Dragør Søbad Del 5 (fra 1976-2001)

Januar 1976. Bademester Jan Gertsen kigger på resterne af Dragør Søbad. (Foto udlånt af bademesteren).

Badeanstalt totalt ødelagt

Mange talte i mange år om dengang badeanstalten ”sejlede til Sverige”. Det var nu nok så meget sagt.

  1. januar 1976 blev det gl. søbad ødelagt under en storm. En stor del af selve badeanstaltens overbygning lå inde på stranden. Men fakta var, at store dele var sejlet væk og badeanstalten totalt ødelagt.
Resultatet af stormen i januar 1976. (Foto udlånt af Jan Gertsen).

Arkitekt Lars Tøgern tegnede en ny badeanstalt. Herre og dameafdelingen skulle bytte plads på grund af den lave vandstand i herreafdelingen. En ”afstemning” blandt brugerne viste dog, at man foretrak den oprindelige placering af afdelingerne.

Arkitekt Tøgerns nye badeanstalt kunne indvies i sommeren 1977. Badeanstalten var opført ca. 50 meter nærmere mod land, bl.a. fordi fortet derved gav mere læ.

Træbroerne hvilede på gamle jernbaneskinner. Der var indlagt el, vand, håndvaske, kloakledning og toiletter i det nyopførte søbad. Ud for den nye badeanstalt kunne man stadig i en del år støde på stolperne fra Sanders Søbad fra 1934.

I juni 1977 kunne man indvie den nye badeanstalt. (Foto udlånt af Jan Gertsen).

Borgmester Albert C. Svendsen holdt åbningstalen. Denne dag var der mange fra kommunalbestyrelsen til stede på badeanstalten.

Hærværk blev desværre mere almindeligt. Solterrassen blev bl.a. forsøgt afbrændt. Mange knaster i træværket blev presset ud, så man bedre kunne kigge ind til damerne. Fra damesiden svarede man igen med at sætte tyggegummi i hullerne.

De faste badegæster var flinke til at hjælpe med at fjerne tang, siv o.l. fra bassinerne.

Badeanstalten fik også besøg fra den besatte Bådsmandstrædes Kaserne, senere bedre kendt som Christiania. Når hashtågerne blev for kraftige, blev gæsterne fra Christianshavn henvist til stranden.

Inge og Jan Gertsen

Da Gertsen begyndte var uniformen hvidt tøj, men i firserne blev det hvide tøj udskiftet med shorts og T-shirt.

Vandstanden på badeanstalten har ofte været genstand for klager. I begyndelsen af firserne klagede de badende meget kraftigt over den lave vandstand i bassinerne.

I 1983 var prisen for en voksenbillet lige steget med 50 øre til 4 kr. og samme år fortalte Inge og Jan Gertsen til et dagblad om deres dagligdag og tidligere tider. For 17 år siden, da de begyndte, var Jan Gertsens arbejdstid på 13 timer dagligt alle ugens 7 dage. Inge Gertsens arbejdstid var officielt 4 timer dagligt, men det var sjældent, at det ikke blev til mange ekstra timer.

Gertsen fortalte, at arbejdet som bademester også indebar, at man også skulle være livredder, samaritter, skraldemand, reparatør, billetsælger, pædagog, maler og sodavandssælger – på én gang.

Vinterbaderne

“De Dragør Vandhunde” kunne i januar 1995 fejre 25-års jubilæum med reception på Dragør Søbadeanstalt.

Søndagen efter var der vikingedåb, hvor 48 nye vikinger blev døbt af Henrik West i skikkelse af Kong Neptun. Man skal have vinterbadet mindst et år for at blive døbt. 200 mennesker overværede arrangementet.

”Vikingerne kommer!”. (Foto udlånt af Viggo Walentin Hansen).

Læger anbefaler at man begynder som “vinterbader”, medens vandet stadig er varmt, og gradvis vænner kroppen til den lavere temperatur.

Farvehandler Jørgen Palm Steffen 7. oktober 2001. Jørgen er aktiv i foreningen Skånsk Fremtid, der igen i år markerer årsdagen i Dragør. Husk også Jørgen er guide på byvandringen den 28. august. Senere på året har Jørgen rund fødselsdag og i år har han også 25 års ophørsudsalg. (Foto: Dines Bogø).

Ved jubilæet i 1995 fortalte formanden Thorkil Herskind, at der var 238 medlemmer, og foreningen udgav et grafisk jubilæumstryk, lavet efter et maleri af Flemming Brylle.

Herskind oplyste til pressen, at der selvfølgelig også før foreningens start har været vinterbadere i Dragør. I 1998 fik vinterbaderne et nyt opholdsrum på herreafdelingen, betalt med private og kommunale midler.

Ny sæson med start søndag den 7. oktober 2001. Vinterbaderne hilser på fotografen efter åbningen med taler og sange. (Foto: Dines Bogø).

Nye tider

I 1987 var billetprisen for voksne steget til 5 kr.

Søndag den 1. maj 1988 takkede Inge og Jan Gertsen af efter 22 gode år. Ny bademester blev Tage Welander, der havde flere unge mennesker som medhjælpere. Af flere avisindlæg fik man den opfattelse, at badeanstalten trængte til en bedre vedligeholdelse. Der var løse eller manglende brædder, manglende rækværk o.s.v.

Tage Welander holdt forholdsvis hurtigt op, og kommunen ansatte i stedet timelønnet personale. I 1991 var entréen 8 kr. for voksne og 4 kr. for børn. Sæsonen begyndte den 1. maj, hvor bl.a. Lise Ruggaard og Knud Bogø bød velkommen.

Bademester Knud Bogø

Knud Bogø, der er uddannet snedker og ambulancefører, blev ny bademester. Medhjælpere var Steen Gunner Petersen, Lars Anthonisen samt Kim Riber. I mange år hjalp Knuds senere hustru Marianne også på søbadet.

Marianne og Knud Bogø. (Foto: Dines Bogø).

I 1997 kunne man glæde sig over, at der kom mere vand i bassinerne. Det opgravede sand blev lagt på “Mormorstranden” således, at også dette område mellem søbadet og fortet blev endnu med attraktivt.

Katamaranfærgen Felix

I 1997 kom der også en ny opgave. På badeanstalten holdt man øje med færgen “Felix”. Få minutter efter katamaranen havde passeret fortet, kom der en stribe store bølger.

Specielt de små badegæster blev advaret af personalet om, at de ikke måtte stå i nærheden af stolper eller trapper, når bølgerne kom.

På søbadet indrettede man sig efter færgen, forstået på den måde, at antallet af badende steg til det 4-dobbelte, når Felix passerede. Børn og voksne nød bølgerne, men man skulle have respekt for bølgerne.

Tanya Ingwes var også medhjælper på søbadet og da Knud Bogø stoppede, blev hun ny bademester i 2001.

Nyere foto, der viser badebro og søbad, som det så ud for 12 år siden.
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »