Portræt af Anne Søgaard

Målet er Danmarks venligste by

Fotograf Maiken Kestner

Som initiativtager til lokale filialer af “Natteravnene” og “Venligboerne” såvel som facebookgruppen “Vi hjælper hinanden” og netværket “Fælles om fritiden” for børn med særlige udfordringer, oplever Anne Søgaard, at Dragør-borgere har en stor vilje til at hjælpe. Når bare vi ved, hvad der konkret skal til. Selv arbejder hun både som inklusionsvejleder og frivillig for at skabe en kultur, hvor vi har fokus på fællesskabet og handler konstruktivt, når vi er uenige.

En politiker, man ikke er enig med. Et nyt pizzeria i byen eller slatne grøntsager i den lokale Føtex. Af opslagene i facebokgruppen DragørNyheder kan det af og til virke som om, vi brokker os meget i Dragør. Og det er blevet lidt for let bare at fokusere på det negative frem for at gøre noget, medgiver Anne Søgaard, der er inklusionsvejleder i Dragør Kommune:

“Jeg vil så gerne være med til at skabe en kultur, hvor vi handler konstruktivt, når vi føler afmagt eller vrede, og hvor vi er bevidste om at tale om andre, som vi ønsker, de skal tale om os – også når vi kommunikerer på de sociale medier. Målet er, at Dragør skal være Danmarks mest hjælpsomme og venlige by.”

Inklusion hele vejen rundt

Som et led i kommunens indsats for at skabe mere borgerinddragelse har Anne Søgaard blandt andet taget initiativ til et samarbejde med en række af byens foreninger. Fodboldklubben, rugbyklubben, fægteklubben og gymnastikforeningen er nogle af dem. Formålet er at skabe bedre grobund for fællesskaber mellem børn og unge.

“Inklusion er meget komplekst, og handler aldrig kun om et barn, men alt det, der sker omkring os. Derfor er det også vigtigt, at det ikke kun foregår i skolen og dagtilbuddene, men når hele vejen rundt,” forklarer hun.

Nu var det Søren igen

Måske ringer fodboldklubben til Anne Søgaard og siger, at de har et problem med drengen Søren. “Så kommer jeg ud og observerer, hvad der foregår mellem træner og børn, børn imellem og mellem forældrene, der står på sidelinjen. Og så kan jeg godt se, der er udfordringer med Søren, men jeg kan også se, at det i mindst lige så høj grad handler om måden, de andre håndterer Søren på. “Søren, nu stopper du,” råber træneren måske, og så går der ikke længe, før nogle af børnene begynder at tale til Søren på samme måde, og forældrene står på sidelinjen og siger “Nu var det Søren igen.”

“Der er så meget på spil, og det, der sker, er, at vi begynder at samle sammen til en retssag, hvor det hele tiden er Sørens skyld. Det er den samme mekanisme, når nogen bliver hængt ud på Facebook. Er man først dømt ude, er det meget svært at komme ind i fællesskabet igen.”

God tone altid

Det er meget nemmere, hvis vi sammen kan forebygge, at det kommer så vidt, lyder en af Anne Søgaards pointer. Derfor prøver hun også at lære forældre, hvad de selv kan gøre for at skabe en god dynamik og kultur mellem børnene, ligesom hun laver faglige observationer i børnehaver og taler med pædagogerne om det vigtige i at have blik for de udsatte positioner, vi sætter børnene og hinanden i og holde en god tone hele tiden.

Under overfladen

Dragør er sådan en pæn lille by, men under overfladen er der også mange, som har det svært og føler sig ensomme. “Projekt fælles om fritiden” er et andet af kommunens initiativer, som Anne Søgaard står i spidsen for.

“Det er for børn i udsatte positioner, som måske har en diagnose eller ikke er blevet lukket ind i et fællesskab, men det er også for forældrene, som kan møde andre forældre, der sidder med de samme bekymringer. Vi samles blandt andet på biblioteket, og så opstår der nye fællesskaber, både mellem børn og voksne.”

Store hjerter

Fællesskaber er et ord, der går igen, også når Anne Søgaard fortæller om sin indsats som frivillig i blandt andet “Natteravnen”, og “Vi hjælper hinanden i Dragør.”

“Man kan godt sige, at mit frivillige arbejde handler om at skabe fællesskaber, som forebygger og støtter op om den kultur, hvor vi hjælper hinanden i stedet for at hænge hinanden ud. Jeg oplever, at mange Dragør-borgere har store hjerter og et kæmpe overskud til at opbygge relationer og hjælpe, hvis bare de ved, hvad de kan gøre.”

Natteravnene

Da Anne Søgaard startede Natteravnene op i Dragør, kom der første aften et sted mellem 50 og 60 frivillige. Facebookgruppen “Natteravnene-Dragør” har cirka 550 medlemmer og såvel i pressen som Natteravnenes Landssekretariat er det blevet omtalt, at det er en stor forening i forhold til, hvor lille en by, Dragør er.

“At de så falder fra hen ad vejen, og at vi lige nu godt kunne bruge nogle flere, der melder sig til at gå om aftenen, er en anden side af sagen,” konstaterer Anne Søgaard i en opfordrende tone og tilføjer så:

“Når jeg læser om, at nu er der blevet smadret ruder om natten igen, synes jeg selvfølgelig også, det er rigtig ærgerligt, men samtidig tænker jeg, at folk kunne gøre noget, melde sig ind i Natteravnene og gå en tur en gang imellem. Undersøgelser viser, at jo mere, vi er på gaden, jo mindre hærværk er der.”

Kan ikke lade være

“Venligboerne” rettet mod nye borgere kører godt og drives nu af andre ildsjæle, og så er der gruppen “Vi hjælper hinanden i Dragør”, der har over 600 medlemmer.

“En skriver måske, at hun ligger med migræne, og om der er en, der kan tage noget med fra apoteket. Straks er der fem, som melder sig. En anden er på vej i IKEA og skriver, om nogen af de andre skal have noget med.”

Hvad giver det dig selv at være med i alle de grupper?

“Jeg kan ikke lade være! Det giver mig utroligt meget at se, at man kan vise omsorg og danne nye fællesskaber for andre, og at de, der er ensomme, udsatte og mangler et fællesskab, ved, hvor de kan henvende sig.”

Godt i maven

Når Anne Søgaard spørger folk, hun møder, om de ikke kunne tænke sig at være frivillig, sker det, at de svarer “Næh, hvorfor skulle jeg dog det?”

“Så siger jeg: “Fordi du får det godt helt ned i maven.” Det er muligvis det, vi får det allerbedst af her i livet. Noget, der i øvrigt er kommet bag på mig, er, at de frivillige får så meget igen.  At se, hvad det giver dem at være med til at hjælpe, er en stor drivkraft i sig selv.”


Om Anne Søgaard

Arbejder som inklusionsvejleder i Dragør kommune, hvor hun forebygger eksklusionsmekanismer og skaber trivsel i relationerne, forebygger mobning og at børn ikke ryger ud på kanten. Er desuden initiativtager til grupperne “Natteravnene i Dragør”, “Venligboerne” og “Vi hjælper hinanden i Dragør”. Alle grupper kan du blive medlem af på Facebook. Anne holder desuden foredrag om inklusion rundt om i landet. Læs mere på http://www.inklusionsvejlederannesøgaard.dk/

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

 
 

Fik du læst?

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

Læs mere »