Peter Andersen: Fra Hollænderhallens Cafeteria til genskabende eventmager

Peter Andersens første bekendtskab med Hollænderhallens Cafeteria var, da han som dreng gik op med vennerne for at spise pomfritter efter en tur i svømmehallen. Siden blev han opvasker i Rosenkilde Catering, og her forelskede han sig i energien i køkkenet og siden i madlavningen. I dag driver han sin egen event- og restaurationsvirksomhed, som medlemmerne af Smag på Dragør somme tider har været heldige at få glæde af.

Privatfoto

Af Camilla Lærke Lærkesen

Hvor er det nu, vi har set dig før?

Jeg har jo slået mine folder oppe hos Sven Ole Rosenkilde i Hollænderhallens gamle cafeteria siden jeg var omkring 13 år som opvasker og stikirenddreng og siden som kok. Jeg blev helt forelsket i energien i køkkenerne, da jeg startede som opvasker og blev derefter ret hurtigt ekstremt glad ved maden.

Jeg har også været med til at starte Smag på Dragør, som i dag har fået rigtig stor opbakning fra de lokale erhvervsdrivende, så det ikke længere kun os, der laver maden. Jeg tror, vi er omkring 130 medlemmer nu, så vi fylder lidt, når vi er samlet, men det er super sjovt! Det er noget af det, jeg brænder for: lokale råvarer. Det var grunden til, at vi startede foreningen. Vi ville gerne slå et slag for; hvorfor hente ting i udlandet, når vi kan få det i baghaven?

Hvad består din hverdag af?

Til daglig driver jeg min virksomhed Genskabt, som er min ideologi i forhold til mad: Man behøver ikke altid opfinde den dybe tallerken. Der er så mange guldkorn, når man graver lidt i opskriftsbøger og gamle måder at gøre det på. Det, vi gør i Genskabt, er, at vi opdaterer det lidt og skræddersyer det til sæsonen og til lokale råvarer. Vi har aldrig nogen fast menu. Vi laver mad ud fra vejr og vind.

I dag har jeg 15 ansatte, og min dagligdag går med alt fra at skrælle gulerødder og vaske gulv til leverandør- og kundemøder. Jeg er typen, der står med hele hovedet nede i en gryde sovs, mens vi er i gang med at planlægge det næste arrangement. I øjeblikket er jeg ved at få brygget vores egen snaps til et temaevent.

Vi laver rigtig mange sjove ting. Det mest sindssyge jeg har været med til var, da vi lavede en isservering, der vejede et halvt ton. Tanken var, at vi ville lave nogle isblokke, hvor gæsterne kunne tage is til dessert. Men det endte med, at jeg fik lavet en 4 meter lang isplade med virksomhedens logi støbt ind i. Men et halvt ton is på et rullebord… det er der jo ikke ret mange borde, der kan klare… Så måtte jeg ringe til Det Kongelige Teater og få nogle teknikere til at hjælpe mig med at bygge et rullebord, der kunne bære det. Det endte med at blive en af de vildeste serveringer, vi nogensinde har lavet – i røg og damp fra tøris.

Jeg var også engang nær ved at sætte ild til en fabrikshal, fordi vi skulle lave en 5 meter lang bananasplit med dertilhørende isfontæner. Men det er en helt anden historie…

Sådan ser fem meter bananasplit ud! Privatfoto

Hvad er den største nyhed i dit liv lige nu?

Den største nyhed er, at jeg lige har overtaget en ostefabrik. Men ikke for at sælge ost. Jeg har startet et firma, der hedder Tapped, hvor vi laver cocktails fra bunden og hælder det på fustager, så man kan tappe det ligesom fadøl. Så jeg lufter rigtig meget ud i disse dage!

Vi har bøvlet med mange sjove ting i den forbindelse. Forleden fik jeg skruet på det forkerte håndtag, da jeg skulle tappe gas af. Så havde vi sådan en 7 meter lang søjle moscow mule gennem lokalet. Der er 2 bar tryk på sådan en, så den slår ret hårdt, når man får den lige i ansigtet. Jeg var gennemblødt af 200 liter ginger ale og vodka.

Hvad er dit bedste Dragør-minde?

Kan du huske om sommeren, når man kørte ned på badeanstalten? Og man satte sin cykel og skulle forbi gæssene? Det var altid lidt i frygt, når vi nåede dertil, hvor asfalten stopper og grusstien starter. Så sprang vi af cyklerne og nåede lige at hive poserne med badetøj med os, inden vi bare lod cyklerne køre direkte ind i stativet, fordi vi bare skulle væk fra de der gæs, der hvæsede. Og så tonsede vi ud på broen. Det er sådan et ærke-Dragør-minde for mig.

Men det var altså også noget særligt, dengang vi gik i svømmehallen og så op at spise pomfritter bagefter. Og badedyret!

Hvad er dit yndlingssted i Dragør?

Det er faktisk Kongelunden. Det er der, jeg tager ud, hvis jeg trænger til at slå hovedet fra eller strække øjnene.

Jeg er jo en af de her nørdede kokke, der er blevet oplært i at plukke vilde urter. Og dem er der mange af i Kongelunden. Man kan både finde ramsløg og skovsyre og alt muligt andet. Vi var engang derude med Smag på Dragør, hvor skovfogeden viste os rundt og pegede alt det ud, man kan spise.

Hvad er dit bedste Dragør-tip?

Der er næsten altid stjerneklart ude ved Kongelundskroen.


Navn: Peter Andersen
Alder: 28 år
Beskæftigelse: Kok og indehaver af Genskabt 
Hvad er din tilknytning til Dragør?: Jeg er vokset op i Dragør.
Bor nu: Nordvest


Privatfoto
 

Seneste artikler

 

Fik du læst?