Årets historieløb havde temaet: ”Flugten”

03.11.2017
I denne uge gennemførte Dragør Kommune for 9. gang ’historieløbet’ for skolernes 7. – 9. klasser over flere dage. Løbet i år havde fået navnet ”Flugten” og foregik i Dragørs gamle bydel og på havnen. Temaet var de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943. Eleverne gennemspillede på løbets rute en række situationer, ligesom datidens flygtninge.

Billede af udklædte til historieløbet

600 elever fra Dragørs skoler konkurrerede igen i år intenst om at vinde historieløbet, der havde fået navnet ”Flugten”.
 

Hvordan skelner man ven fra fjende?

Eleverne skulle, som flygtninge, finde en fisker, der var villig til at sejle over Sundet, aftale prisen for overfarten og tage stilling til, hvad der var plads til at medbringe på båden. Igennem dagens løb skulle eleverne også skaffe informationer, som ledte dem til den rigtige båd, men samtidig helst ikke miste de rationeringsmærker, som fiskerne skal bruge for at købe brændstof. Turen gennem byen var ikke ufarlig, for tyskerne var i byen, og hvordan skelner så man ven fra fjende?

Dragør Kommunes ungdomsskoleleder Christoffer Søe glæder sig over elevernes engagement og gejst.

”Jeg synes, det er virkelig skønt, at se eleverne deltage aktivt og engageret i historieløbet – år efter år. Med løbet får vi nemlig både givet de unge en god oplevelse, men også en værdifuld og relevant indsigt i Dragørs historie igennem årene”, siger Christoffer Søe og fortsætter: ”Der er mange aktive mennesker fra hele kommunen med til at arrangere og bakke op om historieløbet hvert år, og det gør det til noget helt særligt.”

Årets vinder er …

De dage løbet kørte af stablen startede eleverne på Dragør Skole Syd kl. 8.30 med en introduktion til tiden og historien om flugten dengang. Selve løbet gik så i gang kl. 9.30, og kl. 14.00 blev det afgjort, hvilken klasse der havde løst opgaverne bedst undervejs, og derfor kom med båden til Sverige.

Den klasse, der havde klaret sig bedst i hele løbet var 9.c fra Store Magleby Skole. Klassen vandt dermed en sejltur med Museum Amagers autentiske fiskerkutter ”Elisabeth”, som i 1943 sejlede cirka 70 danske jøder til Sverige. Sejlturen vil ske i foråret 2018.

Nyt tema hvert år

Historieløbet gennemføres hvert år med et nyt tema i et samarbejde mellem Museum Amager, Dragør Ungdomsskole, Dragør Bibliotekerne og Dragør Lokalarkiv. Sidste års historieløb havde det historiske tema ”Hollænderbyen brænder”. Udfordringer skete her i og omkring Museum Amager, hvor eleverne blandt andet øvede brandslukning i en menneskekæde ved brandammen, skulle stille sig op i kronologisk rækkefølge efter historiske begivenheder, famle sig vej med bind for øjnene gennem en ”brand” og svare på historiske spørgsmål om brandene og ”Hollænderbyen” for 200 år siden og meget mere.

Klik nedenfor, hvis du vil se billeder fra årets historieløb.

[Best_Wordpress_Gallery id=”4″ gal_title=”Historieløb”]

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?