Hvem var Sophus Falck? Del 1 af 3

Falck er i dag en stor international koncern med aktiviteter i over 40 lande og tæt ved 50.000 medarbejdere. Men hvem var denne Sophus Falck? Vi bringer her den første del af tre om Sophus Falck.

Sophus Falcks ældste søn Rudolf (1890-1933) indførte det kendte bomærke i 1931, da firmaet markerede 25-års jubilæum. Dette logo blev først ændret i 1962.

Til 1988 var Falck et familieforetagende. I dag er det Lundbeckfonden, Lego, Tryg m.fl. der ejer den store koncern.

Starten og Sophus Falcks mani med tal

Sophus August Falck (1864-1926). Overdirektør i Falcks Redningskorps.

Sophus Falck startede Redningskorpset for Kjøbenhavn og Frederiksberg den 3. oktober 1906 (årsdagen for Christiansborg Slots brand).

Hans første stationer lå i Ny Kongensgade ved Christiansborg. I 1916 byggede han en ny hovedstation i Tietgensgade 67. På det sted ligger DGI-Byen i dag.

Falck Redningskorps, Tietgensgade 67. Hovedstation 1916-1962.

Det var ikke tilfældigt, at husnummer blev nr. 67 i Tietgensgade. Sophus Falck gik meget op i tal. Hans tidligere firma, der fremstillede pavilloner, lå på Jagtvej 67 på Nørrebro. Han bad magistraten om, at bygningerne i Tietgensgade fik nr. 67.

Falcks første køretøjer fik også nummerplade K67x, som Teknos store blikmodelbiler også fik mange år efter.

Sophus August Falck (1864-1926)

Redningskorpsets stifter er født i København i 1864. Han er uddannet som smed og bøssemager. Ved ophold i USA, England og Tyskland fik han ideen til etablering af et redningskorps, der skulle redde indbo ved brand og efterfølgende rydde op.

Hans iver og evne til at få presseomtale var ikke populært hos offentlige instanser. Heller ikke dengang blev privat initiativ påskønnet alle steder.

Han benyttede kontakter inden for Kongehuset, som han havde fået, da han leverede pavilloner til Rusland (Kejserinde Dagmar var som bekendt dansk prinsesse).

Sophus Falck blev den 15. oktober 1889 gift med Thyra Rasmine Petrea Hansen. De fik tre sønner, Rudolph (1890), Harry August (1892) og Hans William (1894).

Officielt boede Sophus Falck hos hustruen i den store lejlighed i Tietgensgade 62, 3.sal lige over for Falcks hovedstation.

Et mere privat foto af Sophus Falck, men ikke mere privat end, at han sørgede for at pressen fik det foto. Han bærer også redningskorpset kasket. (Falcks historiske arkiv).
I begyndelsen af tyverne købte Sophus Falck på Bornholm en del tømmer fra grundstødte skibe. Han planlagde at opføre otte sommerhuse syd for Snogebæk, men det blev kun til syv stk. Når pressen var til stede, var Sophus selv meget aktiv på byggepladsen.

Skulle mandskabet i kontakt med overdirektøren vidste de godt, at de kunne finde ham på tlf. Amager 1263. Det telefonnummer tilhørte Sophus Falcks faste veninde Helene Andersen, der boede på Amagerbro. Amagerfælledvej 15, st. th.

Ca. 1918. Hvad pressen derimod ikke skrev var, at Sophus Falck ikke boede ”hjemme” hos fruen, men altid boede hos sin faste veninde Helene Andersen født Schmidt. I 1913 havde Helene og Sophus fået sønnen Einar. (Foto udlånt af Mogens Falck Schmidt).

Fortsætter med Del 2 ved en senere lejlighed.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?