Sadolins Hus på Vestgrønningen

Torsdag den 15. november fylder Dragør Bibliotek på Vestgrønningen 50 år. Det bliver fejret med en stor fødselsdagsfest på dagen fra kl. 10 hvor borgmesteren bl.a. holder tale. Vi har kigget lidt nærmere på det gamle bibliotek som har til huse i Sadolins Hus. Du kan læse mere om fødselsdagsfesten her

Foto: Dragør Bibliotek

af Dines Bogø

Den 10. februar 1965 købte Dragør kommune Gunnar Asgeir Sadolins store bygning på Vestgrønningen 18-20 for ½ mill. kr. Sælger var ”Boet efter Esther Margrethe Sadolin født Schultz”. Ejendommen blev fredet i 1984.

1995. ”Sadolins Hus” tegnet af Inger Hald.

Tilbage omkring 1730 var grundene på henholdsvis hjørnet af Strandgade og Bjergerlav blevet bebygget.

I 1933 købte direktør Gunnar Sadolin (1874-1955) de to ejendomme. Ejendommen ved Bjergerlav blev nedrevet og efter en større ombygning i 1934, fik man den bygning vi kender i dag som Vestgrønningen 18-20, beliggende mellem de to gader.

Bibliotek

Dragør Kommune ombyggede ejendommen i 1965-66. Ikke uden problemer, da arkitekt John Freek Petersen og håndværkerne opdagede bygningselementer, der lå på en helt anden måde end forventet. Man var ikke i tvivl om, at der var ældre bygningsdele fra før 1811 (årstal på facaden angivet som byggeår).

Den 1. august 1966 kunne man åbne Dragør bibliotek. Ikke i den helt endelige udformning, der først stod færdig fredag den 15. november to år senere.

Ved åbningen i 1966 var der indrettet udlån i stuen i salen.

Der var mulighed for via hovedtelefoner at lytte til grammofonplader (dog ikke jazz og pigtråd) i lokalet på hjørnet af Strandgade. Også benævnt ”Ungdommens afdeling”. Medarbejderen ved udlånsskranken ved hoveddøren betjente pladeafspillerne.

Læsestuen for voksne var indrettet samme sted som i dag. I det gamle køkken var der ”Lokalhistorisk arkiv”. Bibliotekets administration lå på 1.sal.

Udvidelsen

Efter næste ombygning kunne man i 1968 åbne for børneafdelingen ud mod Bjergerlav. Desuden var der indrettet kultursal på 1.sal med plads til 60-80 gæster.

I 1996 ønskede et flertalt i Kommunalbestyrelsen at flytte biblioteket på Vestgrønningen sammen med biblioteksafdelingen i Hollænderhallen, men det blev som bekendt ikke til noget.

Tidligere biblioteker

Før der kom bibliotek på Vestgrønningen i 1966 var der Folkebibliotek i Von Ostensgade 13 og Strandgade 24.

Endnu tidligere havde bl.a. Dragør Borgerforening et ”Foreningsbibliotek” på 1. sal i deres bygning i Strandgade 14.

Borgerne i Store Magleby kommune kunne i et vist omfang benytte kommunebiblioteket i nabokommunen Dragør til april 1960. Der var også et mindre lokalt bibliotek på Store Magleby Skole.

Inden biblioteket i Store Magleby i 1979 blev indrettet i Hollænderhallen, havde det ligget otte år på Kirkevej 24.

Markering af 50 år

Biblioteket på Vestgrønningen markerer medio november 2018, at det er 50 år siden at den endelige ombygning af ”Sadolins Hus” var blevet færdig.

I 2016 var der allerede i november jul i børneafdelingen. (Foto: Dines Bogø)
 

Seneste artikler

Gymnasieelever til kinesisk efterårsfest

På Ørestad Gymnasium kan eleverne vælge kinesisk som valgfag. Det er atypisk at kunne studere kinesisk allerede i 1.g. Men gymnasiets elever er ikke i tvivl; kinesisk er et spændende fag, der åbner mange døre. I september var kinesiskelever fra 1.g til efterårsfestival i Kinesisk Kulturcenter, hvor de fik anledning til at prøve deres kundskaber af i praksis.

 
 

Fik du læst?