I Dragør kan kun få svømme! – der er for lidt vand….

af Børge Schaltz /Knud Erik Matz / Flemming Brylle

Perlen ved Øresund, en fortid som havneby og færgehavn, Dragør er en skøn by, men kun få kan svømme. Forklaringen på dette forhold er helt naturlig. For det første har Dragør i en lang årrække ikke haft en svømmehal, og for det andet så har Dragør Søbad anstalt meget ofte kun fladt vand til at soppe i.

Maleri : Flemming Brylle

Det første forhold, ingen svømmehal, skyldes den kommunale udligningsordning, der bevirker at Dragør sender c. 80 millioner kroner til nødlidende kommuner, som så, til gengæld, har mange svømmehaller, Tårnby kommune har 4 svømmehaller, men det er fordi de er fattige!

Det andet forhold er, at Dragør søbad ofte har meget lidt vand. Det er ikke kommunens skyld, heller ikke den kommunal udlignings skyld og slet ikke Vor Herres skyld, det er ikke vand der mangler, det er sand der aflejrer sig i bugten hvor Dragør Søbad har ligget i over hundrede år

Hvorfor lejrer sandet sig så lige netop omkring Dragør Søbad. Det gør sandet fordi Københavns Lufthavn har udvidet deres areal med en landtange mod øst gennem de  seneste halvtreds år, og den tange, en halv kilometer ud i Øresund, forhindrer en naturlig gennemstrømning af bugten syd for Dragør havn hvor Dragør Søbad er placeret.

Der er altså ingen vi med rimelighed kan give skylden for, at en hel generation børn i havnebyen Dragør lærer tørsvømning på skolebordene, tør svømning, det bliver man ikke en god svømmer af.

Dragør har en flok galninger, der går i vandet hele året på Dragør Søbad. ” De Dragør vandhunde”, og det har de gjort i de seneste 50 år. De har det ikke nemt med at lægge sig fladt ned for blot at blive våd, det ser også meget pudsigt ud at ligge og vende sig på lavt vand for at blive våd. Kommunalbestyrelsen skulle prøve det!

For 20 år siden i 1998, blev manglende vand et meget påtrængende problem. ”De Dragør Vandhunde” projekterede og byggede, med egen fuld finansiering en pavillon på det yderste brodæk. Det gav nogle få års øget vandstand, men også her kom strømforholdene  os på tværs. Sandet lagde sig igen omkring Dragør Søbad, og de seneste 5 år har vandet været kritisk fladt store dele af året. Derfor har svømmeundervisningen af vore nye generationer været katastrofalt fraværende i årevis.

I 2016 projekterede ”De Dragør Vandhunde” et brodæk, der forlængede den sydligste bro med 30 meter ud mod øst, helt ud til 2. revle hvor vand gennemstrømningen er normal. Kommunen blev ansøgt.

Projektet kunne være gennemført i 2016 og foråret 2017. Entreprenør Per Aarslev arbejdede netop i dette tidsrum med renoveringen af Dragør Søbad. De Dragør vandhunde tilbød finansieringen med 70%, Kr. 1.7 million og forventede at Dragør

Kommune bidrog med de resterende 30% af finansieringen. Udvidelsen til havet ville kunne
benyttes af Dragørs borgere hele året og de unges svømmeundervisningen kunne genindføres.

Det er dér, i havet, at man lærer svømning og lærer havet at kende, især når man er født i en havneby!

Det er dejligt at Dragør Søbad er renoveret for 9 millioner kroner, og flot tager den sig ud! Men det er fattigt, at Dragør Søbad i store dele af året kun kan benyttes til solbadning, fladt vand og sopning. Dragør Kommune har ikke behandlet vor ansøgning endnu.

De Dragør Vandhunde
Børge Schaltz /Knud Erik Matz / Flemming Brylle

Seneste artikler

 

Fik du læst?