Gartneriet i Gartnerstræde – Del 3:3

I dag hedder det Store Magleby Blomster – men sådan har det ikke altid været. Vi bringer 3. og sidste del i den gamle historie om Gartneriet i Gartnerstræde.

Bortforpagtning
Det økonomiske grundlag for gartneriet var slået i stykket. Anna og P. Chr. Møller boede næsten et år i et lagerrum i gartneriet, medens deres nye hus blev bygget på Strøbyvej.

Anna og Chr. Møller, der langt fra var unge mere, bortforpagtet gartneriet. Problemer i forbindelse med amtsvejen var dog ikke overstået.

I 1980 blev alle planter i gartneriet ødelagt, fordi regnvand med salt fra kloakkerne på Englandsvej forurenede grundvandet. I begyndelsen af firserne stod gartneriet foran lukning.

Anni Møller Berger
Cornelius Møllers oldebarn Anni Møller Berger, der har fået sin uddannelse i blomsterforretninger og gartnerier i Storkøbenhavn, overtog i 1983 det gamle gartneri med forretning og plantehandel i Gartnerstræde 8.

Ca. 1992. Anni Berger Møller og personale. (Aksel Møllers arkiv)

Anni Møller Berger har tidligere haft forretning på Amager. Hun har udbygget sit fagkendskab ved besøg på gartnerier i Holland og Frankrig, og gennem flere år har hun undervist fagfolk. Hun har flere gange deltaget i de Københavnske mesterskaber.

I 17 år har Anni Berger stået for udstillingerne i Illums Bolighus på Amagertorv sammen med bolighusets dekoratører.

Da Anni Møller Berger overtog gartneriet, blev indgangen til Stue- og Havecenteret flyttet fra sydsiden til vestsiden, og ny større butik blev indrettet i den tidligere lager- og garagebygning.

I dag tilbyder St. Magleby Stue- & Havecenter fineste binderi, buketter, bordpynt, kranse, brudebuketter, gaveideer og tørrede blomster. Egen produktion suppleres med varer bl.a. med leverancer fra Holland.

1999. Englandsvej og Gartnerstræde 8, hvor gartneriet ligger. (Foto udlånt af Dragør Luftfoto)

Anni mistede sin far Axel Møller for 10 år siden og sin bror John Møller for fire år siden. Ud over at fortsætte driften på gården på Strøbyvej, kørte John også for gartneriet.

Der er fortsat travlt i gartneriet, men både Anni og Kim tænker af og til på om det ikke snart er tid til at gå på pension.

Og den tid kom. Den 6. april 2018 afleverede Anni nøglerne til de nye ejere.

 

Seneste artikler

Kampen mod vandet begynder i år

En ny »etape 0« i strategien for kystsikring skal hjælpe Søvang mod vandet allerede i år. Der vil primært blive fokuseret på at få vandet væk igen.

 
 

Fik du læst?