”GLISTRUPGÅRD” eller ”Tredje Bondegård”

Ca. 1908. Måske er der ejerne Jan Zibrandt Jansen og hustru Ellen, man ser på sydsiden af stuehuset. (Privatarkiv).

Gården, der lå på Kirkevej 59, var udflyttet fra Store Magleby Landsby. Den blev opført i 1818 har hidtil aldrig haft et officielt navn.

Lokale i Dragør omtalte gården som ”Tredje Bondegård”. I Store Magleby talte man om ”Jansens gård”. Den lokale historiker Hermann Riber døbte den Medaillongården på grund af udsmykningen mod syd på hovedbygningen. Men det navn blev ikke brugt.

5. maj 1945. Kirkevej 59 i fokus. Man ser Douglas DC-3 Dakota transportmaskiner ledsaget af Spitfire jagerfly, der kl. 16.32 lander i Københavns Lufthavn med General Henry Dewing, hans stab og 300 mand.

Da man på Kraks Vejviser begyndte at navnegive gårde, gav Krak den navnet ”Glistrups Gård”, da det var den betegnelse de fleste lokale brugte.

Efter familien Jansen solgte gården i 1961, har den været en del omtalt i forskellig forbindelse.

Glistrupgård

Et konsortium med bl.a. advokat Mogens Glistrup havde investeret i gården og jordstykker i forventning om, at man kunne tjene penge ved udstykning til villagrunde. Alternativt få erstatning, hvis Københavns Lufthavn skulle bruge jordarealerne.

April. 1970. Til venstre ”Glistrupgård”, Kirkevej 59 og overfor nr. 56 ”Kastaniegården”, som Store Magleby Kommune købte af gårdejer H.E. Svendsen. (www.Arkiv.DK).

Lufthavnen udvidede som bekendt i 1970 vest for landsbyen og der måtte ikke bygges villaer o.l. på Glistrups jorde, da arealet kom i ”Støjzone”.

Hovedbygning og længer blev udlejet. I november 1981 brændte længerne og flere heste indebrændte.

November 1981. Kollektivet, der boede på ejendom blev uvenner om, hvem der skulle rydde op efter en fest. En 22-årig mand blev sur og han stak ild på længerne, hvorunder seks heste indebrændte. (Foto: Dragør Brandvæsen).
September 1994. Som mange husker det gamle stuehus med mange forskellige lejere. (Foto. Dines Bogø).

En overgang var der grøntudsalg i en nyopført lagerbygning. Lagerbygningen, der blev opført i 1982 blev nedrevet i 2013.

8. august 2003. Mogens Glistrup (1926-2008) håbede altid på, at han på et tidspunkt ville få lov til at udstykke de to markarealer, der ligger på hver side af Slørvej. Fra 1982 stop der i mere end 30 år en gasbetonbygning bag stuehuset. Udsmykningen på stuehuset gav inspiration til tilnavnet ”Medaillongården”. Et navn der ikke slog an. (Fotos: Dines Bogø).

Lørdag den 19. marts 2005 brændte selve hovedbygningen og resterne blev nedrevet et ½ år efter. Bygningsaffald blev endelig fjernet året efter.

Marts 2005. (Fotos: Dragør Brandvæsen og Dines Bogø).

Lind og Risør

I 2014 blev det opført et nyt hus på 229 m2. Det var afdøde Mogens Glistrups søn Jørgen Glistrup, der bestilte det nye stuehus hos firmaet Lind og Risør.

2014-2016. Mogens Glistrups søn Jørgen Glistrup opførte et nyt stuehus, der er udlejet. Under byggeriet blev der i august 2014 aflæsset flere vognlæs affald. Gerningsmændene, der er fundet, havde tjent mange penge ved at smide tilsvarende affald på 36 andre grunde i Storkøbenhavn. (Fotos: Dines Bogø).

Markerne er forpagtet ud og det nye hus er udlejet seneste til en familie, der fra 2017 har ryddet op i de gamle jordbunker, som en lokal vognmand havde aflæsset for mange år siden.

26. maj 2018. Nick og Michelle samt Melanie og Malou. Nick, der er tømrer, har et gulvservicefirma. Michelle er projekt- og vagtleder i skadeservicefirma. Hun er uddannet hjælperøgdykker og det er særdeles praktisk, når man tilkaldes til skadested, hvor værdier og uerstattelige ting hurtigt skal reddes. (Foto: Dines Bogø)

Jorden er samlet til en støjvold, men det viste sig, at støjniveauet ikke faldt væsentligt og det gav ikke nok læ. Jordvolden er blevet suppleret med et træhegn og i byggeperioden har det givet anledning til forskellige fejlagtige antagelser.

Maj 2018. Ind imellem bliver der også fritid til at arbejde videre på pigernes legehus og hegnet. (Fotos: Dines Bogø)

Michelle og Nick samt deres piger Malou og Melanie glæder sig over, at roen har sænket sig over ”Tredje Bondegård”, der fremover vil være kendt under det tilnavn, som det fik for 55 år siden: Nemlig ”GLISTRUPGÅRD”.

26. maj 2018. Melanie, Michelle og Malou. Nu er haven blevet planeret, men der er langt vej endnu inden jord, hegn og have er færdiganlagt. (Foto: Dines Bogø)
 

Seneste artikler

Gymnasieelever til kinesisk efterårsfest

På Ørestad Gymnasium kan eleverne vælge kinesisk som valgfag. Det er atypisk at kunne studere kinesisk allerede i 1.g. Men gymnasiets elever er ikke i tvivl; kinesisk er et spændende fag, der åbner mange døre. I september var kinesiskelever fra 1.g til efterårsfestival i Kinesisk Kulturcenter, hvor de fik anledning til at prøve deres kundskaber af i praksis.

 
 

Fik du læst?