Danmarks mest unikke natur ligger på Amager

Nu er det officielt at noget af Danmarks mest unikke natur ligger på Amager. Det kommer naturligvis ikke som en overraskelse for Amagerkanerne, men nu har danskerne også valgt, at Vestamager og Øresund skal være en del af Danmarks Naturkanon, der tæller 15 af de mest unikke og naturskønne steder i Danmark.

Foto: By & Havn/Ole Malling

Juryens begrundelse

“Vestamager er en mosaik af søer, sletter, skove og enge lige uden for Danmarks største by. Området har været inddæmmet siden 1943 og er blevet indtaget af store bestande af vadefugle, andefugle, rovfugle, padder og slanger. 

Foto: Naturpark Amager

Trawlfiskeri har været forbudt i Øresund i næsten hundrede år, så på den anden side af dæmningen kan man finde et vand med en meget rig og forskelligartet fauna – her er masser af fisk og store havpattedyr som sæler og marsvin. 

Vestamager ligger meget tæt på København. En del af oplevelsen er derfor også, at fra landets mest befærdede togstation, Nørreport, er der 14 minutter i Metro til Vestamager, der rummer landets største birkeskov, Pinseskoven, de fuglerige søer, samt sletter med dåvildt og islandske heste. Floraen tæller spiselige planter og frugter som rødkløver, æble, slåen, vild rose, ramsløg og havtorn. De besøgende har mulighed for at lave mad over bål og overnatte i shelters ude i den fri natur, ganske tæt på en millionby”.

Foto: Naturpark Amager

Naturkanonen er lavet for at finde de 15 af de mest unikke og naturskønne områder i Danmark. Alle landsdele har kunnet få tre steder optaget i kanonen, og undervejs har alle borgere kunnet nominere et eller flere af deres favoritsteder. Det blev til 1.671 forslag.

En jury, som blandt andet bestod af Sebastian Klein og Bonderøven, samlede alle forslagene og brugte dem som inspiration, da de i første omgang skulle skære alle forslagene ned til 30 kandidater.

”Danmarks Naturkanon skal være for alle danskere. Så uanset hvor vi er i landet, skal vi for eksempel på en familietur nemt kunne besøge et sted i Naturkanonen. Der er mere forunderlig natur i Danmark, end man tror. Jeg håber, at den nye Naturkanon kan inspirere alle borgere, så vi får endnu mere glæde af naturen,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Efter offentliggørelsen af de 30 nominerede kunne borgerne hjælpe deres favorit i opløbet om at blive en del af Naturkanonen. Her handlede det om at dele personlige historier og beretninger om de 30 steder. Det blev til 1.200 personlige beretninger.

Læs mere om vores nye Naturkanon.

Kilde: mst.dk og Naturpark Amager

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?