Befrielsesdagene i Dragør 1945. Del 2 af 3

Anholdelser

Som alle steder var der også sendt besked til Sydamager om, hvilke personer, der skulle tages i forvaring til nærmere afhøring. Landsskadelig virksomhed, mistanke om angiveri m.v.

I.flg. listerne var der tre personer, der skulle bringes til Peter Vedels Gade skole, hvor de skulle afhøres. For en sikkerheds skyld anholdte man ca. 30 personer, men de fleste blev ofte efter en foreløbig kort afhøring på Store Magleby Skole sendt hjem med ”en undskyldning”.

Fra 6. maj begyndte man at hente lokale til afhøring. Det kunne blive til en lang tur på den åbne lastvogn mange gange rundt i byen.

En gårdejer havde solgt en sæk kartofler til tyskerne, en anden givet en god frokost for at slippe for at få ødelagt sin mark med tipvognsspor. Flere handlende havde talt venligt til tyske soldater.

Flere lokale yngre damer og piger havde ”lokket” tyske soldater i uføre. De piger, der ikke var blevet sendt på landet i tide, fik en ilde medfart.

Dansk Politi genopstod officielt først den 13. maj 1945, men allerede 5. maj dukkede de første betjente op fra den illegale tilværelse. De indgik som en del af modstandsbevægelsen. 6. maj 1945 så man tre politibetjente på Hovedgaden i Store Magleby. Betjenten yderst til højre havde arbejdet som dobbeltagent for Det tyske Politi. Han blev ikke pænt behandlet, da det blev afsløret og efterfølgende blev han idømt 12 års fængsel.

Glade oplevelser

På selve Befrielsesaftenen hentede en større gruppe yngre mennesker Dr. Poul Dich lille hestevogn, som de trak ud til Fristrands Allé, hvor de hentede formanden for kommunalbestyrelsen (borgmester) Holger Greisen og frue, der så blev kørt i triumftog gennem Dragør.

På havnen modtog man i majdagene fiskerne, der vendte hjem fra Sverige og på Dragørhjørnet modtog man de mange, der havde været interneret i Frøslevlejren eller i Tyskland.

6. maj var der ekstra glæde på Dragørhjørnet. Man hilste på de hjemvendte fra Frøslevlejren og andre, der var kommet hjem med ”De hvide Busser”.

Mange lokale, der var blevet indrulleret i Den danske Brigade i Sverige, kom på en hurtig vist i Dragør.

De tyske tropper, der havde været stationeret på Sydamager og i Lufthavnen, marcherede hjemad.

5. Maj 1945. Dragørs ”lotter” kunne ikke lave mad på Dragør Skole, som planlagt, de skolen var indrettet til tysk lazaret. Man tog til Store Magleby Skole, hvor delte køkken med Store Magleby lotterne. (Fra venstre: Berggreen, Schiønnemann, Mørk, John, Bøgvald, Johansen, Jønsson og Steffensen).
Maj 1945. Dragørs ”lotter” lavede også mad i Villa ”Fjæleboden / Sand og Grus” på Øresunds Allé 37-39. Her kom den folkekære skuespiller Ib Schønberg en aften for at underholde modstandsfolkene. De tyske Luftwaffepiloter, der havde været indkvarteret i beslaglagte villaer på vejen brugte denne villa som kantine. Passende valg. Badebro og stor tennisbane.

De lokale Gestapofolk i villaerne på Annasvej havde iført sig Luftwaffeuniformer. De kørte i tre personvogne til Lufthavn-Syd, hvor de indgik i de tropper, der meget hurtigt efter britisk ønske skulle væk fra Kastrup (midlertidigt interneret i Værløse).

Tyskerne på Sydamager og i Lufthavnen forlod deres forlægninger den 5. maj, men Den tyske Marinekommandant på Dragør Fort ville kun overgive sig til en britisk officer. Han henviste til samme ordre, som Marinekommandanten på Bornholm også havde fået fra hoverkvarteret i Flensburg. Fra dansk side holdt man øje med aktiviteterne på fortet fra træbroen bag Dragør Badehotel.
De britiske tropper kedede sig ikke i Dragør. De oplevede også, hvordan man fejrede Skt. Hans og de kunne hjælpe på stemningen med medbragte flasker og cigaretter. Her fester modstandsfolk fra Annasvej, lotter og Royal Air Force personel på Dragør Badehotel. Leder af lotterne i Dragør, fru Martha Schiønnemann, Vestgrønningen 1 ses forrest til højre.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?