Susse Wold

Tillykke til Susse Wold, der lørdag den 17. november 2018 fylder 80 år. Mange vil med rette sige, at det kan da ikke være rigtigt. Jo og ved hjælp af kirkebøger, kan man få bekræftet, at årstal er rigtig.

Susse Wold er født 17. november 1938 på Frederiksberg og døbt i Store Magleby Kirke 23. april året efter. (Foto: Elona Sjøgren).

Af Dines Bogø

Marguerite og Knud Wold

Hendes forældre blev gift i Store Magleby Kirke den 15. april 1938. For at pressen ikke skulle finde ud af, hvor brylluppet skulle foregå medbragte man selv præsten, nemlig: Pastor emeritus O. Larsen forestod vielsen.

Man snød på den måde pressen, da pressen kunne se, at de to sognes fællespræst Pastor Ulmer forrettede gudstjeneste i Dragør Kirke den formiddag. Så parret og deres lille følge ”lånte” kirken i Store Magleby.

1942. Store Magleby Kirke. Bemærk svinget Kirkevej/Hovedgaden. Først i 1957 fortsatte trafikken fra Kirkevej over krydset til ”Jetvejen” (nyanlagt Englandvej). (Foto: Poul Petersen).

Kordegnen ved Store Magleby Kirke skriver, at det er Ida Marguerithe, der er blevet viet til Knud Wold. Det har han fra dåbsattesten, men den kendte skuespiller foretrak altid selv den lidt mere enkle stavemåde af sit fornavn.

Først skulle vielsen være foregået i Søllerød Kirke, men pressen havde fundet ud af det og derfor flyttede man vielsen.

Pressen havde fundet frem til, at bryllup skulle foregå på Amager, så der var pressefolk ved mange kirker den fredag, men kun en pressefotograf stod klar kl. 11.00 på Kirkevej 2. Det lykkedes til fulde at holde brylluppet hemmeligt.

Parret kom kørende i Knud Wolds lille to-personer vogn. Hvedebrødsdagene blev tilbragt i Sverige inden Marguerite Viby skulle tilbage til opgaver på Apolloteatret.

Forlovere var grosserer Kai Lippmann og hustruen Lisbeth fra Frederiksberg. Kai Lippmann var medstifter af Amagermuseet og senere gårdejer på Stautz Allé (A.P. Møllers fødehjem).

Marguerite Viby og Knud Wold boede begge i Nørregade i København. Marguerite var med i Dragør i det hus Knud Wold havde lejet. Knud Wold boede om vinteren i Folketeatrets ejendom, så man kan gætte på, hvordan de har lært hinanden at kende.

Huset på Vestgrønningen

1930. Postbud, senere overpakmester Sigfred Jensen foran Vestgrønningen 22 og 24. Han var ejer af begge ejendomme. (Foto: Thorvald Holte. Arkiv: Dragør Lokalarkiv).

Knud Wold var landligger i Dragør og han boede på Vestgrønningen 24 i postpakmester Sigfred Lauritz Jensen hus. Dengang var det nr. 18 på Vestgrønningen og i samme hus var der også kontor for Dragør og Store Magleby Kommuners Syge- og Begravelseskasse.

Ældre har fortalt, at det gik livligt til i huset med mange kendte bl.a. skuespillere fra København. Huset er ikke stort, så man har ”kommet hinanden ved”.

2004. Vestgrønningen 24, hvor fuldmægtig, senere direktør Knud Wold havde indlogeret sig i slutningen af trediverne. (Foto: Dines Bogø).

Det er nok ikke en hel tilfældighed, at vielsen foregik i Store Magleby Kirke. Men en begivenhed, der bestemt havde pressens bevågenhed, da Marguerite Viby allerede på det tidspunkt var en kendt skuespiller. Der var også et filmhold klar, men de kom som nævnt ikke i funktion.

Susse Wold

Datteren Lise, som aldrig blev kaldt andet end Susse” blev født på den kendte fødeklinik Astrid á Rogvi i Hostrups Have på Frederiksberg. Forældrene var flyttet til en stor moderne lejlighed på C.F. Richs Vej på Frederiksberg.

Barnedåben skulle foregå i den samme kirke, som forældrene var blevet viet i.

1954. Store Magleby med kirken i centrum.

Den 23. april 1939 fik barnet fornavnet Lise, da man jo ikke kunne få lov til at døbe et barn “Susse”.

En af forloverne var Marguerites filmkollega Hans W. Petersen. Det var den lokale sognepræst Matthias Ulmer der denne gang forestod den kirkelige handling.

De lokale kirkemyndigheder i Store Magleby Sogn mente ikke, at man kunne døbe et barn ”Susse”. Men fornavnet Lise kunne godkendes. (1968. Jens Theilgaard gengivelse af kirken).

80 år dagen markeres bl.a. ved, at Susse Wold udgiver bogen ”Bevægelse”, der er en opfølgning på bogen ”Fremkaldt”.

Pressemeddelelse om Susse Wolds nye bog:

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?