Mange husker stadig stemmen fra London fredag den 4. maj 1945 kl. 20.35. Andre har gentagne gange hørt de få vigtige minutter af den 29½ minutter lange BBC-udsendelse.
Officielt skete overgivelsen næste dag kl. 08.00 dansk sommertid, men knap var ”Frihedsbudskabet” udsendt før der umiddelbart skete meget allerede den 4. maj.
De fleste markerede den glædelige begivenhed med at juble og evt., som i Matador, at finde en flaske eller to frem, der var gemt til den særlig og længe ventede lejlighed.
Modstandsbevægelsen mobiliserer
Som andre steder begav Modstandsbevægelsens folk sig på Sydamager til deres opsamlingssteder. De lokale grupper på i alt 48 mand skulle mødes bl.a. på Tritoma på Fælledvej og Skrivergården i Hovedgaden.
Næsten dag skulle man samlet køre til Store Magleby Skole, der var udset til at være kompagnikvarter for ca. 225 mand. De øvrige folk kom fra Sundbyerne og Kastrup/Tårnby.
Andre kompagnier fra Nordamager fik vagtopgaver i Krokodillelejren og Bachersmindelejren på Fælledvej, Kongelundsfortet, Villa Pax på Annasvej, Lufthavn Syd m.v.
Modstandsfolk, der var tilknyttet ”Amagerlands skytte, gymnastik- og idrætsforening”, stillede i Maglebylille for derfra at køre til vagtopgaver på Slotholmen.
”Episoder”
Med så meget aktivitet og forberedelser, der havde foregået under primitive illagale forhold, kunne man ikke undgå, at der skete ulykker.
På Befrielsesdagen døde der utrolig mange landet over, ofte p.g.a. vådeskud.
På Engvej mistede en 17 årig dreng livet på Befrielsesaftenen. Dagen efter blev en Dragørborger skudt i Nyby.
Da modstandsbevægelsen senere havde vagt ved den tyske flygtningelejr ved Jægervej/Engvej skete en tragisk dødsulykke i anlægget. Pga. af forvirring ved et vagtskifte tabte en ung mand fra Sundby sin maskinpistol.
Få timer efter Befrielsen trængt en gruppe modstandsfolk ind på den beslaglagte Dragør Skole. Der opstod kamp med de tyske sanitetssoldater.
På Ørestad Gymnasium kan eleverne vælge kinesisk som valgfag. Det er atypisk at kunne studere kinesisk allerede i 1.g. Men gymnasiets elever er ikke i tvivl; kinesisk er et spændende fag, der åbner mange døre. I september var kinesiskelever fra 1.g til efterårsfestival i Kinesisk Kulturcenter, hvor de fik anledning til at prøve deres kundskaber af i praksis.