Mig og mit Dragør: Jesper Kikkenborg – Eventyret er lige uden for hoveddøren

Jesper Kikkenborg har rejst verden rundt som erhvervsdykker og dykket over 30 år, men for 5 år siden kastede han sig for alvor ud på dybt vand og helligede sig billedkunsten på fuld tid. I øjeblikket er han i gang med et 40 meter langt maleri i Rødtjørnen, der er inspireret af hans egne dykkereventyr.

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Jeg er født og opvokset herude og har boet i Dragør on and off hele mit liv. Jeg har arbejdet og rejst meget som erhvervsdykker, så du har måske set mig hoppe rundt nede på havnen. Men for 5 år siden kastede jeg mig ud på rigtig dybt vand og helligede mig billedkunsten på fuld tid. De sidste 3 år har jeg drevet et galleri nede på Rønne Alle, der er åbent i forbindelse med særudstillinger. Lige nu arbejder jeg på en udstilling i efteråret.

Og så har jeg haft et undervandsgalleri. Jeg maler stadig jævnligt på havbunden og slæber stadig somme tider staffeliet og ugiftige oliefarver ned under vandet. Det giver noget særligt at male dernede. Man mister tidsfornemmelsen, og det hele bliver lidt forvrænget gennem masken og strømmen. Farverne flyder anderledes. Det er lidt som at male med tandpasta, det er så tykt, at det nærmest skal modelleres ind i lærredet. Så teknikken er helt anderledes under vandet. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave en større undervandsudstilling en dag, så folk kan snorkle ud for at opleve det.

Hvad består din hverdag af?

I øjeblikket arbejder jeg på et kæmpe ocean på en mur nede i Rødtjørnen. Det er 40 meter langt og består af en masse små delhistorier, hvor vi starter i Antarktis med pingviner og pukkelhvaler og langsomt bevæger os over i troperne med farvestrålende koraller, fisk og havskildpadder. Det er det, jeg er inspireret af: ét hav. Det betyder rigtig meget for mig at vise, hvad det er, vi giver videre og er en del af. Når jeg står og maler, får jeg ofte besøg af børnehavebørn, der helt kan fortabe sig motiverne eller af cykling uden alder, der kommer forbi på deres cykelture. Det, synes jeg, er rørende. Det er hele livspaletten, jeg møder. Dét er virkelig medaljen for mig: at give farver, livsglæde og nærvær videre til dem, der kigger med.

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Jeg lever enormt meget i nu ‘et. Jeg maler hver dag og finder ny inspiration hver dag. Jeg får øje på sæsonens skiftende farver og nye farvekombinationer, tager billeder af dem og gemmer dem til senere. Jeg kan slet ikke lade være. Det er passionen, der driver værket for mig. Jeg har også brugt meget tid under vandet denne sommer for at samle ny inspiration. Det er noget af det, der gør mine billeder vedkommende: Jeg har jo mødt alle de her dyr.

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

Sydstranden. Der maler jeg rigtig meget. Lyset er fantastisk dernede. Du kigger direkte ned i Køge Bugt, så horisonten virker nærmest uendelig. Det er det sted, der har trukket mest i mig, kan man sige. Åbne vidder og højt til loftet.

Hvad er dit bedste Dragør-tip?

Hvis man svømmer ud om aftenen, når det er helt mørkt, kan man opleve morild i sensommeren og helt ud på efteråret. Morild er selvlysende alger, som lyser op ved bevægelse. De er helt ufarlige, men når du svømmer igennem dem eller kaster en sten i vandet, vækker du et helt flammehav. Det er nogle fantastiske farver, der dukker op. Det ligner nordlys. Det burde alle opleve. Det minder mig om, at eventyret er lige uden for vores hoveddør.


Navn: Jesper Kikkenborg
Beskæftigelse: Billedkunstner
Tilknytning til Dragør: Har boet i Dragør on/off hele livet.

Kort om Jesper:

Jesper har dykket steder i Arktis, hvor temperaturen har været lavere end i kummefryseren, men han hader koldt vand og bliver aldrig vinterbader. Han har rørt en vild leopardsæl under vandet ved Antarktis og er i øvrigt vild med farven pink.

Læs mere: jesper-kikkenborg.dk


 

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?