Smag på føtex og historien

For over 40 år siden åbnede føtex det første varehus i København. Det er snart 10 år siden, at føtex åbnede en afdeling i Dragør. føtex i Dragør ligner ikke de øvrige føtex varehuse og måske kan vi sige at det skyldes at det er personligt “designet” af Skibsrederen.

1959. Området ved Aldershvilegården, der 10 år senere blev udlagt til butikker og institutioner. I midten Aldershvilegården, hvorfra butiksområdet er udstykket. Over for på sydsiden af Kirkevej ligger ”Den sorte Lade”, der nedbrændte for næsten præcis 50 år siden. Tv. Alleenlyst, der brændte i 1971. Øverst fundament til en tysk standardhangar (I dag p-plads på Nordstrandskolen). Denne hangar blev af ukendte skilt ad over et par uger og kørt væk i sensommeren 1945. Th. tidl. tysk rullebane, der i dag er skolesti med gang- og cykelsti.

Af Dines Bogø

Forleden havde føtex food Dragør besøg af foreningen ”Smag på Dragør”.

Der var opsat små borde i hele varehuset med smagsprøver af alle typer. Kunderne, der handlede den aften, nød også godt af det spændende arrangement.

Fredag den 23. november 2018

føtex vil gentage succesen og fredag den 23. november mellem kl. 14 og 18 er der opstillet 12 boder med smagsprøver til varehusets kunder.

Konkurrence for børnene, der kan ”slå en sekser”. Kl. 18.00 vil der blive kastet 200 balloner ud med præmier. En af ballonerne vil indeholde hovedpræmien med en juleanretning til 10 personer. Lidt før 18.00 kan man fordel stå på østsiden af varehuset ved cykelstativerne.

Det var dengang. Området på Kirkevej, hvor det store trafikerede Hartkornsvejkryds ligger i dag. (Foto fra 1950´erne har tilhørt familien Svendsen på Allenlyst).

føtex i Dragør

Det er over 40 år siden, at føtex åbnede et varehus i København. Om mindre end et år er det 10 år siden, at føtex food åbnede afdelingen i Dragør.

føtex i Dragør ligner ikke øvrige føtex varehuse. Man kan sige, at det er personligt designet af Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller (1913-2012).

Hr. Møller havde fået en henvendelse fra en større gruppe lokale, der ikke var glade for det oprindelige planlagte projekt med et stort højt parkeringsanlæg på taget af varehuset.

Efter skibsrederen havde aflagt besøg på Maglebytorv og kigget på omgivelserne, blev projektet ændret til det nuværende med parkeringskælder.

Området hvor føtex food ligger i dag var i mange år p-plads med benzintank (selvbetjening). På P-pladsen holdt skibsrederen, da han kiggede på det areal, hvor varehuset skulle opføres. (Foto: oktober 1999 venligst udlånt af Dragør Luftfoto).

Mærsk Mc-Kinney Møller ejede på det tidspunkt Dansk Supermarked (Bilka, føtex og Netto) sammen med Salling i Aarhus. I årene 2014 til 2017 solgte Mærsk Møller deres andele i fællesskabet til samarbejdspartneren Salling Group.

Herman Salling var handelsmand til fingerspidserne, men samtidig en mand, der også privat kom sammen med direktøren for en stor konkurrent.

Flere gæster, der besøgte direktør Børge Olsen (Irma) ved hans runde fødselsdag, bemærkede, at Herman Salling og fruen hyggede sig i stuen i Børge Olsens villa på Frederiksberg.

Familierne Olsen og Salling havde været venner i mange år. Salling havde håbet, at Børge Olsen kunne sørge for, at når Irmas aktionærer ville sælge butikskæden, at det blev til Dansk Supermarked, men sådan gik det ikke i 1982.

Dragørcentret. Hvor mon ballonerne med præmierne lander, når de kastes ud på fredag kl. 18.00? (Udsnit af foto fra GeoDanmark 21. maj 2017).
Dragørcentret. Fotograferne vil nok kl. 18.00 befinde sig i området ved indgangen op mod cykelstativerne (Udsnit af foto fra GeoDanmark 21. maj 2017).

Seneste artikler

 

Fik du læst?