Nyt kapitel for Dragør Bibliotekerne

Over to dage har Dragør Bibliotekerne og borgerne (både store og små), holdt fest i anledning af åbningen af det nyrenoverede og totalforvandlede bibliotek i Hollænderhallen.

Lørdag den. 18 august kl.10 var der officiel åbning af de nyrenoverede bibliotek i Hollænderhallen. Foto: DragørNyheder.dk

88 dage har Biblioteket i Hollænderhallen været lukket og håndværkere, biblioteksmedarbejdere, it-folk og ikke mindst rengøringen, været i fuld sving med at forvandle biblioteket til et lyst, imødekommende og funktionelt kulturhus. Flertallet af reolerne er på hjul for at sikre maksimal fleksibilitet i forhold til brugen af biblioteksrummet, og de mange forskellige anvendelsesmuligheder rummet nu giver os og jer.

Foto: Dragør Bibliotekerne

Biblioteksleder Henriette Ritz Kylmann siger: ”Målet har været at skabe et bibliotek med plads til flere funktioner. Vi skal have foredrag og børneteater i egne rammer og vi har fået mødelokalet Tænke-Tanken.

Foto: Dragør Bibliotekerne

Tænke-Tanken kan I bruge til bl.a. studiegrupper, møder i forskellige regi eller til klubber f.eks. Strikkeklubben. Musikskolen har fra september deres rytmikhold her. Mandag morgener kan du på biblioteket få en god start på ugen.

Der var kage, kaffe og masser af flag på åbningsdagen. Foto: Dragør Bibliotekerne

I samarbejde med Musikskolen begynder vi fra den første mandag i september med morgensang kl. 9.Hvis du har andre gode idéer til hvad der kan foregå i biblioteket, så henvend dig til personalet.”

Foto: Dragør Bibliotekerne

Fortiden og fremtiden

1. februar 1979 åbnede Biblioteket i Hollænderhallen. Lige om lidt er det 40 år siden.

I 1994, efter 15 års brug, fik biblioteket det, man kaldte en ”grundig istandsættelse”. Også her var det nødvendigt med en lukkeperiode. Forandringen den gang skete med ”genbrug af eksisterende inventar” som det står i en folder, der blev lavet til åbningen. Der blev opstillet en kompaktreol og der blev indført EDB, hvor ”kartotekskortene blev udskiftet med edb-skærme og udlånskontrollen blev omlagt til EDB”.

Henriette Ritz Kylmann, leder af bibliotek og arkiv fortæller om biblioteket i dag 24 år efter seneste renovering: ”Dragør bibliotekerne har nytænkt biblioteket i Hollænderhallen, med vægt på fællesskaber, litteratur, demokratisk samtale og dannelse”. Eller lidt kortere; Fra bibliotek til kulturhus. Som en del af det bæredygtige kommunale fællesskab åbner vi dørene for et tæt samarbejde med borgere og kommunale kolleger.”

I bedste ”Do It Yourself- stil” er møbler og inventar genbrugt i vid udstrækning. Der er blevet væltet vægge, malet og trukket mange nye kabler til det, der nu hedder IT og trådløst netværk.

For at give plads til mødelokalet Tænke-Tanken, har biblioteket flyttet kompaktreolen, hvor der tidligere var magasin, til ”Fjernlageret” på Nordstrandskolen. Magasinet er åbent og tilgængeligt i hele åbningstiden. Det er placeret ved siden af mødelokalet Tænke-Tanken.

Biblioteket er en vigtig del af Kulturknudepunkt Store Magleby, og det indgår fuldt integreret i hal, svømmehal og de kommende udearealer mellem Hollænderhallen og skolen som en attraktiv kulturperle midt i alt bevægelsen.

Børnebibliotekarerne Gerd Ehlers og Isabel Grubbe fortæller om tankerne bag det nye bibliotek: ”Vi har et bredt publikum, som består både af småbørnsfamilier, bedsteforældre, lærere, skoleelever, unge, studerende, børnehavebørn, mødre, fædre. Derfor har vi valgt at indrette biblioteket på en måde, hvor der er plads til alle. Vi har øget pladsen til børnefamilierne. Vi har tænkt i, hvordan man som barn går fra børnebiblioteket til YA (Young Adult) og videre til voksenafdelingen, og de tanker er kommet til udtryk i den måde vi har opstillet materialerne.

Vi har forsøgt at integrere materialer så man lettere får kendskab til dem alle. Eksempelvis er kogebøgerne samlet. Det samme er bøger om kæledyr, så man i begge grupper både finder bøger for børn og for voksne. Vi har et særligt fokus på ”sundhed og velvære” og ”sport” og de grupper er også samlet, så de er lettere at finde.

Vi har i børnebiblioteket indført en ”Forældrehylde” hvor vi har placeret materialer om småbørnspædagogik, amning, madpakker og andre nyttige emner som er vigtige for forældre. Hylden rummer også billedbøger med svære emner såsom død, skilsmisse og handicap. Bøger som er gode til bestemte situationer, men som børnene ikke selv behøver falde over.

Vi har prøvet at skabe rum i rummet, så du både kan sidde i ro og mag for dig selv, men også sidde og hygge eller arbejde sammen i grupper”.

Nu er det bare om at gå på opdagelse i det hele og nyde det, næsten, nye bibliotek.

Biblioteket er åbent alle dage året rundt fra kl. 8-21. Du bruger dit lånerkort eller sundhedskort og en pinkode for at låse dig ind i den selvbetjente tid. Du kan møde personalet i den betjente tid mandage og onsdage kl.13-18, tirsdage og torsdage kl. 13-16, fredage kl. 13-17 og lørdage kl. 11-14.

Personalet på Biblioteket i Hollænderhallen slutter med at sige ”Vi glæder os til at se dig”.

 

Seneste artikler

Drabssag fra fortet trækker ud

De to Bandidos-rockere, der ved byretten blev dømt for drabet på Dragør Fort, har anket til Østre Landsret. Men ankesagen kommer ikke i gang før december 2025

 
 

Fik du læst?