Gårde på Kirkevej

På en af Dragørs fordelingsveje kunne man tidligere møde seks gårde. I dag er af tre af gårdene synlige på Kirkevej, der selvfølgelig ligger mellem to kirker.

Spurgte man tidligere lokale i Dragør om gårdene brugte de en enkel regel. Man benævnte gårdene på nordsiden med numre set fra ”Verdens navle”, nemlig Dragør gl. by.

Ca. 1955. ”Anden Bondegård” på Kirkevej 109. Gården brændte for næsten 50 år siden. I dag er der parcelhuse på området, men den gamle alle fra Kirkvej eksisterer stadig. Helt i forgrunden skimtes Kirkevej. (Foto i privateje).

Spurgte man indbyggerne i Store Magleby fik man et helt andet svar. Her talte ikke om numre, men om Aldershvilegården, Alléenlyst, Svendsens gård o.s.v. Man vidste godt, hvad man talte indbyrdes om selv om der f.eks. var to familier Svendsen på Kirkevej.

1. Bondegård kender alle, da den ligger midt i Dragør Centret ud mod Kirkevej. Gården hedder Aldershvile.

2. Bondegård hed Alléenlyst. Den lå på Kirkevej 109. Det er nuværende Thimandsvænget 21-31. Gården brændte 9. juli 1971.

3. Bondegård lå på Kirkevej 59. Ikke noget navn, men i nyere tid er den benævnt Medaillongården eller Glistrups Gård. I 1981 brændte længerne og i 2005 brændte hovedbygningen.

17. maj 2018. De ældre jordvolde omkring grunden Kirkevej 59 er rettet til og hegnet er ved at være på plads. (Foto: Dines Bogø)

I 2015 blev der opført en ny hovedbygning, der er udlejet. Senest er der af støjhensyn og sikkerhedshensyn til familiens børn opsat hegn.

4. Bondegård på Kirkevej 9 eksisterer stadig. Her finder man en musikskole og en brandstation.

Gårdene på sydsiden af Kirkevej

Begge gårde eksisterer. På Kirkevej 56 finder man ”Kastaniegården” med 17 andelslejligheder. Ikke at forveksle med ”Hestepension Kastaniegården” på Rytterager 1.

Ved det gamle kommuneskel, og dengang lang indkørsel fra Kirkevej, ligger gården med adressen Stautz Allé 1. Gården fra 1812 er nok mest kendt som A.P. Møllers fødehjem.

Mere om gårdene
Ved lejlighed mere om gårdene på Kirkevej, der alle lå i Store Magleby Kommune.

Kirkevej var dengang delt i to postdistrikter og det gav anledning til mangfoldige forviklinger. Dragør Kirke havde adressen Kirkevej 1 og Store Magleby Kirke havde/har adressen Kirkevej 2. Sådan er der så meget.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?