Dragør er blevet optaget på den danske tentativliste til UNESCO verdensarv

Fredag den 29. juni indløb det glade budskab om, at Dragør nu er blandt den danske stats officielle bud på fremtidens verdensarv. Den såkaldte tentativliste har fået tre nye bud føjet til, ud fra i alt 13 indkomne ansøgninger.

Dragør set fra oven
Dragør set fra oven

Der var stor glæde på Dragør Rådhus, da beskeden om optagelse på tentativlisten kom ind. Forud for udpegelsen er der gået adskillige års dybt engageret frivilligt arbejde, og det er kronen på værket, at udpegelsen nu er i hus.

Axel Bendtsen fra UNESCO-arbejdsgruppen er begejstret over, at Dragør nu er helt i front som dansk kulturarv: ”Det her er kronen på værket. Vi startede med at få det brune Johanneskors, så fik vi Prins Henriks Europa Nostra-pris, og nu den ultimative nationale anerkendelse med udpegelsen til tentativlisten. Jeg er så stolt på Dragørs vegne.”

I vurderingen af ansøgningsmaterialet er der også lagt vægt på det store frivillige og ulønnede engagement: ”Ansøgningen vidner om en stærkt og bredt funderet indsats, der afspejler viden og et bemærkelsesværdigt engagement, hvor borgere, politikere, embedsmænd og institutioner har vist samarbejdsvilje og –evne ud over det sædvanlige.”

Borgmester Eik Dahl Bidstrup er også glad: ”Hele æren for vores udpegning tilfalder de mange borgere, som gennem generationer har værnet om vores by, været stolte af den, og nu oven i købet har beskrevet den så flot, at vi får den nationale anerkendelse. Vi skylder dem stor tak”.

Forude venter nu en proces, hvor den lokale UNESCO-komité i samarbejde med Kulturstyrelsen skal gøre Dragør klar til endeligt at ansøge om optagelse på den internationale verdensarvsliste.

Fakta om UNESCO

Vejen fra optagelse på UNESCOs tentativliste til en konkret verdensarvsnominering kan tage flere år, og der er ikke nogen garanti for optagelse på verdensarvslisten. Den beslutning ligger hos UNESCO verdensarvskomité. Der er i øjeblikket optaget 1073 steder på verdensarvslisten, og hvert år behandler komiteen maksimalt 35 ansøgninger fra lande over hele verden. Danmark har i skrivende stund 7 steder på listen, og erfaringerne viser, at verdensarv nyder stor interesse for kulturturister fra hele verden.

Yderligere information

UNESCO-gruppen i Dragør: Axel Bendtsen, tlf.: 61 72 60 90

Borgmester og formand for UNESCO-komiteen Eik Dahl Bidstrup, tlf.: 30 10 10 78

Erhvervs- og turismechef Claus Rex: 51 56 45 67

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?