Grooming: Når et billede kan ødelægge et liv

Begrebet ”grooming” omfatter tilfælde, hvor en voksen opbygger et tillidsforhold til et barn, typisk via internet-chat eller mobiltelefoni, med henblik på senere at begå overgreb mod barnet.

I torsdags blev en psykisk syg mand og computerspiller fra Dragør dømt i en sag om grooming hvor han har udnyttet og manipuleret en stor gruppe teenagedrenge som han mødte på nettet. Teenagedrengene er gennem de seneste år blevet snydt og presset til at sende følsomme billeder og videooptagelser af sig selv til den 35-årig. Manden mødte sine ofre på nettet, under falsk identitet.

Forløbet med grooming vil typisk være, at den voksne søger efter børns personlige profiler på internettet eller følger med i kommunikationen i chatrooms på internettet med henblik på at finde mulige ofre. Den voksne krænker vil herefter forsøge at etableret kontakt til et barn – ofte under dække af at være jævnaldrende med barnet, og den voksne vil i den forbindelse forsøge at fremstå som omsorgsfuld samt komme med tillidsskabende bemærkninger, for at barnet skal føle sig tryg, skriver Politiet om fænomenet.

I den konkrete sag har manden fra Dragør erkendt store dele af det skete men han har hævdet, at drengene har medvirket frivilligt. Den udlægning anerkendte Københavns Byret i torsdags dog ikke og har besluttet, at manden skal indlægges til behandling på en psykiatrisk afdeling, skriver Politiken.dk i en artikel om sagen.

Grooming er et ord, vi har hentet fra engelsk. ‘To groom’ betyder som regel at passe, soignere og pleje. Som for eksempel at pleje sig selv eller sit kæledyr. En groom er en brudgom. Groom kan også betyde staldkarl eller tjener.

Grooming og seksuelle overgreb

Når vi og andre fagfolk anvender ordet eller begrebet grooming i forhold til seksuelle overgreb, så er det i betydningen at forberede en anden til noget, ved at gøre sig til ven med den anden. Grooming beskriver en proces, som består af en række elementer der leder frem til målet. Grundlæggende går grooming ud på, at en voksen, ældre eller mere erfaren person får taget magten eller styringen over et offer, som så kan blive udnyttet seksuelt.

Grooming-processen

I en grooming proces udsættes man for at blive snydt, udnyttet, forført og manipuleret med på en måde, som kan være svær at gennemskue.

Det begynder med en positiv kontakt og invitation til et venskab, men skifter karakter undervejs. Det kan være svært at afkode det, der sker. I et venskab har man tillid til hinanden og tror, man har forstået hvorfor den anden person gør og siger de forskellige ting. Man oplever i starten, at den, der groomer altså krænkeren, gerne vil være hjælpsom og flink.

Men krænkeren lyver om formålet med det der foregår. Efterhånden som venskabet udvikler, og de ting der sker kan opleves underlige eller grænseoverskridende, så fordrejer krænkeren virkeligheden. For eksempel ved at sige at det, der skete var helt tilfældigt, selv om det var noget krænkeren havde planlagt. Eller at det, der skete, var noget som man egentlig selv, som ung, gerne ville have til at ske.

Først et stykke henne i forløbet får man måske en mavefornemmelse af, at der er et eller andet galt med det, den voksne eller den mere erfarne person har gang i. At det ikke bare er noget, der sker tilfældigt eller ved et uheld, men at der ligger en plan bag. Man bliver måske opmærksom på, at man egentlig er gået med til mere end man fra starten havde lyst til. Men samtidig har man måske også lyst til at holde fast i alle de positive fordele, som venskabet til denne person også betyder.

Offeret håber det bedste, men er samtidig forvirret. Derfor risikerer offeret først at kunne sige stop på et tidspunkt, hvor det hele er blevet rigtig meget kompliceret, og offeret selv føler, han eller hun har været naiv, har dummet sig og man føler sig skamfuld og medskyldig.

Faser i grooming-processen

Der er forskellige faser eller elementer, som tit indgår i en grooming. Disse kan være:

  1. Den kontaktskabende fase
    Krænkeren udvælger et offer.
  2. Opbygning af venskabet
    Krænkeren finder frem til en fælles interesse, som grundlag for et venskab.
  3. Risikovurderinger
    Krænkeren sørger for at spille rollen som en sød og hjælpsom person, så andre ikke fatter mistanke.
  4. Den eneste ene
    Krænkeren understreger, hvor meget det fælles venskab betyder for begge to, og hvor meget der er at miste, hvis de ikke holder sammen.
  5. Det seksuelle tema introduceres
    Krænkeren begynder at spørge til ofrets seksuelle interesser og erfaringer
  6. Det seksuelle overgreb
    Krænkeren arrangerer et møde, hvor det seksuelle overgreb kan ske uden at andre ved det
  7. Fastholde hemmeligheden
    Krænkeren fortæller, at det er deres private hemmelighed, og at ofret selv har været ansvarlig for, at det udviklede sig så langt

Her kan du få hjælp

Du har ret til at få hjælp, hvis du er er bekymret for, at du er blevet krænket. Du kan få hjælp på flere måder.

  1. Du kan fortælle det til en voksen
    Tal med en voksen, som du har tillid til. Det kan måske føles ubehageligt eller pinligt, men forsøg alligevel – for de kan hjælpe dig. De kan for eksempel hjælpe dig med at få kontakt med kommunen. De kan også støtte dig.
    Du kan for eksempel tale med en af dine forældre eller din lærer, hvis du har tillid til dem.
  2. Få hjælp hos kommunen
    Din kommune kan hjælpe og rådgive dig. Hvis du er i tvivl om, hvad din kommune hedder, kan du finde den på DinGeo.Hos din kommune kan du tale med en sagsbehandler, som kan hjælpe dig videre. Tjek på kommunens hjemmeside eller ring til kommunens Borgerservice for at finde ud af, hvordan du bedst kan få fat i dem. Spørg gerne en voksen, du har tillid til, om hjælp med at kontakte din kommune.
  3. Hos BørneTelefonen
    Du kan ringe til BørneTelefonen på telefonnummer 116 111. Der kan du få anonym rådgivning. Du kan også skrive til BørneTelefonen på deres hjemmeside.Hos BørneTelefonen kan du også få hjælp til at få en bisidder. En bisidder er en voksen, som kan hjælpe dig ved at tage med til møder hos kommunen. Læs mere om bisiddere på BørneTelefonens hjemmeside.

Kilde: Red Barnet

Seneste artikler

 

Fik du læst?