Sommertip: Tag på historisk sejlads med “Elisabeth” K571

Nu har du en helt unik mulighed for at komme ud på en sejlads med den sidste kutter fra, da de danske jøder flygtede i 1943. Museumskutteren Elisabeth K571 sejlede i efteråret 1943 ca. 70 jødiske flygtninge i sikkerhed i det neutrale Sverige.

Museumskutteren Elisabeth K571 sejler hele sommeren med passagerer to gange dagligt kl. 12 og 13.15 tirsdag-søndag i ugerne 26-32.

Billetter til turen kan købes ved kutteren fra kl. 11.30-12.00. Efter kl. 13.15 skal billetterne købes på Danmarks Lodsmuseum. Turen koster 100 kr. pr. person.

Der er plads til 10 passagerer på hver tur. Der tages forbehold for aflysning i tilfælde af dårligt vejr.

Turen går ud i Øresund og er af 1 times varighed. Kutteren kan rumme ti passagerer.

Kutteren lægger til kaj i Dragør Havn ved lodstårnet.

Elisabeth K571 – sejlende Danmarkshistorie

Museumskutteren Elisabeth K571 ligger til kaj i Dragør Gl. Havn og er et af de få kendte tilbageværende skibe i Danmark, som deltog i transporten af flygtninge fra det besatte Danmark til det neutrale Sverige i oktober 1943. Det skønnes, at omkring 700 jødiske flygtninge kom til Sverige fra Dragør. Elisabeths skipper, Einar Larsen hjalp omkring 70 flygtninge over sundet, inden han selv var nødt til at flygte i 1944.

I anledning af 70-året for denne begivenhed afholdt Museum Amager i samarbejde med Dragør Lokalarkiv, Malmø Museer og Dragør Kommune fakkeloptog, sejlads og lys på Øresund den 1. oktober 2013. Omkring 500 deltog i fakkeltoget. Den tidligere flygtning, Jan Norden, fortalte den bevægende historie om, hvordan han som 7-årig blev skjult og senere sejlet til Sverige. Herefter gik Jan Norden igen ombord på Elisabeth K571 og sejlede ud på Øresund. Her tændte 20 unge danskere og 20 unge svenskere sammen 700 lys på Peberholm i Øresund som symbol på de ca. 700 flygtninge, der blev reddet i sikkerhed fra Dragør i 1943. Se film og billeder fra begivenheden ved at trykke på linket “1. oktober 2013” i menuen til venstre.

Elisabeth K571 repræsenterer en vigtig og dramatisk del af dansk historie og om redningen af de danske jøder i 1943. Men kutterens historie rummer også en fortælling om en fiskerikultur, der engang var en del af Dragør, men som i dag stort set er forsvundet.

Efter Dragør Museums overtagelse af kutteren i 2003 blev den restaureret og ført tilbage til det udseende, den havde ved søsætningen i 1941. I 2007 blev Dragør Museum en del af Museum Amager. I dag er Elisabeth et sejlende kulturarv og en vigtig del af havnemiljøet i Dragør havn.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?