Er vi stadig helte?

Museum Amager havde indbudt historiker og lektor Sofie Lene Bak fra til Havnepakhuset søndag den 14. oktober hvor hun fortalte om myter og fakta i redningen af de danske jøder i 1943.

Sofie Lene Bak i Havnepakhuset søndag den 14. oktober 2018. (Foto: Dines Bogø).

Deltagerne hørte hendes nyeste indlæg om transporterne over Øresund. ”Er vi stadig helte? Ny forskning i redningen af de danske jøder i oktober 1943”.

I foromtalen af foredraget står der:

“Sofie Lene Bak er underviser ved SAXO-instituttet på Københavns Universitet og er blandt andet en af Danmarks førende eksperter inden for historien om de danske jøders flugt til Sverige i 1943.”

Omtalen var bestemt på plads. I lidt over en time fortalte Sofie Lene Bak engageret om transporterne. Hun kom ind på betalingen til fiskerene. Mange myter kendes og vi hørte fakta ud fra de flere tusinde rapporter, hun har gennemgået.

Efterfølgende var der mange livlige dialoger med deltagerne om de specielle forhold i Dragør. Sofie Lene Bak er særdeles faglig velfunderet og hun kan præsentere emnet på en meget fin måde.

Byvandringer

Man kan kalde det en opfølgning, når museumsinspektør Christian Aagaard alle hverdage i efterårsferien fra 15. oktober fortæller om de lokale forhold.

Man mødes hver dag kl. 14.00 på Stationsvej 5 til en times byvandring i de flygtende jøders fodspor. Her fortæller Christian Aagaard om den brede nationale historie om flugten til Sverige.

Museumsinspektør Christian Aagaard er klar til byvandringerne 15.- 19. oktober 2018. (Foto: Dines Bogø).

Desuden lokalt kombineret med begivenhederne i et lokalsamfund, der rejste sig og bidrog til at redde i tusindevis af menneskeliv, da situationen så allerværst ud.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?