John Mogensen i Dragør, Del 1 af 2

Der er skrevet utallige artikler om sangeren og musikeren John Mogensen. Der er skrevet flere bøger og ofte er det fortalt, at han i mange år boede i Dragør.

John Louis Hansen er født 5. maj 1928 i København. Da hans mor giftede sig i 1936 blev efternavnet ændret til Mogensen. De yngre år tilbragte familien i Sundbyøster på Amager.

Han har prøvet meget. Eksempelvis: Elevatorfører, messedreng på en damper, landarbejder i Sverige og autoelektriker.

Medens han går på Kunsthåndværkerskolen møder han Ruth, som han bliver gift med i efteråret 1949. I foråret 1950 får de datteren Minna og samme år starter John Mogensen på sin værnepligt ved Den Kgl. Livgarde.

Familien bor på Østerbro ved Trianglen. I 1961 flytter de til et næsten nyt rækkehus i Dragør.

Blue Boys og Four Jacks

Som mange husker var John Mogensen først med i ”Blue Boys” og fra midten af halvtredserne og otte år frem, hedder gruppen ”Four Jacks”. Det er John Mogensen, der som 28 årig starter den nye kvartet.

Efterfølgende er der nogle lidt magre år, hvor han både er komponist, tekstforfatter, arrangør, pianist og sanger.

Ruth og John Mogensen købte rækkehuset på Jægervej 75 i 1961. Huset var opført tre år før. I 1972 byggede John Mogensen en garage.

Rækkehuset

I Dragør er han en kendt skikkelse enten han og Ruth går tur eller, når han kører på sin Velo Solex. Hunden Molly er ofte med også, når pressen kommer forbi for at få et foto til en artikel.

Rækkehuset på Jægervej 75 er rammen om afslapning og hygge med Ruth og datteren Minna.

Økonomien er ustabil, men takket være Ruths arbejde som reklametegner, kan de blive boende.

Store Magleby og Dragør set mod øst i 1959. Jægervej 75 markeret med gul ring. (Det Kgl. Bibliotek).
På jorderne langs Jægervej lå der i 1945-47 en meget stor flygtningelejr. Lejren bestod af en blanding af oprindelige tyske og senere indkøbte svenske barakker. Natten mellem den 4. og 5. maj 1945 havde repræsentanter for Modstandsbevægelsen i Store Magleby møde med tyske officerer i Barak 319, der ses på foto. Man forhandlede om en fredelig overgivelse på Sydamager. Barakken stod, hvor rækkehuset Jægervej 75 senere blev opført.

Fra omkring 1970 er John Mogensen et ”navn” og det hele ser mere lyst ud.

Et omflakkende liv med mange arrangementer tærer på kræfterne og John Mogensen tager rigeligt for sig af både fast og flydende føde.

Mange husker, at John Mogensen boede i Dragør. Flere siger der var på Mågevænget, andre at det var Markvænget, men adressen var Jægervej 75, som det fremgår af Kraks Vejviser fra 1963.

Det er i den periode han bliver en kraftig herre med fuldskæg og cykelstyr. Han køber impulsivt en Ford A årgang 1930. En flot veteranbil i rød/sort, som han ser en dag hos en forhandler ved Ebeltoft.

John Mogensen havde arbejdet som autoelektriker i mange år, men pladearbejdet på hans Ford A årgang 1930 blev lavet ude i byen.

Færgegården på Drogdensvej

I næsten 30 år er Dragør Badehotel på Drogdensvej kendt som ”Færgegården”. Før den tid blev hotellet også ofte omtalt som ”Dehlsens Hotel”.

John Mogensen kommer ofte på ”Færgegården” hos hoteldirektør Ejner Johnsen. Man taler om, at han ligefrem næsten har et stambord, hvor han foretrækker at sidde stille og roligt efter en ofte anstrengende turné.

En dag i 1971 kommer John Mogensen ned på Færgegården med et ”demobånd”. Nu skal du høre siger han til tjeneren, da de står sammen ved bowlingbanerne. Indspilningen er ”Der er noget galt i Danmark”. Tjeneren er meget enig med John Mogensen. Det vil blive et hit.

Økonomien er blevet bedre og i 1976 beslutter familien at købe et større hus, men man vil blive boende i Dragør.

Frank Toft-Nielsen har samlet meget materiale om John Mogensen og i 2005 udgav han bogen ”livet er kort”. Bogen bygger ikke kun på arkivstof, men i stor udstrækning på interviews og research.
Hos cykelhandler Jens Peter Andersen på Strandlinien kunne man ikke bare få ordnet sin cykel, men man kunne også få en god snak og beundre hans store samling af ølflasker. Mange udenlandske ølmærker var skænket af Dragørborgere, der var tilknyttet flyselskaber. På væggen i forretningen hang flere foto af ”kendte”, der var kunder i forretningen.
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »