Dragør blev isoleret ved Nytåret 1978-79

Normalt føler vi os ikke isoleret, men ved nytårstid 1978-79 blev Dragør i helt bogstavelig forstand isoleret fra omverdenen af det der er gået over i historien som århundredets snestorm. Den ramte hele landet for præcis 40 år siden med uafbrudt snevejr fra den 28. december 1978 til den 1. januar 1979. Dragør gik ikke ram forbi.

Nytår 1978-79. Englandsvej totalt lukket på grund af snemasser. (Foto udlånt af handelsgartner Aksel Møller).

Af Dines Bogø

Englandsvej

Den primære forbindelse dengang til/fra Dragør foregik via Englandsvej. Tunnel, der blev anlagt i 1971, under bane 04L-22R, blev simpelthen lukket.

Ikke på grund af færdselsuheld eller ”højvande”, men fordi snemasserne havde dannet en effektiv prop i begge rør.

Da man havde forsøgt at rydde snemasserne, var det kun blevet værre. Flere biler var efterladt på vejen og det gjorde ikke arbejdet nemmere.

Flypassagerer

Mange flyafgange i Københavns Lufthavn i Kastrup var forsinket, da det kneb med at holde banerne rene. Mange passagerer kom frem med store forsinkelser. Ca. 80 passagerer, der skulle på charterrejse, var kommet over med færgen fra Limhamn, men var ”sneet inde” i Dragør.

Indre Kystvej

Med lidt held kunne man komme ud og ind fra Sydamager via Kongelundsvej, men man frarådede at forsøge, da man ikke kunne garantere, at man kunne holde vejene farbare.

Nytårsrarrangementer måtte ændres, da man ikke kunne komme til og fra Dragør.

Den ydre kystvej uden for Lufthavnens hegn blev først åbnet for trafik i 2003 af daværende borgmester Asger Larsen.

Den indre kystvej kunne holdes fri for sne og de indesneede passagerer blev undtagelses fragtet gennem lufthavnen fra Sydvagten til afgangshallen.

Otto Leisner

Samme arrangement med transport gennem lufthavnen blev lavet for programsekretær Otto Georg Kurt Leisner (1917-2008), der siden sommeren 1950 havde boet på Hollændervej 1A i Dragør.

Otto Leisner deltog særdeles aktivt i lokale arrangementer i Dragør. Han var aktiv i flere foreninger og kom gerne, når man inviterede. Her ankommer i tresserne til Søvang Sportsklub, hvor man skal underholde. (Arkiv: Dines Bogø).

Otto Leisner skulle sammen med Liselotte Winkel være TV-vært i et direkte sceneshow søndag den 31. december 1978 kl. 20.00 fra Falkonerteatret.

Man kunne jo ikke aflyse et TV-show sådan en aften, bare fordi Tv-værten var blevet isoleret i Dragør. Otto Leisner blev eskorteret gennem Lufthavnen til Kastrup og videre til Frederiksberg.

Dronningen var blevet fløjet fra Møgeltønder til København med helikopter. Så den løsning kunne man måske også have valgt, hvis transport gennem lufthavnen ikke havde været mulig?

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?