Tilbageblik på Sildens Dag

Sildens Dag i Dragør fejrer lørdag 20 års jubilæum. Et lokalt initiativ som er blevet til en kulturinstitution i vores lille skipperby. På lørdag kl. 11 åbner det store telt på gammel havn i Dragør med sildetallerkener, luksusanretninger, varme fiskefrikadeller, musik og til at skylle de hele ned med, lidt koldt fra hanen.

I forbindelse med jubilæet har vi været en tur i arkivet.

Den fine nål som overrækkes til Sildens Dag´s gæstetaler. I år er det havnefoged Lars Olsen som modtager den fine sildenål. Foto: Dines Bogø

For 20 år siden opstod ideen med at holde en ”Sildens Dag” i Dragør. Lokale var blevet inspireret af tilsvarende arrangementer fra andre byer i øresundsregionen.

I 2016 var der gæster fra Paris. Foto: Dines Bogø
Lokale “Stamgæster” til Sildens Dag i 2016. Foto: Dines Bogø

I Dragør har det årlige arrangement ikke bare tiltrukket lokale, men der kommer gæster til dagen langvejsfra.

Sildens dag bliver altid afholdt den sidste lørdag i august.

Dagen åbnes af en gæstetaler og, der bl.a. byder velkommen. Det er ikke hvert år, at man på forhånd har været orienteret om navnet på gæstetaleren.

I 2007 var der ekstra underholdning på Havnepladsen. Ferrari-træf og brudepar, der skulle fotograferes. Brudepigerne havde tid til, at der blev taget et ekstra foto. Foto: Dines Bogø
Foto: Dines Bogø

Gennem tiden har man bl.a. kunne hilse på borgmestre, forfattere, historikere, ministre som gæstetalere. Efter talen er der musikalsk underholdning.

Foto: Dines Bogø
Foto: Dines Bogø
Skånes flag var også med i 2012 og 2013. Fotos: Dines Bogø

Overskuddet fra Sildens Dag er hvert år gået til skiftende initiativer, som lokalt er med til at skabe glæde og trivsel.

Sild er godt

I teltet serveres sildetallerken, men man kan også købe laks, fiskefrikadeller eller krabbesalat og det hele nydes med koldt fadøl eller vin og måske en snaps eller to.

I 2010 var udenrigsminister Lene Espersen gæstetaler. Foto: Dines Bogø
I 2011 havde nogle af gæsterne iført sig fornuftigt overtøj. Foto: Dines Bogø

Mange sponsorer støtter og mange frivillige sørger fra at ingen sulter eller tørster.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?