Oktober 1943 – Danske Jøder og Dragør

Speakers Corner i Dragørs Aktivitetshus havde inviteret museumsinspektør Christian Aagaard fra Museum Amager til at fortælle om, hvad der skete i Dragør i efteråret 1943.

Optakten til Flugten i oktober 1943. (Fra Christian Aagaards foredrag). Foto: Dines Bogø

Christian fortalte, at han blev ansat på museet for seks år siden, så han var med, da man lokalt markerede 70 året for de danske jøders redning til Sverige.

Museumsinspektør Christian Aagaard, der kommer igen senere på året i Festsalen. Foto: Dines Bogø

Foredraget byggede delvis på de byvandringer Christian Aagaard holder, hvor der fortælles om de dramatiske dage i begyndelsen af oktober 1943.

Først om optakten til Danmarks besættelse i 1940, samarbejdspolitik og stigende modstand, lokalsamfundet Dragør og erindringer.

Efter razziaen den 4. oktober 1943 på Dragør Havn måtte senere overfarter foregå fra kysten et stykke fra havnen. (Fra Christian Aagaards foredrag).

Lidt over 40 lyttede i ca. tre kvarter og efter pausen flere spørgsmål bl.a. om fiskekutteren Elisabeth, der er det eneste stadig sejlende skib i Danmark, der deltog i redningsaktionen.

Christian Aagaard fremhævede mindestenen, der blev opsat på havnen i 2003 og han nævnte mulighed for sejlture med Elisabeth, der forventes fra værft til sommer.

Bent Larsen, søn af fiskekutteren Elisabeths ejer Ejner Larsen (1911-1996) fortalte om indretning af kutteren. Foto: Dines Bogø
Jan og Dorrit Norden lyttede. De fortalte på Wiedergården for tre år siden i Lokalhistorisk Forening om dengang de selv blev hjulpet til Sverige. Foto: Dines Bogø

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Workshop om det gode liv

Nuværende beboere på Enggården, medarbejdere, pårørende og politikere var 17. januar inviteret til workshoppen hjemlighed, aktiviteter og samarbejde på Enggården På workshoppen på omsorgscentret Enggården

Læs mere »