For bademester Tanya Ingwes varer badesæsonen året rundt

Har du overvejet at lade iskolde havdyp blive en del af din hverdag denne vinter? Bademester og passioneret vinterbader Tanya Ingwes giver dig her det sidste lille ”skub” og deler sine bedste tips til, hvordan du kan få badesæsonen til at vare hele året.

Der er noget magisk over havet, siger Tanya Ingwes. Foto: Maiken Kestner for DragørNyheder.dk

Af Camilla Lærke Lærkesen

Selvom Tanya Ingwes har været på søbadet i 18 år, er det kun 4-5 år siden, hun begyndte at vinterbade. Hvert år sagde hun: ”Vi ses 1. maj” til gæsterne, inden hun lukkede og slukkede for sæsonen den sidste dag i august. Men vandet kaldte på hende, og hun savnede bølgerne og den salte luft. Så sprang hun ud i det.

Så er det, du kan mærke, at du lever

Hvis du ikke er klar til stiv kuling og sne mellem tæerne, så behøver vinterbadning heldigvis ikke se ud på en bestemt måde, for at du kan være med. Tanya Ingwes kalder sig selv for en ”luksus-vinterbader”.

”Jeg er ikke en vinterbader, der absolut skal derned to gange om ugen. Jeg tager gerne derned, når solen kigger frem, eller vinden ikke er så kraftig. Der er noget magisk over havet, når det er stille og klart.”

Tanya beskriver det iskolde dyp som en lykkerus uden lige. Hun beskriver, hvordan blodet suser rundt i kroppen, og du mærker livet pulsere i dig. Alt det, der sker i kroppen, når du er i vandet, fjerner stress og giver hovedet en pause. Blodkarrene trækker sig sammen i det kolde hav, og kroppen arbejder for at holde alt ved lige, mens den er under pres.

”At hoppe i det kolde vand, når termometret viser minusgrader, giver en følelse af mod og styrke. Det er vidunderligt at mærke, hvordan dit indre fungerer. Tænk, hvor fantastisk en mekanisme kroppen er!”

Når du er oppe af vandet, og blodet begynder at strømme ud i alle led og lemmer, frigives signalstoffer til hjernen, der giver en følelse af lykke, glæde, ydmyghed og taknemmelighed.

”Personligt oplever jeg desuden, at det vinterkolde vand giver mere overskud i hverdagen og er med til at holde kroppen sund og rask og sygdom fra døren. Jeg vil opfordre alle til at prøve vinterbadning mindst én gang.”

Alle fortjener at give sig selv muligheden for at opnå det store sus, som vinterbadning kan give din krop og sjæl, siger Tanya Ingwes. Foto: Maiken Kestner for DragørNyheder.dk

Du skal ikke tænke for meget over det – bare spring ud i det

De lune sommermåneder kan være et godt tidspunkt til at komme i gang med vinterbadningen, så du langsomt vænner kroppen til den ekstreme nedkøling. Men det er meget individuelt, hvad der fungerer bedst, påpeger Tanya. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. For nogle fungerer det bedst at starte, mens vandet stadig har en vis varmegrad – for andre er det bedst bare at springe ud i det.

”Der er ikke noget som at kaste sig rundt i store bølger, men mit bedste råd til en nybegynder er at starte på de vindstille dage. Det er meget nemmere at komme i og op af vandet, når det ikke blæser,” lyder det det fra bademesteren, der ikke kan lægge bademesterrollen helt fra sig, selvom badeanstalten er vinterlukket.  Hun minder os om, at vi skal have respekt for naturens kræfter og derfor aldrig begive os alene ud i det kolde vand.

Børn og unge skal lære at kroppe er forskellige

Tanya har en drøm om at gøre op med, at vinterbadning kun er for ældre mennesker. Hun vil gerne lave nogle arrangementer for de yngre, ikke mindst fordi hun oplever, at der er meget fokus på, at kroppen skal være perfekt, og at det bliver mere og mere farligt at være nøgen.

”Jeg tror det vil være sundt at lære, at det er ok, at vi ser forskellige ud. Jeg kan se blandt børn og unge på skolerne i idræt, at det er en kæmpe udfordring. Søbadet er et sted, hvor det stadig ok at være nøgen og faktisk klart at foretrække hvis man vinterbader.”

I samarbejde med ungdomsskolen har Dragørs børn og unge været nede at prøve vinterbadning i skoletiden. Her foregår det dog i badetøj, så eleverne kan bade sammen under bademesterens opsyn. Men det er et skridt i den rigtige retning, mener Tanya.

Søbadet er et sted, hvor det stadig ok at være nøgen og faktisk klart at foretrække hvis man vinterbader, siger Tanya Ingwes. Foto: Maiken Kestner for DragørNyheder.dk

Kolde gys og varme fællesskaber

Der er mange af vinterbaderne, der har forskellige traditioner. Nogle slutter ugen af med fællesbad, andre holder ”tøsetirsdag”. De kommer ofte i grupperinger på bestemte tidspunkter, så de kan bade sammen og passe på hinanden.

Hvis man vil ind i Søbadets omklædningsrum og sauna, skal man være medlem for den lokale vinterbaderforening, De Dragør Vandhunde. Også her er der et stærkt sammenhold og mange traditioner. Ved højtiderne samles gæsterne til jule- eller nytårsbad. Juleaftensmorgen kl. 8 er der højtlæsning og en lille én hos herrerne. Og nytårsaftensdag er der startet en forholdsvis ny tradition; nytårskur mellem kl. 10-14, hvor der serveres bobler og nybagt kransekage.

Har man været vinterbader i mere end en sæson kan man blive døbt og dermed ændre status fra ”hvalp” til rigtig ”vandhund”. Hvalpene møder udklædt op, og kong Neptun døber dem herefter en efter en – i Øresund, naturligvis. Ceremonien trækker gerne en del tilskuere og fejres med sang og musik efterfulgt af en dåbsfrokost på Dragør Fort.

Tanya Ingwes’ 5 bedste råd til dig, der skal i gang med at vinterbade

  1. Sikkerhed frem for alt. Man bader ikke alene – man ved aldrig, hvad der kan ske.
  2. Nybegyndertricket er at starte på dage, hvor det er vindstille. Det er vinden, der gør det så koldt.
  3. Undlad at få hovedet under. Det kan være ubehageligt, hvis det er rigtig koldt.
  4. Det er en god ide at have noget fornuftigt fodtøj på. Badebroen kan blive virkelig glat om vinteren.
  5. Husk at drikke vand, hvis du bruger saunaen

Når det er sagt og husket, så er hendes bedste råd til at komme i gang: Man skal ikke tænke så meget. Man skal bare springe ud i det og prøve det.

”Kan du ikke lide det, gør du det jo bare ikke igen. Men alle fortjener at give sig selv muligheden for at opnå det store sus, som vinterbadning kan give din krop og sjæl,” afslutter Tanya.


De Dragør Vandhundes sikkerhedsregler, når du vinterbader:

Bad aldrig alene og vær opmærksom på de andre badende, når de er i vandet. Svøm ikke langt ud. Andre skal kunne komme dig til undsætning om nødvendigt. I hårdt vejr bades der kun lige ved trappen. Pas på at bølgerne ikke slår dig ind mod trappen. Husk at alkohol og vinterbadning ikke hører sammen. Sæt dig ind i, hvor hjertestarteren hænger og hvordan den bruges. Se evt. www.hjertestarter.dk


 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?