Hangaren der forsvandt

Det er ikke hver dag, at en bygning på ca. 1.600 m2 lige pludselig forsvinder ud i den blå luft.

I efteråret 1945 forsvandt en stor hangar. Den var blevet opført i 1944 af Luftwaffe på Aldershvilegårdens jord tæt ved marskellet til Peters Minde.

Maj 1945. Luftwaffe standardhangar. I baggrunden gården Peters Minde. De efterladte tyske fly blev samlet på to store flykirkegårde. Den ene lå på en mark ved Kirkevej.

Gårdejer Martin Jansen på Aldershvile fik at vide, at det var nogle modstandsfolk der skulle skille hangaren ad og køre materialerne væk.

Mandskabet kom med lastvogne og arbejdede en del dage ved hangaren. Pludselig en dag var det hele væk.

Tilbage var en mindre murstensbygning, der måske havde været brugt som maskingeværstilling. Materialer fra den lille bygning blev brugt, da der i mange år var minkopdræt på området.

29. august 1945. Udsnit af foto fra Geodætisk Institut. Området ved Nordstrandskolen, der for tiden hedder Dragør Skole Nord. Den hvide stribe er støbt tysk betonrullebane, nuværende Aldershvilestien. Lige øst for ligger ”Grønvejen”, der i 1951 navngivet til D. B. Dirchsens Allé. Øverst ses Nordre Dragørvej. Mange andre historiske detaljer, men det må komme en anden gang.

Hvem fjernede hangaren?

I dag er det ikke klarlagt, hvem der fjernede den tyske hangar. Selv om enkelte foretagsomme modstandsfolk fra Sundby ulovligt havde solgt flere af de tyske barakker langs nuværende D. B. Dirchsens Allé, var det ikke modstandsfolk, der fjernede hangaren. Alle modstandsfolk var hjemsendt på det tidspunkt.

Dansk militær fra hæren henvendte sig til gårdejer Jansen og spurgte, hvad han havde gjort ved den hangar, som tyskerne havde anbragt på hans mark. Gårdejeren kunne ikke kaste lys over sagen.

Fandt man så hangaren igen? En dag var der opstillet en tysk hangar på Arsenaløen på Holmen. Men kun en halvdel af en hangar. Marinen oplyste, at den var hentet i Aalborg. Der siger man, at der ikke mangler nogen hangar.

Juli 1971. Ikke meget tilbage ud over fundamentet til hangaren. Det blev fjernet, da man begyndte at bygge skolen. Skolen hed tidligt i byggefasen ”Skolen ved D. B. Dirchsens Allé”.

En clairvoyant fortalte mig, at man kunne genfinde de store bjælker som tagkonstruktion på ejendomme opført i Kastrup i slutningen af fyrrene. Aldrig bekræftet af nogen.

Jamen hvad med Morian Hansen der flyttede sin flyskole lige efter besættelsen fra Kastrup til Skovlunde. Han fik en tysk hangar. Jo men den var købt i Odense.

Selve forbindelsesvejen mellem rullebanen og hangaren ligger under de store skolebygninger.

Barakkerne, der blev solgt

For en del år siden talte jeg med flere af de modstandsfolk fra Sundby, der kendte til sagerne om salg af tyske barakker. De havde været stationeret i villaerne Pax og Søhuset på Annasvej. Men de fortalte, at det var rigtigt, at det lykkedes at sælge flere barakker fra markerne og indbo fra Dragør Badehotel inden lederen opdagede det.

Men de kunne ikke hjælpe med noget om den omtalte hangar. De huskede den, men anede faktisk ikke, at nogen smarte mennesker havde skilt den ad og bare var kørt væk med materialerne.

Hvem fjernede hangaren og hvor er den eller resterne i dag?

Maj 1945. Heim in Reich. Der lang vej tilbage til Tyskland. Ved grænsen i Sønderjylland blev alle tyske soldater frataget meget af det, de havde slæbt med gennem Danmark.
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »