

Ca. 1940 ”Højerup” med ”Kokkens forretning” på hjørnet.

Filmen bygger på Herman Bangs roman fra 1902 og forfatteren har hentet inspiration til sit persongalleri i Sæby. Det er Clasens Hotel, Algade i Sæby han har haft i tankerne, da han skrev om ”Brasens Hotel”.

Alle i ”provinsbyen” håber, at der kommer mange sommergæster til byen, da mange på en eller anden måde har investeret i hotellet. Man håber også, at hotelgæsterne kan sætte gang i omsætningen i byens butikker.

Fra filmen ”Sommerglæder”. Et badehotel i Vendsyssel, men let genkendeligt som en ejendom i Dragør.

Trafikken i gader og stræder holder man øje med, bl.a. via gadespejlene. Kommer der nye til byen?

Selvfølgelig kommer sommergæsterne og selvfølgelig kommer de alle næsten samtidig. Vi oplever forvirringen og de forskellige typer fra København, der kommer med dagvognen fra Aalborgbåden.

En del snobberi mangler heller ikke og man fornemmer, at der er meget forskel på f.eks. en konsul og en generalkonsul.

”Højerup” ca. 1900. Øst for kirken ses ”Villa Dalhøj” opført af murermester Rasmus P. Guldborg for skibsfører Hans Pynt.

Optagelser i Dragør
Vi ser optagelser fra Stationsvej og fra gården inde i ejendommen Højerup. Gæsterne bevæger sig rundt i ”badebyen i Jylland”, hvor man ser mange af Dragørs gader og stræder.

Der er flere optagelser med bygninger på Vestgrønningen. Den røde Skole fra 1890 ved brandstationen er f.eks. lavet om til Apothek og apotekerfruen har klaverundervisning i privaten.

Ca. 1950. Gården bag Højerup. I filmen ”Sommerglæder” ser man flere gange korte glimt af ejendommen fra gårdsiden. Yderst t.h. skimtes Bøhm/Leths ejendom på Kirkevej.

Blandt de mange medvirkende genkender man Ellen Gottschalch og Rasmus Christiansen som værtparret. Skuespillerne Helge Kjærulff-Schmidt, Kai Holm, Johannes Meyer, Christian Arhoff, Karen Lykkehus, Petrine Sonne og Clara Østø er også kendt fra mange andre film.

Som en af fire skolefrøkener i sommerpensionatet ser man Gorma Haraldsted (1904-1999). Hun blev i 1944 hemmelig gift i København med den senere så kendte pastor Ejlif Krogager fra Tjæreborg. Gorma Haraldsted, der som sin mand, var aktiv i Modstandsbevægelsen, havde bl.a. i 1943 hjulpet med flygtningetransporter fra Dragør.

”Sommerglæder” var ikke den første spillefilm, der blev optaget i Dragør i fyrrene. Allerede i 1942 og 1946 blev der igen optaget film i byen og det har gentaget sig mange gange siden.

Maj 2006. Dragørhjørnet 2-10 og Stationsvej 2-6. Foto: Dines Bogø
August 2017. Dragørhjørnet i blå udgave. Bemærk skyggen af et kendt logo over Dragørhjørnet nr. 10. Foto: Dines Bogø

Læs også: Dragørhjørnet (Højerup) en kendt ejendom i byen del 2:2

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »